כרשה ממולאת | צילום: אסף קרלה

אחיינית הבצל: מתכון של יוסי שטרית לכרשה ממולאת

בטיול שבת לגינה הקהילתית שלנו גיליתי שמישהו שתל לאחרונה את הצמח המתוק, העדין והריחני • על השלט הקטן לצידו נכתב: "כרשה / לוף / פורי / פראסה" - הרבה שמות לירק מיוחד • קבלו שני מתכונים מהנים

בשבתות יפות, כשיוצאים מהבית והולכים בשבילים, נגלים מראות נהדרים: שדות, עצים, ערוגות גינה ובתים מעניינים. אלה מקומות שאני בקושי שם לב אליהם ביומיום העמוס. בשוטטות שלי אני יכול לשים לב פתאום לגן קסום בלב העיר, שלא הכרתי ולא ראיתי מבעד לחלון במהלך הנסיעה ברכב.

כך גיליתי שליד ביתנו הכשירו לאחרונה קרקע לגינה קהילתית. התושבים זרעו מגוון ירקות, עשבי תיבול ופרחים. סביבה נשתלו פרחי בר כדי לשמור על הטבע הקיים. באחת הערוגות שתלו כרשה. כרשה היא ירק מתוק, ריחני ועדין. היא תורבתה מהשום, אבל נחשבת לאחייניתו של הבצל. קל מאוד לגדל כרשה, ואם תקטפו אותה צעירה - תקבלו ירק בעל טעם שדומה לבצל ירוק.

באחת הערוגות שתלו כרשה, צילום: אסף קרלה

מהכרשה אוכלים רק את החלק הלבן. כלומר, לא אוכלים את העלים הירוקים או את השורש, ויש לה מקום ברפואה העממית כמונעת מיחושי בטן למיניהם. מה שתפס לי את העין בערוגת הכרשה הוא השלט הקטן: "כרשה / לוף / פורי / פראסה". הרבה שמות לירק מיוחד.

אז גם אם אין באפשרותכם לצאת ליום טיול ארוך רחוק מהבית, אני ממליץ לעשות הפוגה נעימה לפינות מפתיעות וליהנות מהטבע הנסתר שצמוד אליכם. והנה גם שני מתכוני כרשה שתיהנו מהם מאוד.

ירק מתוק, עדין וריחני, צילום: אסף קרלה

מתכון לכרשה ממולאת

המצרכים:

√ 12 כרשים
√ 10 עגבניות שרי תמר חצויות
√ 1 כף סילאן או רכז רימונים
√ 4 שיני שום חצויות לאורך
√ 1 כוס ציר עוף (או מים)
√ חופן גרעיני רימון (לא חובה)
√ שמן זית לטיגון

למילוי:
√ 1/2 כוס בורגול מושרה
√ חופן פטרוזיליה קצוצה
√ 1/2 בצל קצוץ דק
√ 1/2 ק"ג בשר בקר טחון
√ 1 כפית קינמון טחון
√ 1/4 כפית ג'ינג'ר טחון
√ 1/2 כפית פלפל אנגלי טחון
√ 1/2 כפית הל טחון
√ מלח, פלפל שחור

אופן ההכנה:

1. חותכים 10 כרשים, כל אחת לשלוש חתיכות שוות.
2. חולטים 5 דקות במים רותחים ומעבירים לקערה עם מים קרים וקרח. לאחר סינון מעבירים למקרר.
3. 2 כרשים נוספות פורסים לפרוסות דקות ומטגנים עם השום בשמן זית עד הזהבה.
4. מערבבים את כל מרכיבי המילוי יחד למסה אחידה ויוצרים קבב באורך הכרשה.
5. יוצרים שסע קטן בגלילי הכרשה החלוטים ופורסים אותם.
6. מוציאים את ליבת הגליל, קוצצים ומוסיפים לכרשה המטוגנת.
7. מניחים מהמילוי בתוך הגליל. הכרשה עוטפת את הקבב שנראה כמו קנלוני ממולא.
8. מסדרים את הכרשים הממולאות מעל הכרשה המטוגנת. ביניהן מניחים את עגבניות השרי.
9. מעל מפזרים את התבלינים, יוצקים את הסילאן ואת ציר העוף ומביאים לרתיחה.
10. מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים 40 דקות.
11. בסיום מפזרים את גרעיני הרימון.

כרשה צלויה בתפוזים, צילום: אסף קרלה

מתכון לכרשה צלויה בתפוזים

המצרכים:

√ 5 כרשים
√ 5 שיני שום פרוסות לאורך
√ מיץ תפוזים סחוט טרי מתפוז גדול אחד
√ רצועות דקות (בקולפן) מקליפת תפוז אחד
√ 6 עלי מרווה
√ 1 כף דבש
√ 1/4 כוס שמן זית
√ 1 כפית זרעי כוסברה
√ 1 כפית מלח גס

מניחים בתבנית אפייה, צילום: אסף קרלה

אופן ההכנה:

1. שוטפים היטב את הכרשים וחותכים את חלקן הירוק (משתדלים להשאיר כמה שיותר מהחלק הלבן).
2. חוצים לשניים לאורך ומניחים בתבנית אפייה.
3. מפזרים מעל עלי מרווה, מלח גס, זרעי כוסברה וקליפות תפוז.
4. מערבבים יחד מיץ תפוזים, דבש, שמן זית ושום ושופכים מעל.
5. מכניסים לתנור בחום של 220 מעלות לרבע שעה, עד השחמה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר