חגיגות של תומכי ההצטרפות לרוסיה בסימפרופול, אמש צילום: אי.אף.פי // חגיגות של תומכי ההצטרפות לרוסיה בסימפרופול, אמש

רוצים לאמא רוסיה

התוצאה היתה צפויה, הלחץ הרוסי עבד • לאחר ספירת 50% מהקולות התברר: 95% מתושבי קרים הצביעו בעד הצטרפות לרוסיה • פוטין לאובאמה: המשאל חוקי • הבית הלבן: "מרוסיה ייגבה מחיר"

קריינות: חנן פישר, צילום: רויטרס

למרות הגינויים והאיומים בסנקציות שהשמיעו בארה"ב ובאיחוד האירופי, בקרים נערך אתמול משאל עם על עתיד חצי האי, ואמש התוצאה האפשרית היחידה קיבלה גם אישור רשמי: לאחר ספירה של מחצית מהקולות, התברר כי 95% מהמצביעים מעוניינים להתנתק מאוקראינה ולהצטרף לרוסיה. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

על פי ועדת הבחירות של קרים, שיעור ההשתתפות במשאל היה גבוה במיוחד ועמד על 81.37%, אך לווה בדיווחים על פברוק טפסים ושיתוף סיטונאי של אנשים שאינם בעלי זכות הצבעה. זה לא הפריע להמונים בסימפרופול, בירת חצי האי, ובעיר סבסטופול, שהיא מעוז רוסי, לצאת לחגיגות ענק לרגל ההכרעה ההיסטורית. ראש הממשלה של קרים, סרגיי אקסיונוב, הודיע כי המחוז יבקש בהקדם להצטרף לפדרציה הרוסית. הבוקר תתכנס ממשלתו כדי להגיש את הבקשה לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. ספק אם מוסקבה תתמהמה באישור ההצטרפות.

כמו לפני המשאל, כך גם אחריו, האיומים והגינויים לא איחרו לבוא. משרד החוץ הצרפתי הגדיר את ההצבעה "בלתי חוקית". שר החוץ הבריטי וויליאם הייג ציין כי ההצבעה נוגדת את החוקה האוקראינית. 

בממשל האמריקני תקפו בחריפות את התנהלותה של מוסקבה, וכינו אותה "מסוכנת ומערערת את היציבות". "משאל העם בקרים מנוגד לחוקה של אוקראינה והקהילה הבינלאומית לא תכיר בתוצאות של משאל שמנוהל תחת איומי אלימות והפחדה מהתערבות צבא רוסיה שמפרה את החוק הבינלאומי", אמר דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, "מועצת הביטחון של האו"ם הכירה בעובדה זו בהצבעה ביום שבת, שלה רק רוסיה התנגדה. כפי שארה"ב ובעלות בריתה כבר הבהירו, התערבות צבאית והפרה של חוק בינלאומי יגבו מחיר גובר והולך על רוסיה - לא רק בעקבות של צעדים שיאכפו ארה"ב ובעלות בריתה, אלא גם כתוצאה ישירה של פעולותיה מערערות היציבות של רוסיה עצמה". 

"משאל תחת איומים"

בבית הלבן הדגישו כי "חלפו הזמנים שבהם הקהילה הבינלאומית תעמוד מנגד בעוד מדינה אחת תופסת בכוח שטח של מדינה שנייה". "אנו קוראים לכל חברי הקהילה הבינלאומית להמשיך ולהוקיע פעולות כאלו, לנקוט צעדים ממשיים כדי לגבות מחיר, ולתמוך בעם האוקראיני ובשלמות הטריטוריאלית של אוקראינה". 

לאחר סגירות הקלפיות בקרים שוחחו בטלפון נשיאי ארה"ב ורוסיה. על פי הודעת סוכנות הידיעות הרוסית איטר־טס, אמר פוטין לאובאנה כי המשאל "הלם באופן מלא את נורמות החוק הבינלאומיות". על פי הודעת הקרמלין, היפנה פוטין את תשומת ליבו של אובאמה ל"חוסר הרצון ולחוסר היכולת של הרשויות הנוכחיות בקייב לרסן את האלימות של הלאומנים האוקראינים", ואף הציע שמשקיפים אירופאים יישלחו לכל אזורי אוקראינה.

מוקדם יותר אתמול, שוחחו מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ושר החוץ הרוסי סרגיי לברוב בטלפון. על פי הודעת משרד החוץ במוסקבה השניים הסכימו לנסות ולמצוא פתרון למשבר בקרים על ידי מאמץ "להביא לשינויים בחוקה של אוקראינה". 

בקייב, בינתיים, עוקבים בדאגה אחרי ההתרחשויות, אך נוקטים ריסון. על רקע החשש מפלישה רוסית למזרח אוקראינה, אתמול דווח כי הצדדים סיכמו ביניהם על הפסקת אש בחצי האי עד 21 בחודש. הצעד הוכרז על ידי שר ההגנה האוקראיני שהגיע להסכמות עם הצי הרוסי בים השחור ועם משרד ההגנה הרוסי. 

"האדמה תבער"

בה בעת, ראש ממשלת אוקראינה ארסני יאצניוק הזהיר כי "מנהיגי הבדלנים הרוסים המנסים להרוס את עצמאותה של אוקראינה יועמדו לדין" וכי "האדמה תבער מתחת לרגליהם". "אנו נמצא את כולם, אם זה ייקח שנה או שנתיים, ונעמיד אותם לדין בבתי משפט אוקראיניים ובינלאומיים".

היום צפויים להתכנס שרי החוץ של האיחוד האירופי ועל פי הפרסומים הקודמים הם צפויים להכריז על סנקציות נגד אישים רוסים שתמכו בפלישה הרוסית לקרים הכוללות הקפאת נכסים וביטול ויזות מעבר. ארה"ב צפויה להכריז על סנקציות דומות.

*   *   *

מאחורי הקלעים של המשאל בקרים

"לא תושבת קרים? לא נורא, בואי להצביע"

לפחות על פי הנתונים הרשמיים, 95% מתושבי קרים הצביעו על התנתקות חצי האי מאוקראינה והשתלבותו כמחוז בפדרציה הרוסית, אבל מסתמן שמאחורי הנתונים מסתתרים זיופים במימדי ענק, הגם שהמשאל נערך ללא משקיפים חיצוניים אך אובטח על ידי צבא רוסיה. 

אמש ב־20:00 הודיע יו"ר ועדת הבחירות של קרים כי שיעור ההצבעה עומד על 81.37% - שיעור גבוה בכל קנה מידה ובלתי סביר בהתחשב בכך שהמיעוט הטטרי בקרים, 12.1% מהאוכלוסייה, החרים את המשאל, וכך עשו גם רבים מהאוקראינים. 

עדויות לאי סדרים בהצבעה הופיעו כבר אתמול. יקטרינה סרגצקובה, עיתונאית מרוסיה, סיפרה: "אני, אזרחית רוסיה, שרק מתגוררת בסימפרופול, קיבלתי טופס הצבעה. הגברת בקלפי אמרה בפשטות: 'טוב, אם את גרה כאן, את יכולה להצביע'. וכשלא מצאה את שמי ברשימות המצביעים, פשוט הוסיפה אותו בכתב יד". לאוניד קולסניקוב, תושב קרים, סיפק עדות דומה: "הייתי בשתי קלפיות. אם אתה לא ברשימה, עושים צילום של תעודת הזהות ומוסיפים לרשימה. הדרך להצבעה פתוחה". העיתונאית אנסטסיה ברזה דיווחה כי אפשר להצביע אפילו בלי אזרחות אוקראינית. לדבריה, כשליד הקלפי עוברות מוניות, מוציאים את תיבת הקלפי אל הנהגים ופשוט מבקשים מהם שיחתמו. נוסף על כך, התקשורת המערבית הצליחה להבחין לפחות במצביע אחד שהטיל שני פתקים בקלפי.

דוד ברון ואלי לאוןטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...