"דואגים לכלבים לאוכל בריא וטרי יותר" // צילום: Gettyimages // "דואגים לכלבים לאוכל בריא וטרי יותר"

החלבון של מזון העתיד מגיע מכיוון לא צפוי

הדאגה לטבע שהולך ונעלם והמחסור הצפוי במזון, הובילו מדענים רבים לחפש אחר מקור נוסף להאכלת בעלי החיים, ובהמשך גם בני האדם • "בזבוב החייל השחור ישנם חלבון ושומן בריאים, הוא היפואלרגני וקל לעיכול"

בעקבות הצורך לשמור על כדור הארץ ואיכות הסביבה, ישנם מחקרים רבים כיצד לפתח בשר במעבדות ולמצוא תחליפים ירוקים למאכלים השונים. אחד הכיוונים בתחום, הוא הפקת חלבונים מחרקים. מדובר בטרנד עולמי משמעותי שמתחיל כעת להיכנס גם לישראל בתוך המזונות שמוצעים לבעלי חיים בסופרים השונים.

בהמשך לכך, "ישראל היום" שוחח עם ד"ר עדי גלעד, וטרינרית ותזונאית, שהחלה לשלב חלבונים של זבוב החייל השחור במזון הכלבים שלה, מאחר שגידולו אקולוגי ויעיל מאשר גידול חיות משק אחרות, הוא גורם לפחות פליטות של גזי חממה, צורך פחות מים ובעיקר נמצא כמקור חלבון ושומן בריאים עבור כלבים באשר הם, גם אלה שסובלים מרגישויות מסויימות.

החלבון שמגיע מכיוון לא צפוי. זבובים // צילום: Gettyimages
החלבון שמגיע מכיוון לא צפוי. זבובים // צילום: Gettyimages

לצורך העניין, מקורות מזון רבים עלולים להוביל רגישות או אלרגיה, וביניהם ניתן למנות את המזונות הנפוצים ביותר כמו עוף, בשר בקר, בשר כבש, חיטה, מוצרי חלב, סויה וביצים. אלרגיה למזון יכולה להופיע גם לאחר שנים שהכלב אכל בתאבון וללא תופעות מיוחדות מזון מסוים.

בתוך מזונות אלו, המרכיב האלרגני ביותר הוא לרוב החלבון. ולכן למקורות החלבון במזון השפעה ניכרת בהפחתת תגובות הרגישות או האלרגיה למזון. חלבון ה-BSF, המופק מהזבוב החייל השחור, נחשב לחלבון העתיד, כאמור. הוא נחשב להיפואלרגני, קל לעיכול, ומתאים גם לכלבים ללא רגישות למזון.

לדברי ד"ר גלעד, "בשנים האחרונות יש מגמה משמעותית מאד של שינוי ביחס לבעלי החיים שאנו מגדלים, וחלק מהמגמה הזו היא הרצון לתת לחיות את האוכל הכי טוב. ממילא כל טרנד בריא באוכל של בני אדם עובר גם למאכלים של בעלי חיים. שמים לב יותר למזון טבעי, טרי, עם כל אבות המזון.

"בנוסף למגמה הזו בעתיד הרחוק, אוכלוסיית העולם סביב 2050 תהיה מעל תשעה מיליארד בני אדם, שיצטרכו אוכל. כל העולם המדעי מדבר על קושי במציאת מקורות מזון לבני אדם, ובטח במקורות מזון מן החי. האכלת פרות או עופות דורשת בעצמה מזון, והתעשייה הזו בעייתית מבחינה אקולוגית, מבחינת שטח, מבחינת מזון ומבחינת כמות המים. זו תעשייה מזהמת מאד שפולטת גזי חממה.

האכלת הזובים בשאריות התוצרת מובילה לייצור חלבון ה-BSF // צילום: Gettyimages
האכלת הזובים בשאריות התוצרת מובילה לייצור חלבון ה-BSF // צילום: Gettyimages

"נכון להיום, הנושא הכי חם הוא חרקים. הם יכולים לספק לנו חלבונים מן החי וגידולם מאד אקולוגי. הנוהג לאכול חרקים קיימים מאות ואלפי שנים, ומחוץ לעולם המערבי זה מאד מקובל. היתרון בחרקים שהם גדלים בקצב מהיר, בצפיפות גדולה ובדרישה מופחתת של משאבים. גידול חרקים דורש עשירית חומרים מגידול בקר, צאן ועופות".

פיתוח הנושא הוביל לחיפוש חרק מתאים שיש בו חלבון מזין ותכולת שומן, ובמקביל חרק שלא מייצר הרבה שאריות שלא ניתן לעכל. על כך אומרת ד"ר גלעד כי "נמצא במחקר זבוב החייל השחור, צורכים אותו כשהוא זחל ואז אין אצלו חלקים שמתעכלים פחות טוב. חלבון חרקים, בדגש על הזבוב, הוא אחד מהגביעים הקדושים, הפתרון הממשי לתעשייה".

לדבריה לומדים היום איך לגדל את זחלי הזבוב השחור, ואיך לצרוך אותם נכון. בהקשר לכך אומרת ד"ר גלעד, "התברר שכולם יכול לאכול את חלבון זבוב החייל השחור - דגים, עופות וכל טורף יכול להיות תחליף מזון לבעלי חיים, וגם לבני אדם. חשוב לציין כי בגלל הקושי התרבותי של בני אדם לאכול חרקים, המחקר מופנה להפיכת החרקים למזון לבעלי חיים שאותם יאכל האדם. בסופו של דבר, הזבוב ישמש גם לתזונת בני אדם - הוא מאד טוב מבחינה תזונתית".

יש היתכנות ראלית לייצור המוני של בשר על בסיס הזבוב?

"כן בהחלט. כשמדברים על זבוב החייל השחור, המזון של הזבובים הוא שאריות צמחיות מתעשיית המזון או מתוצרת חקלאית. כל חקלאי שיש לו גידולי פירות או ירקות - יש לו שאריות שנשארות מעיבוד התוצרת, והחקלאי עצמו משלם כדי להיפתר מהן.

"אם ניתן לזבוב שאריות ממפעל בירה או תפוחים או גידולים נוספים - הם יחיו ויפתרו מהפסולת. בסופו של דבר הם יהפכו את כל הפסולת לחלבון ותוצר סופי שאנו יכולים לצרוך אותו. 

מזון הכלבים שמיוצר מחלבון הזוז החייל השחור
מזון הכלבים שמיוצר מחלבון הזוז החייל השחור

"חשוב לציין, כי כרגע יש עלויות גבוהות לתהליך. אבל בעתיד המזון יהיה זול, ואין גבול כמה אפשר לייצר - זו תעשייה מאד משמעותית". 

יש מגמות נוספות מעניינות בחיות מחמד?

"מדברים יותר ויותר על חטיפים או תוספי מזון שיכללו CDD או קבנואידים אחרים כתוספי מזון לדלקות, בעיות התנהגות או בעיות בריאותיות של חיות המחמד. חשוב להגיד שאין שום אישור לזה בארץ אבל בעתיד זה יכנס חזק לתחום בעלי החיים גם בארץ". 

חברת "צמח-ישראפט", ממנה מגיעה ד"ר גלעד, משיקה מזון חדש בשם "קאנל היפר סנסיטיב" המיוצר בישראל ומבוסס על חלבון העתיד ה-BSF לכלבים בעלי רגישות לחלבונים מן החי. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...