איך מתמודדים עם דליפת גז? כל התשובות

איך מזהים דליפה? למי אפשר לפנות? • מכון התקנים הישראלי עם התשובות

צילום: יהושע יוסף // יש מקומות שבהם הבדיקה תכופה יותר?

צילום: בני פלבן

בעקבות האסון בירושלים, פנינו לדניאל ויינברג, ראש ענף מערכות הבנייה במכון התקנים הישראלי, ולראובן צדוק, מנכ"ל האגודה לתרבות הדיור, שיסבירו וינסו לתת כלים לאזרחים למזער את הסכנות ולהתמודד עם דליפות גז. 

הרחתי ריח של גז בבית, מה לעשות?

קודם כל מפנים את האנשים ומתקשרים לחברת הגז או למכבי האש. לא מדליקים שום דבר חשמלי, לא מפעילים פנסים, לא מעשנים, וכאמור מוציאים מהבניין את האנשים כמה שיותר מהר. 

חשוב שלא לחזור לבניין עד שהגיע טכנאי ובדק את הבניין והודיע שהתקלה תוקנה והמבנה פתוח לשימוש. גם מכבי האש יודעים לנתק את אספקת הגז בצורה בטוחה. הכבאות בארץ מיומנת בנושא.

מה עוד חשוב לדעת?

רצוי לדעת היכן ממוקם בכל בית ובכל בניין ברז הגז הראשי. כדאי שאנשים ידעו איפה הוא נמצא. בבניין מגורים יש בכל קומה ברז גז של אותה הקומה ובלובי ברז גז שיכול לסגור את הגז לכל הבניין. כדאי שאנשים ידעו מבעוד מועד היכן הוא נמצא.

מתי עושים ביקורת שגרתית למערכת הגז?

חברת הגז חייבת על פי חוק פעם בחמש שנים לבצע ביקורת לכל הצרכנים שלה. על נציגיה להיכנס לדירה ולבדוק את כל מערכת הגז. אם הלקוח לא רוצה שיבצעו בדיקה, החברות מחויבות לנתק את אספקת הגז לאותה דירה. אנחנו רוצים שהדיירים יעודדו את חברות הגז לבוא לבדוק את המערכות בביתם.

כמה עולה הביקורת?

דרך חברות הגז הבדיקה פעם בחמש שנים היא חינם. לרבות הטיפולים השוטפים במערכת הולכת הגז, הכל כלול בדמי שימוש. כך למשל אם צינור נקרע אז הטכנאי יתקן על חשבון התשלומים השוטפים לחברת הגז. דבר נוסף הוא שאפשר להשתמש בטכנאי גז פרטיים בתשלום ובתנאי שהם עברו רישוי. יש די הרבה כאלה. לרוב הציבור מזמין את שירותיהם במקרים שרוצים לעשות שינויים במטבח להוסיף נקודת גז נוסף וכיוב'. 

יש מקומות שבהם הבדיקה תכופה יותר?

במקומות רגישים, כמו בתי אבות, מקומות ציבוריים שבהם יש אנשים לא עצמאיים שיש להם קשיים בניידות הבדיקה היא שנתית. כשיש מבנה גדול שבו מספר רב של אנשים לא עצמאיים, קשה לפנותם בזמן קצר ולכן רוצים שהמערכת תהיה עוד יותר בטוחה.

איך מזהים דליפה של גז?

ריח של גז הוא ריח חריף שמרגישים אותו מיד. חשוב לדעת שבזמן שיש ריח של גז המערכת עדיין לא מסוכנת. ברגע שמתחילים להרגיש את הריח עדיין אין סכנה. לוקח זמן מהרגע שמרגישים את הגז, ועד למצב של סכנה. ברגע שמרגישים לא להיות שאננים, ואין צורך להיכנס לפאניקה. יש לפנות את האנשים ולצאת מהמבנה.

יש גלאי גז שאפשר להתקין?

יש מערכות התראה. יש גלאי גז שניתן להתקין אותו בעלות של כמה מאות שקלים. זה מחיר יחסית סביר. הוא פועל בדומה לגלאי אש. ברגע שיש דליפה קטנה ביותר הוא נותן התראה קולית די חזקה. נהוג להתקין אותו במקומות מסחריים ופחות בבתים הפרטיים.

מהו התקן הישראלי בתחום הגז?

בארץ קיים תקן 158 המבוסס על התקן האמריקני. זהו תקן חובה בישראל על פי החוק. לפי הניסיון שלנו, כאשר מערכת מתאימה ומותקנת לפי התקן אין איתה בעיות. בד"כ הבעיות באות מהזנחת התחזוקה השוטפת שלה או מהתקנה לקויה.

מדוע מתרחשות דליפות גז?

הגפ"מ (גז פחמימני מעובה - גז הבישול) אינו מסוכן כל עוד נוהגים בו באופן בטיחותי. בדיוק כפי שאנחנו נוהגים בציוד חשמלי ולא נשאיר חוט חשמל קרוע או שקע שבור, כך טיפול זהיר בגז יאפשר לנו הנאה ממקור אנרגיה חסכוני, נקי ובטוח זה. דליפות גז מתרחשות כאשר מערכת הגז אינה מתוחזקת נכון או כאשר גורמים בלתי מורשים מטפלים בה ולעיתים כתוצאה מכשל טכני. לצערנו הרב במקרים רבים לקוחות מבצעים פעולות, כמו החלפת כיריים (התופעה בולטת במיוחד לפני ואחרי פסח בקרב לקוחות דתיים) שרק מתקין גז מוסמך  רשאי לבצע וכתוצאה מכך נגרמת דליפה שהופכת למסוכנת כאשר ניצוץ מגיע לגז (יכול לקרות גם כתוצאה מכניסה לעבודה של מקרר, לא בהכרח מהדלקת אש).

מתי מתפוצץ מיכל ("בלון") גז ומה הסיבות?

התפוצצות בלון גז היא אירוע מאד חריג ונדיר. בדרך כלל האירועים עליהם שומעים בחדשות הם פיצוץ של גז שהצטבר בחלל הדירה כתוצאה מדליפה מצינור או כיריים. עם זאת ראוי לציין 2 עובדות:

א. אסור באיסור חמור להחזיק מיכל גז בתוך הבית. מיכלי גז צריכים להיות מותקנים על פי תקן ישראלי 158 מחוץ למבנה.  הגז במיכל הוא בלחץ גבוה ועל המיכל מותקנים אביזרים המשמשים הן לשירות והן לבטיחות. דליפה מאחד האביזרים או פריקה של שסתום הביטחון (המיועד להגן על המיכל) עלולים לשחרר גז בצורה לא מבוקרת לחלל בו נמצא המיכל. דליפה כזו עלולה לגרום לפיצוץ בחלל בו יש ריכוז של גז או לחנק כתוצאה מחוסר חמצן.

ב. בשנה האחרונה התגלו מקרים רבים של מיכלי גז "מזויפים" - מיכלי גז שנגנבו ממרכזיות של חברות אחרות וסימני הזיהוי שהיו עליהם הוסרו בריתוך תוך פגיעה בשלמות ובבטיחות המיכלים. יש להקפיד לרכוש גז רק מספקים מורשים ובכל חשש לשלמות המיכל לפנות לספק הגז או למשרד התשתיות הממונה על האכיפה בנושא.

מה צריך לבדוק כשנכנסים לדירה חדשה מבחינת הגז ?

א. בדירה חדשה יש לבדוק כי מערכת הגז הותקנה על ידי ספק גז מורשה.

ב. בשום פנים ואופן אין לחבר לבד מכשיר צורך גז -  יש לפנות לספק המכשיר ולדרוש הגעת מתקין גז מוסמך (יש לדרוש מהמתקין להציג תעודה שהוצאה על ידי משרד התמ"ת).

ג. מומלץ ליצור קשר עם ספק הגז לדירה ולבקש לבצע בדיקת בטיחות - החוק אמנם מחייב את ספק הגז לבצע בדיקה כזאת אחת ל-5 שנים ובמסגרתה לבדוק כי מערכת הגז אינה דולפת ולהחליף את צינור הגומי של המכשירים צורכי הגז בדירה אבל בהחלט יתכן שמאז הבדיקה הקודמת בוצעו במערכת הגז או בדירה שינויים שלא על פי התקן העשויים לחייב התאמה לדרישות הבטיחות והתקן.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר