ח"כ יצחק כהן. "הדיון סגור ושום דבר לא ידלוף" // ח"כ יצחק כהן. "הדיון סגור ושום דבר לא ידלוף"

ראש ועדת האתיקה: "אנחנו לא בית דין שדה"

ח"כ יצחק כהן (ש"ס) עומד בראש ועדת האתיקה, האחראית לשיפוט ח"כים שהתנהגו באופן בלתי הולם • בראיון ראשון הוא מבהיר: מתנגד לקנסות כספיים ("גם הרחקה זו מכה לתדמית") • החדשות הטובות: "לאחרונה ירד מספר התלונות"

ועדת האתיקה של הכנסת חזרה בשבוע שעבר לכותרות. תנועת אומ"ץ הגישה תלונה נגד יו"ר ועדת הפנים, ח"כ מירי רגב (הליכוד ביתנו), בשל "מופע האימים" שלה בוועדה, כשזימנה לדיון את ראש עיריית נצרת עילית שמעון גפסו החשוד בפלילים והרחיקה מהדיון שלושה ח"כים שהעירו לה על כך.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

יו"ר הוועדה, ח"כ יצחק כהן (ש"ס), מסרב להביע את דעתו על התנהגותה של רגב משום שבקרוב תקיים הוועדה דיון בנושא זה. ואולם בראיון ראשון מאז נכנס לתפקיד הוא מביע התנגדות נמרצת להמלצות ועדת זמיר, בראשות שופט העליון לשעבר פרופ' יצחק זמיר, להעניק לוועדת האתיקה סמכויות ענישה חריפות. "איננו זקוקים לכלים נוספים", הוא אומר, "עבור ח"כ שקיבל נזיפה, זו מכה נוראית. אין צורך להטיל עליו גם קנס כספי. אם הוא ננזף או הורחק מכמה דיונים, זה פוגע בתדמיתו בציבור". 

כהן (62), יליד אשקלון, נשוי ואב לעשרה ילדים ("רק השבוע נולד לי נכד"), מכהן ברציפות בכנסת מ־1996. הוא היה שר הדתות בממשלותיהם של אהוד ברק ושל אהוד אולמרט וסגן שר האוצר בממשלתו של בנימין נתניהו. בכנסת הנוכחית נבחר בהצבעה חשאית (עם ח"כ יצחק הרצוג מהעבודה) לייצג את הכנסת בוועדה לבחירת שופטים וגבר על נציג הקואליציה, ח"כ דודו רותם (הליכוד ביתנו).

ועדת האתיקה, שבה חברים גם הח"כים רותם, חנא סוויד (חד"ש) וקארין אלהרר (יש עתיד), מתכנסת בכל שבוע ביום שלישי בדלתיים סגורות כדי לדון בתלונות המגיעות אליה. בישיבותיה משתתף גם היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון. נוסף על כך, הוועדה מאשרת את בקשות הח"כים לנסוע לחו"ל בהזמנת גורמים חיצוניים ובוחנת אם אין בכך ניגוד אינטרסים. פעמיים בשנה היא גם בודקת את היקף ההיעדרות של השרים ושל הח"כים מהכנסת, ויש לה סמכות להטיל על הנעדרים קנסות כספיים. לוועדה יש מגוון רחב של עונשים, החל מהערה, אזהרה ונזיפה וכלה בנזיפה חמורה. יש לה גם סמכות להרחיק ח"כ מדיוני מליאת הכנסת והוועדות עד שישה חודשים ולשלול את זכות הדיבור במליאה ובוועדות עד עשר ישיבות. הפרוטוקולים של דיוני הוועדה חסויים כדי לאפשר למתלוננים ולחברים בה לדבר בחופשיות.

האם מגיעות אליכם תלונות רבות נגד ח"כים?

"יש תלונות אבל לא רבות. אנחנו מבחינים בין תלונות מהותיות לתלונות פופוליסטיות שנועדו לנגח ח"כים מסיבות פוליטיות. כשאנחנו מגיעים למסקנה שהמניע לתלונה הוא ניגוח בלבד, אנו פוסלים אותה על הסף".

איך אתם מגיעים למסקנה שתלונה היא פופוליסטית?

"אנחנו רואים שהעובדות מפריעות למתלונן והן אינן מדויקות. אנחנו מקפידים שלא לדון בתלונות שבהן הודיע המתלונן לתקשורת על הגשת תלונה לפני שהיא הגיעה אלינו".  

הכנסת היא גוף ציבורי שנבחריו חייבים בדין וחשבון לציבור. מדוע אתם שומרים בסוד את תוכן הפרוטוקולים, מדוע שלא תהיה שקיפות?

"אם לא נקיים את הדיונים בדלתיים סגורות, חברי הוועדה לא יוכלו להתבטא בחופשיות. הם מרשים לעצמם לעשות זאת רק כי הם יודעים שהדיון סגור ושום דבר לא ידלוף".

כיו"ר ועדת האתיקה אתה מסתכל אחרת על התנהגות הח"כים? מה דעתך על ההתלהמות שלהם ועל השימוש בהשמצות ובהכפשות אישיות?

"מדובר בבני אנוש. יש נושאים שמרתיחים את דמם משום שנוגעים בציפור נפשם והם מבטאים זאת בהתנהגותם. כל זמן שהדבר נעשה במסגרת גבולות חופש הביטוי ולא גולש לחופש השיסוי, זה לגיטימי, אבל כשזה חורג - יש מקום להעביר את הנושא לדיון בוועדה".

אתה רואה עצמך יותר כמשתייך לבית הלל או לבית שמאי?

"ועדת האתיקה היא לא בית דין שדה. אין זה מתפקידה לנגח את הח"כים, אלא לשמור על כבודם גם מעצמם. אני שמח שבתקופה האחרונה ירד מספר התלונות. גם נוכחות השרים והח"כים בכנסת היא בסדר, ובפעם הראשונה בהיסטוריה לא נאלצנו להטיל סנקציות כספיות על ח"כים שמרבים להיעדר".

אינך חושש שכשהכנסת תידרש להכריע בנושאי דת ומדינה, גיוס בחורי ישיבות או פינוי יישובים בשטחים, נהיה עדים לניבולי פה ואולי אף לתגרות?

"חלק מהנושאים כבר נידונו בקריאה ראשונה, ובאמת היו דיונים סוערים והתבטאויות חריפות, אבל הם לא חרגו מחופש הביטוי. כשהיו חריגות, הן הגיעו לוועדה, והענשנו כמה ח"כים".   

*   *   *

כבוד המשכן: מהחלטות הוועדה

אסרה על סגן יו"ר הכנסת, ח"כ אחמד טיבי (רע"מ־תע"ל), לנהל את ישיבות המליאה במשך כשבועיים, משום שקרע מעל הדוכן את הצעת החוק להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב ושפך עליה מים. בעקבותיו נאלצה הכנסת להוציא כ־21 אלף שקלים על החלפת הציוד האלקטרוני המותקן בדוכן הנואמים. 

דחתה בקשה להטיל סנקציות על תשעה ח"כים מהמפלגות הערביות, שקרעו מעל הדוכן את הצעת החוק להסדרת ההתיישבות הבדואית, ועל ח"כ משה גפני (יהדות התורה), שקרע מעל הדוכן את ההסכמים הקואליציוניים, בנימוק ש"המקרים חוסים תחת המטרייה הרחבה של חופש הביטוי הפוליטי של הח"כים".

החליטה לנזוף בשר השיכון אורי אריאל (הבית היהודי), משום שבטקס לציון שמונה שנים לתוכנית ההתנתקות הוא השמיע "השמצות אישיות שאין להן עיגון במציאות" נגד ח"כ אלעזר שטרן (התנועה). הוועדה גם ביקרה את השר אריאל על שלא רצה להגיב על התלונה שהוגשה נגדו. 

הזהירה את כל הח"כים כי תטיל סנקציות נגד אלה שישמיעו "התבטאויות שיש בהן ניבול פה, השמצה, הכפשה וביזוי של יחידים וציבורים, משום שהן פוגעות פגיעה של ממש במעמדה של הכנסת ובכבודה ומדרדרות את השיח בישראל".

*   *   *

שפה גרפית חדשה 

פרויקט משותף לכנסת וללשכת הפרסום הממשלתית ליצירת שפה גרפית חדשה לכנסת. זאת באמצעות עיצוב לוגו, סלוגן, ניירות מכתבים וכרטיסי ביקור ועיצוב אתר האינטרנט והאפליקציה הסלולרית של הכנסת. הוחלט כי סמל המדינה - מנורה וענפי זית - ישולב בעיצובים. הכנסת פנתה לבתי ספר לעיצוב גרפי בכל רחבי הארץ וביקשה מהסטודנטים הלומדים בהם להשתתף בתחרות ולהגיש את הצעותיהם. לאחר מכן תבחן ועדה ציבורית את ההצעות הנבחרות, ובשלב הסופי יוכל הציבור להצביע להצעה הנבחרת בעיניו.

מדריך לארכיון הכנסת 

ביוזמתה של מנהלת ארכיון הכנסת, ד"ר רבקה מרקוס, יצאה לאור חוברת נאה המשמשת מדריך לארכיון. החוברת מספרת כי בארכיון כ־2 מיליון מסמכים פרלמנטריים מאז הקמת מועצת העם הזמנית ועד היום. בשנים האחרונות נסרקו יותר מ־700 אלף מסמכים, וכיום כל המסמכים הפרלמנטריים העיקריים קיימים במצע דיגיטלי. 

נפרדים מהדובר הוותיק 

באירוע רב משתתפים נפרדו בשבוע שעבר בכנסת מהדובר הוותיק גיורא פורדס, אשר פרש לגמלאות. באירוע השתתפו יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, היו"ר לשעבר דן תיכון והח"כים זהבה גלאון, אילן גילאון, מירי רגב ואופיר אקוניס ורבים מעובדי הכנסת. כולם שיבחו את מסירותו הרבה של פורדס, שבשנים האחרונות היה מנהל  אגף האירועים בכנסת.

פרס לאיכות חיים

יו"ר הכנסת יעניק מחר את הפרס לאיכות חיים לשדולת הנשים בישראל ולמרכז לנפגעי כתות על פעולתם לקידום שלטון החוק, ערכי הדמוקרטיה וזכויות אדם. כמו כן, יוענק הפרס לעמותת מיל"ן ולקואליציה לבריאות הציבור על פעילותם לשיפור איכות הסביבה. 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...