תיעוד נדיר: נחליאלי "מעורב" צהוב זרחני נצפה בישראל

לאחר שנראה בשנה שעברה באזור זכרון יעקב, הציפור הייחודית נצפתה פעם נוספת בארץ • סביר להניח שהורי הציפור הם נחליאלי לימוני ונחליאלי צהוב, שני מינים שנפגשים באזורי קינון נרחבים – ממזרח אירופה ועד מרכז אסיה

נחליאלי צהוב זרחני באזור מעיין צבי. צילום: אור פרפליצקי

אורח נדיר במיוחד קפץ לבקר השבוע בבריכות הדגים של קיבוץ מעיין צבי הסמוך לזכרון יעקב, כאשר ציפור ממין נחליאלי "מעורב" (היבריד) צהוב זרחני, שנוצר ככל הנראה מהכלאה בין נחליאלי לימוני ונחליאלי צהוב, שני אורגניזמים מאוכלוסיות גנטיות שונות.

הנחליאלי המיוחד והמסתורי התגלה באותו אזור בסתיו הקודם על ידי הצפר צור מגן, שם בילה את החורף, והוא חזר לאותו אתר גם השנה. שחר חזקיה, מתנדב שנת שירות מבית ספר שדה חוף הכרמל של החברה להגנת הטבע, תיעד אותו מקפץ בין מאגרי המים והקנים. לדברי ד"ר יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות בחברה להגנת הטבע, הוא צפוי לבלות גם את החורף הנוכחי בבריכות: "רק בדיקה גנטית תוכל לאמת סברה זאת, אולם המראה החיצוני של פרט זה דומה למקרים מתועדים ממקומות אחרים בעולם של בני כלאיים בין נחליאלי צהוב ובין נחליאלי לימוני. הקולות שהוא משמיע נשמעים כמו הקולות של נחליאלי לימוני, אשר שונים לגמרי מהקולות של הנחליאלי הצהוב".

אורח מפתיע. נחליאלי צהוב זרחני באזור מעיין צבי, צילום: אדם רוזנפלד - החברה להגנת הטבע
מראה ייחודי. נחליאלי צהוב זרחני, צילום: עידו בן יצחק


בחברה להגנת הטבע הוסיפו כי מינים שונים של בעלי חיים לרוב אינם מתערבבים, שכן הם שומרים על ה"זהות" הגנטית של המין. "הבידוד הרבייתי, כלומר חוסר היכולת להעמיד צאצאים משותפים, הוא אחת הדרכים המקובלות במדע להבחין בין מינים שונים", סיכם ד"ר פרלמן. "אולם, בטבע לא הכל שחור ולבן, ויש הרבה מקרים בהם ה'גבולות' בין מינים, הגנטיים והמורפולוגיים (צורה חיצונית), מטושטשים יותר. מינים שקרובים גנטית אחד לשני, למשל מינים שנפרדו במהלך האבולוציה לפני זמן לא רב יחסית, יכולים להתערבב ביניהם אם יש מגע בין האוכלוסיות של שני המינים, כלומר כאשר שני המינים דוגרים באותו האזור".

הוא הוסיף: "סביר להניח שהוריו של הנחליאלי ממעיין צבי היו נחליאלי לימוני ונחליאלי צהוב, שני מינים שנפגשים באזורי קינון נרחבים, ממזרח אירופה ועד מרכז אסיה".

ערבוב לא צפוי. נחליאלי לימוני, צילום: יואב פרלמן - החברה להגנת הטבע
נחליאלי צהוב, צילום: יואב פרלמן - החברה להגנת הטבע
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר