ארטישוק ממולא בקבב דג | צילום: אסף קרלה

כוכבת הגינה: מתכונים חורפיים של יוסי שטרית עם אפונה

הגרגירים הירוקים הקדימו לצמוח השנה, והם טעימים לאכילה גם כמו שהם, בלי בישול • קבלו שני מתכונים לארוחה מושלמת

הגשמים מביאים איתם שפע, והירקות רעננים, מלאי צבע ומגרים. אם תסתובבו בשוק או אצל הירקנים תמצאו ערימות תרמילים ירוקים של אפונה טרייה. זה קצת מפתיע כי האפונה מגיעה בדרך כלל לקראת פסח, אבל השנה היא פינקה אותנו מוקדם מהצפוי.

קילוף אפונה טרייה הוא ריפוי בעיסוק בשבילי - פעולה שמרגיעה אותי ומארגנת לי את המחשבות. תופסים קצה אחד של התרמיל ומושכים את החוט שעובר לצד השני, כמו לפתוח ריצ'רץ'. פותחים את התרמיל וחושפים את האפונים הנהדרים. כל מה שצריך זה להעביר אצבע דרך התרמיל, והאפונים יתנתקו ממנו בקלות. אם תטעמו אותם, תגלו שהם ממש מתוקים וכיפיים לאכילה גם בלי צורך לבשל.

ריפוי בעיסוק, צילום: אסף קרלה

שקית אפונה ענקית לא משאירה הרבה בנטו, אבל ההשקעה בקילוף שווה מאוד בעיניי. מבחינתי האפונה היא כוכבת הגינה: מתקתקה ונהדרת. זה לא מקרה שבסיפור על ג'ק והאפונים היא הצילה את המצב.

הארטישוק, צילום: אסף קרלה

ארטישוק ממולא קבב דג
ברוטב אפונה

המצרכים:

√ 12 ארטישוקים
√ 2 בצלים פרוסים דק
√ 10 שיני שום חצויות
√ 1/2 חופן כוסברה קצוצה גס
√ 5 קולרבים מקולפים וחתוכים ל־6 חלקים
√ 2-3 חופני אפונה קלופה
√ 1 כף כמון
√ 1 כפית כורכום
√ פלפל לבן
√ 1 לימון + מיץ מלימון אחד
√ 2 כפות לימון כבוש
√ מלח
√ 1/2 כפית פלפל שאטה גרוס

לתערובת הדג:
√ 1 ק"ג דניס טחון, או כל דג לבן שאוהבים 
√ חופן כוסברה קצוצה
√ חופן פטרוזיליה קצוצה
√ 5 שיני שום כתושות
√ 3/4 כוס בורגול דק מושרה
√ 1 בצל קצוץ
√ מלח

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל מרכיבי תערובת הדג למסה אחידה ויוצרים ממנה כדורים בגודל שיתאים לתחתיות הארטישוק.
2. מקלפים את הארטישוקים לתחתיות ומשפשפים בלימון כדי שלא ישחירו אחרי הקילוף. משרים במים קרים עם הלימון.
3. ממלאים כל תחתית בכדור דג ומהדקים.
4. בסוטאג' מאדים את הבצל והשום.
5. מוסיפים את התבלינים והלימון הכבוש ואת
מיץ הלימון הטרי.
6. מסדרים את הארטישוקים הממולאים, מפזרים ביניהם את נתחי הקולרבי ומפזרים מעל מעט מלח.
7. מוסיפים כוס מים, כך שיגיעו לחצי הגובה של תחתיות הארטישוק.
8. מפזרים מעל את האפונה ואת השאטה.
9. מנמיכים את האש ומבשלים בסיר מכוסה
40 דקות.
10. אפשר להכניס להשחמה בתנור.

סלט עם אפונה, צילום: אסף קרלה

סלט אפונה, פרחי חרדל
וזיתי קלמטה

המצרכים:

√ 2 כוסות גרגירי אפונה
√ 1 בצל סגול פרוס דק
√ 3 לימונים כבושים שלמים, פרוסים
√ חופן כוסברה קצוצה גס
√ חופן פטרוזיליה קצוצה גס
√ חופן בצל ירוק קצוץ גס
√ חופן עלי חרדל מהגינה
√ 4 כפות זיתי קלמטה חתוכים גס
√ מעט מלח (כי הזיתים מלוחים)
√ 1/2 כפית פלפל שחור
√ 4 כפות שמן זית
√ מיץ מלימון אחד
√ פרחי חרדל (לקישוט)

שמן זית ומיץ לימון, צילום: אסף קרלה

אופן ההכנה:

1. חולטים את האפונה במים רותחים למשך
30 שניות ומעבירים למי קרח. 
2. מערבבים את כל המרכיבים, טועמים ומתקנים תיבול. מקשטים בפרחי חרדל שפורחים כעת פרא.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר