מותק של טיול

בעונה הזאת של השנה מתכסים מרחביהם של עמק האלה והרי יהודה בפריחות מרהיבות • תוסיפו לכך פסטיבל של ארוחות בבתי התושבים וקיבלתם מותק של טיול

רכיבה באופניים בשבילי פארק עדולם // רכיבה באופניים בשבילי פארק עדולם. שבילי אופניים בדרגות קושי שונות ונופים מרהיבים

אנחנו יושבים בחצר המרוצפת של הבית של סָלְוַו'ה בכפר הערבי עין נקובא שממערב לירושלים, ואוכלים. למרות שאנחנו לא מכירים את סלווה, וגם לא את דיירי הבית האחרים, אנחנו מרגישים רצויים. סלווה מגישה לנו תבשילים ערביים מושקעים ונדמה שכל מנה שיוצאת יותר מופלאה מהקודמת. שעות ספורות לפני כן ישבנו בחצר של בית ביישוב שריגים שבעמק האלה, וטעמנו מאכלים כורדיים. גם שם לא הכרנו את המארחים: צוקית, אישה מלאת אנרגיה, ואמה רחל (ננה). אני חושבת שבקצב הזה אני עוד עלולה להתחיל להיכנס לבתים זרים בעיר מגוריי רעננה לארוחת צהריים. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

הסיטואציה הלא שגרתית של אכילה ואירוח בבתים שאיננו מכירים את יושביהם מתקיימת כחלק ממסורת שנתית של פסטיבל האוכל הכפרי, המתקיים אחת לשנה ביישובי המועצה האזורית מטה יהודה. השנה ייערך הפסטיבל בסופי השבוע שבין 7 ל־29 במארס, ויציע לצד חגיגה קולינרית במסעדות גם אירוח בבתים, שיגישו בתשלום את מיטב תבשיליהם. הפרויקט "בתים מבשלים" הוא בעיניי רעיון קסום ומבורך, שמחזק אווירה של קירוב לבבות, חום, פשטות ואותנטיות. יתר על כן, אזור מטה יהודה משופע בנופים מרגשים, ובעונה זאת של השנה גם בפריחות צבעוניות מרהיבות בשלל צבעים, ולכן יש כאן הזדמנות נהדרת לשלב טיולים בחיק הטבע עם ארוחות מגוונות באווירה מיוחדת. 

בתי העץ של מלון יד השמונה. מהמרפסות נשקף נוף מקסים

כחלק מהפסטיבל יתקיימו גם סיורים מודרכים ביקבים ובמבשלות בירה, סדנאות בישול וכן פעילויות תרבות, בידור וספורט.

שמונה בעקבות שקשוקה

את הבוקר אנחנו מתחילים בבראנץ' מעולה במסעדת המלון הכפרי יד השמונה, סמוך לירושלים. מסעדה גדולה עם חלונות זכוכית הצופים אל הרכסים המיוערים של הרי יהודה. במקום יש מזנון חופשי של אוכל טרי וצבעוני המסודר בצורה נעימה לעין, ובו מבחר גבינות, סלטים, שקשוקות רוחשות במחבתות קטנות, וגם מקלוני פילה אמנון נפלאים, קישים ופסטות. לקינוח: כנאפה, סופלה שוקולד, שטרודל תפוחים ובלינצ'ס. הכל מאוד טעים, הנוף פסטורלי והאווירה נפלאה, וזהו מקום מעולה לפתוח בו טיול ביום שישי. סמוך למסעדה שוכן הגן התנ"כי יד השמונה, המשתרע על פני שמונה דונמים, וממחיש אורחות חיים ותרבות מתקופות המקרא, בית שני, המשנה והתלמוד, בשילוב ממצאים ארכיאולוגיים וממצאים משוחזרים. 

יד השמונה הוא מושב שיתופי בפרוזדור ירושלים, שהוקם לפני 40 שנה על ידי קבוצה של פינים נוצרים אוהבי ישראל, שרצו חלק במפעל הציוני. שמו של היישוב מנציח שמונה פליטים יהודים שנמלטו לפינלנד במהלך מלחמת העולם השנייה, והוסגרו לידי הנאצים (וזאת בניגוד לנטייה הכללית של העם הפיני שהגן על אזרחיו היהודים). במקום יש מלון ובו 50 חדרים נעימים, המחופים בלוחות עץ אורן, מה שמזכיר מבנה של סאונה פינית, וגם כאן יש מרפסות עם נוף הררי מקסים. המחיר: 430 שקלים לזוג, כולל ארוחת בוקר. מי שיכול להרשות לעצמו אירוח יקר (פי שלושה לערך), מוזמן להכיר את מלון הספא כרמים של רשת ישרוטל, מלון יוקרה שנפתח לא מכבר בקיבוץ קריית ענבים. מדובר במלון יפהפה, שבו חדרים מפנקים ומעוצבים לעילא, מסעדה מצוינת ובר יין, וגם ספא עם טיפולים ייחודיים.

הגן התנ"כי יד השמונה. הפתעות מתקופת המקרא

מכאן ואילך מתמקד טיולנו באזור עמק האלה הפורח - העמק הקטן שנמצא מדרום לבית שמש ומקשר בין השפלה להרי יהודה. אנחנו מתחילים במושב צפרירים, ומגיעים לגלריה קקאדו, המציעה אינספור פריטים צבעוניים עשויים עץ, מעוצבים ומצוירים בעבודת יד: כלי אוכל, שטיחוני עץ ואפילו שידות. את הגלריה הקימו לפני 30 שנה רעות ואהרון שחר, והיום מנהל אותה בנם, הלל שחר, שמעצב גם תכשיטים. בעבר היו לגלריה חנויות ברחבי הארץ, והיום אפשר לרכוש את הפריטים כאן ובחנויות עיצוב וכלי בית שונות. בגלריה מתקיימות גם סדנאות ללמידת טכניקות ציור על מוצרי עץ ובסופי השבוע של הפסטיבל יהפוך המקום גם למסעדה, שתגיש תבשילים מעשה ידיה של האם רעות.  

בכניסה לגלריה קקאדו חונים זוגות אופניים רבים. זוהי תחנת המוצא של "נקודת מוצא", חברה המשכירה אופניים לרכיבה באזור. אורי טישלר, המפעיל את החברה, מסביר כי זהו אזור פופולרי מאוד לרכיבה על אופניים, ויש בו עושר רב של שבילי רכיבה בדרגות קושי שונות. המקומות המומלצים לרכיבה הם שבילי פארק עדולם הסמוך ופארק בריטניה. המחיר (כולל מפת מסלולים): 50 שקלים לשעתיים או 85 שקלים ליום מלא. 

אנחנו קופצים לאזור חורבת מדרס הסמוך, שנמצא כחמש דקות הליכה משם, בתוך פארק עדולם. זהו פארק רחב ידיים ובו עתיקות מתקופת בית שני, מערות מסתור מתקופת מרד בר כוכבא, ונקודת תצפית על גבעה. המגיעים ברכב יכולים לחנות בחניון הסמוך, ללכת ברגל למערה ולטייל על הגבעה עד לנקודת התצפית. מעברו האחר של כביש 38 המוביל מבית גוברין לשער הגיא נמצא פארק רחב נוסף - פארק בריטניה, שגם בו שבילים רבים לטיול רגלי. הכניסה לשני הפארקים ללא תשלום.

הסירים של "מאכלי ננה". האוכל הכורדי על המפה

מכאן אנחנו ממשיכים ל"מאכלי ננה" שביישוב הקהילתי שריגים, שם מגישה לנו צוקית אהרון  אוכל כורדי כשר בגינת הבית. צוקית, שהיתה אשת צבא ופרשה לפני 15 שנים, מארחת כאן גם קבוצות ותיירים מחו"ל, במטרה להעלות את האוכל הכורדי על המפה. היא מסבירה שאין באוכל הכורדי שימוש בתבלינים, וכי הוא "די דומה לאוכל אשכנזי, אך איכותי ממנו". התיבול נעשה במלח, פלפל ולימון, ויש שימוש רב בבצל מטוגן וברסק עגבניות. 

צהוב, אדום, סגול

חברתי יעל בגנו, חובבת טיולים מושבעת שמשמשת לי יועצת סמויה, אמרה לי לא לפסוח על ביקור בגבעת התורמוסים שבעמק האלה, וכמו תמיד היא צודקת. בצומת האלה אנו פונים מכביש 38 אל כביש 375, וכשני ק"מ לאחר מכן אנו פונים ימינה אל כביש כורכר, ומגיעים לאזור מקסים ויפהפה. שביל כורכר עובר לכל אורכו, וגבעות יפות משני צידיו. הגבעות מכוסות פריחות בצהוב (פרחי חרדל), לבן (עיריות זקופות קומה) וכמובן אדום (כלניות). אנו ממשיכים לנסוע בשביל הכורכר לעומק הגבעה, עד שמרחוק אנו מבחינים במרבדים סגולים שמכסים את הגבעה. אלו הם התורמוסים היפים. אנו עוצרים בצד, מטפסים מעלה ונושמים את היופי הצבעוני. לאורך כל הדרך אפשר לעצור לפיקניק בצידי השביל, ואכן מדובר בטיול פריחה קטן ומקסים.

מכאן אנו קופצים למושב גבעת ישעיהו, ועוצרים בבית התשיעי משמאל, מול שער מעוצב מפלדה וצבוע בכחול. זהו ביתו של האמן ופסל הפלדה משה כץ. בביתו המהמם אפשר למצוא עכבישים על הקירות, נמלים ואפילו לטאה גדולה - כולם מפלדה. כץ יוצר ומפסל באמצעות פלדה ממוחזרת שמקורה בדרך כלל בפרסות סוסים, בדודי שמש ישנים ובשברי כלים חקלאיים, ובסטודיו אנו מוצאים את עצמנו מוקפים בהרבה מאוד פסלי בעלי חיים בתנועה ובהרבה ציורים דו־ממדיים בפלדה של נשים הרות בתנוחות שונות.

יום הטיול עומד להסתיים, ואנו נפרדים מעמק האלה היפה והפורח וחוזרים לכיוון יישובי ההר סמוך לירושלים. באווירת הפסטיבל הקרוב אנו מבקרים ב"בית של סלווה", מסעדה ביתית שנפתחה לפני ארבעה חודשים בקומת הקרקע של בית בכפר עין נקובא. סלווה עוודאלה היא מרכזת הקשישים בכפר, אבל גם בשלנית בחסד. טעמנו כאן ממבחר תבשיליה: מקלובה עם כבש או עוף; מנסף - אורז עם כבש המוגש על פיתה; עוף ממולא וכרעיים ממולאים, והמנה שאני הכי אהבתי: תתפילה - אורז בסמטי עם שבבי שקדים, קשיו וצימוקים, מופרד אחד אחד ומתובל בצורה מושלמת. המחירים אינם נמוכים, אך הטעם מופלא, ולקינוח גם טעמנו מעמול נהדר. הצטערתי רק שסלווה לא הסגירה מעט מסודות ההכנה של תבשיליה, גם לא ברמיזה קלה. ואולי עדיף שכך, אחרת כבר מזמן הייתי עולה במשקל. 

smadarsbz@walla.com

*  *  *

איך, כמה ולמה

פסטיבל האוכל הכפרי ה־14 במטה יהודה

נערך בסופי השבוע שבין 7 ל־29 במארס. את חוברת הפסטיבל אפשר להוריד באתר המועצה האזורית מטה יהודה: www.m-yehuda.org.il

מלון כפרי יד השמונה

יד השמונה, טל' 02-5942000. אתר: www.yadha8.co.il

הבראנץ': ו' 09:00-13:00. הזמנות מראש בטל' 02-5942000. מחיר: 95 שקלים למבוגר, 70 שקלים לילד.

הכניסה לגן התנ"כי חופשית ליחידים, בתשלום לקבוצות

גבעת התורמוסים

איך מגיעים: בצומת האלה פונים מזרחה לכביש 375. לאחר כ־2 ק"מ יורדים ימינה לשביל עפר. לאחר כ־2 ק"מ של נסיעה או הליכה בשביל רואים את התורמוסים פורחים על הגבעה

מלון־ספא כרמים

קריית ענבים, טל' 02-5489800

גלריית קקאדו

צפרירים, טל'  02-9998922. פתוח: א'-ה' 09:00-17:00, ו' 10:00-15:00, שבת 10:30-16:00. אתר: www.kakadu.co.il

נקודת מוצא - השכרת אופניים

צפרירים, טל' 02-5799268

מאכלי ננה, מטבח כורדי

שריגים (לי־און), טל' 052-2407232. פתוח: ו' 10:00-15:00. כשר

סטודיו כץ, פיסול בפלדה

גבעת ישעיהו, טל' 02-9912660, 054-7641667. בתיאום מראש

הבית של סלווה

המעיין 1, עין נקובא, טל' 054-3373652. פתוח: ו' ושבת 12:00-20:00 או בתיאום מראש

צילומים: חיים רוז, לירון אלמוג, הפקה: תמר ריפל

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר