צפו: להקת דולפיני ענק נדירים מסוג עב-שן קטלני מול חופי הרצליה

לצד התצפית הנדירה, בדקנו אילו מיני דולפינים ולווייתנים נוספים מאכלסים את המים מול חופי ישראל - מהמים הרדודים ועד לעומק הים

דולפין מסוג עב-שן קטלני, הבוקר מול חופי הרצליה , רומן פודגייצקי
דולפין מסוג עב-שן קטלני, הבוקר מול חופי הרצליה. צילום: רומן פודגייצקי

כמה ישראלים על יאכטה זכו הבוקר (שלישי) לתצפית נדירה בלהקת דולפיני ענק מסוג עב-שן קטלני, מול חופי סידני עלי בהרצליה. המפגש המרגש מעלה את השאלה אילו עוד מיני דולפינים ולוויתנים ניתן לראות מול חופי ישראל. בשיחה עם ד"ר אביעד שיינין, מנהל מרכז הדולפין והים של דלפיס וראש תחום טורפי על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של אוניברסיטת חיפה, למדנו על המגוון העשיר המתקיים במימינו.

בשנים האחרונות התגלו במזרח הים התיכון מינים שתפוצתם המקורית בים סוף, מה שהעלה את ההשערה המדעית כי הם הגיעו לחופינו דרך תעלת סואץ, אם כי אין הוכחות ברורות לכך. להלן המינים העיקריים בהם ניתן לצפות מול חופי ישראל.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:26
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:26
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    להקת דולפיני ענק מסוג עב-שן קטלני, מול חופי סידני עלי בהרצליה | פודגייצקי רומן

    דולפינים חופיים

    דולפינן מצוי (דולפין הים התיכון)

    "הדולפינן, שכיכב גם בסדרה האייקונית פליפר, הוא הדולפין המצוי ביותר מול חופי ישראל", אומר ד"ר שיינין. לדבריו, מדובר במין שאינו בסכנת הכחדה, המצוי מול החופים ממש כל השנה. "מדובר במין חכם ביותר וסתגלן. אנחנו מכירים באזור פרטים רבים ואחת הדולפינות מהלהקה היא כזו שאנו עוקבים אחריה כבר 20 שנה במסגרתן היא המליטה 20 פרטים. הגודל הממוצע של הפרטים הוא שלושה מטרים והם חיים גם במים הרדודים בקרבת החוף".

    דולפינן מצוי, צילום: ד"ר אביעד שיינין

    דולפין מצוי

    מין נוסף שחי בקרבת ישראל, בעיקר בדרום הארץ, הוא הדולפין המצוי, הנמצא למרבה הצער בסכנת הכחדה בים התיכון. "מדובר במין מאוד יפה שחי בדרום הארץ מול החופים. לצערנו, לאורך השנים האוכלוסייה שלו הולכת וקטנה ואחת הסיבות לכך הוא קצב הריבוי האיטי שלהם. כיום מוכרים בישראל 20 פרטים. מבחינת הגודל הם מגיעים בממוצע לגודל של כשני מטרים. בדרך כלל הם חיים בים העמוק אך מתקרבים גם ליבשת", מציין החוקר.

    מינים מיקריים

    מעבר לשני המינים הקבועים, מגיעים אל חופי הארץ מינים נוספים שאינם תושבי קבע. חלקם החלו להיראות רק בשנים האחרונות ואפילו קרוב לחוף, כאשר הסיבה לשינוי זה אינה ברורה עדיין לחוקרים.

    עב-שן קטלני

    "עב-שן קטלני הוא אחד הדולפינים הגדולים ביותר שיכול להגיע לגודל של שישה מטרים. מדובר במין שחי במים העמוקים אך משנת 2020, תחילת מגפת הקורונה, נצפו להקות קטנות שלו מגיעות אל המים הרדודים בקרבת ישראל. לא ברור השינוי ההתנהגותי הזה אך יכול להיות שכיוון שבתקופת הקורונה היו פחות כלי שיט בים אז השקט אפשר לעב-שן קטלני להגיע קרוב יותר אל חופי ישראל".

    עובדה מעניינת היא שהעב-שן הקטלני מצוי רק במזרח הים התיכון, כאשר במקור אוכלוסייתו נצפתה בים סוף. "למעשה מדובר במין שנפוץ בים סוף ולא בים התיכון בכלל. מעבר לכך בים התיכון רואים אותו רק במזרח הים התיכון. לכן אנחנו משערים שהמין נדד אל האזור, יתכן שדרך תעלת סואץ", אומר ד"ר שיינין.

    קרוב משפחתו הגנטי המוכר הוא הלוויתן הקטלן. "אורקות לא מצויות בים התיכון אולם לפני מספר שנים הגיע זכר חולה אל חופי הארץ ולמרבה הצער הוא לא שרד. הקטלן ההוא הגיע אלינו מאיסלנד", מציין החוקר.

    דולפין מגובנן

    מין נדיר נוסף שנדד לים התיכון מים סוף הוא הדולפין המגובנן. "מדובר במין שזכה לשמו בגלל צורה של גיבנת על גבו. מדובר במין נדיר שחי בים סוף. עם זאת פרטים שלו זלגו אל הים התיכון, ככל הנראה גם כן דרך ים סוף. זה מין שחי במים רדודים ועכורים, שבדרך כלל גודלו הממוצע הוא של כשני מטרים", מסביר ד"ר שיינין.

    דולפין מגובנן באילת, צילום: ראם נרי

    דולפיני מים עמוקים

    לצד המינים שמתקרבים לחוף, ישנם מינים נוספים שחיים בעומק הים מול ישראל. מידע זה חשוב במיוחד לאור פעילות קידוחי הגז והדיג ברשתות העלולים להפריע ולפגוע באוכלוסיות אלו.

    סטנלה מפוספסת

    "מדובר בדולפין שהאוכלוסייה שלו היא הכי נפוצה בים התיכון - אולם הוא חי בעומק הים וכדי לראות להקות שלו יש להפליג אל העומק בכיוון קפריסין. הגודל הממוצע של המין הזה הוא של כשני מטרים. מפעם לפעם מגיעים אל המים הרדודים של חופי הארץ פרטים שלו אך אלו מגיעים כיוון שהם חולים מאוד וכבר לא ניתן להציל אותם למרבה הצער", מסביר החוקר.

    דולפין תלום-שן

    ד"ר שיינין מסביר כי שם המין נגזר ממראה המזכיר חריצים שמופיע על שיניו. "הגודל הממוצע של פרטים אלו הוא של 2.5-3 מטרים ובדרך כלל ניתן לראות אותו בים העמוק מול חופי הארץ. עם זאת, המין הזה לעיתים מתקרב אל החוף והוא עושה זאת בעיקר בחורף, אך מדובר במקרים נדירים מאוד".

    גרמפוס אפור

    אחד המינים שחיים לצד חופי ישראל במדרון היבשת (מעבר למדף היבשת של ישראל הנמשך אל תוך הים), הוא הגרמפוס האפור שזכה לשמו עקב צבעיו האפורים. "מדובר במין גדול יחסית שפרטיו בדרך כלל מגיעים לגודל של כארבעה מטרים, כאשר הגודל המקסימלי אליו יכולים פרטים להגיע הוא של חמישה מטרים. מדובר במין שעוסק בציד דיונונים (כל מיני הדולפינים הם ציידים), שניתן לצפות בו בעומק, אך לא בים העמוק מאוד אלא במעבר ממדף היבשת אל המדרון העמוק של הים. בים התיכון המין הזה מצוי בסכנת הכחדה למרבה הצער", מציין ד"ר שיינין.

    גרמפוס אפור באילת, צילום: עומרי עמסי

    לווייתנים

    מלבד הדולפינים, גם שלושה מיני לווייתנים חיים בים העמוק מול חופי ישראל - שני מינים של ציידים בעלי שיניים ומין אחד של לוויתן מזיפות.

    ראשתן גדול-ראש

    "עיקר פרסומו של המין הזה הוא דרך הספר המפורסם 'מובי דיק'. מדובר במין מרשים מאוד שהזכרים שלו מגיעים בממוצע לגודל של 16 מטר והנקבות לגודל של 12 מטר. בישראל נצפו לא פעם פרטים בעומק הים, בעיקר מול הכרמל. המין הזה מתמחה בציד דיונוני ענק. פרט מעניין ביחס לראשתן הוא העובדה שמדובר בבעל החיים שמפיק את הקול הכי חזק בטבע. הוא יכול להפיק קול כזה בגלל הראש הגדול שלו שמהווה תיבת תהודה גדולה", אומר ד"ר שיינין.

    זיפיוס חלול-חרטום

    הזיפיוס, שחי על ציד דיונונים, מתקיים גם בים התיכון בעומק של לפחות קילומטר. "הזיפיוס הוא שיאן הצלילה בטבע. הוא יודע לצלול לעומק של כ-3,000 מטר והוא מסוגל לעצור את הנשימה שלו לשעתיים וחצי לפחות (עצירת הנשימה לשעתיים וחצי נצפתה על ידי חוקרים, אך ייתכן שהוא יכול לעצור את הנשימה אפילו ליותר זמן). מדובר במין בעל פיזיולוגיה מאוד מיוחדת שמתקיים גם כן על ציד דיונונים. גודלם הממוצע של הפרטים הוא שבעה מטרים," אומר החוקר.

    לוויתן מזיפות

    בנוסף לשני לווייתני השיניים, מסביר ד"ר שיינין כי יש גם מין המשתייך למשפחת לווייתני המזיפות, שאינו צד עם שיניים אלא ניזון מסינון מי הים ואיסוף של סרטני קריל. "מדובר בבעל החיים השני בגודלו על פני כדור הארץ, כאשר רק הלווייתן הכחול גדול יותר ממנו. הפרטים מגיעים בממוצע לגודל של כ-20 מטר והם חיים בעיקר במערב הים התיכון. לעיתים לווייתנים אלו גם מגיעים אלינו למזרח הים התיכון אולם הם רק מבקרים כאן ולא חיים באזור. הסיבה לכך היא שמזרח הים התיכון לא עשיר מספיק באוכל. בכל מקרה למרבה הצער המין הזה גם כן מצוי בסכנת הכחדה", אומר החוקר.

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר