מציאת פתרון הומני לבעיית חתולי הרחוב, כלבי הרחוב וחזירי הבר

הגישה הקיימת לדילול אוכלוסיות חיות רחוב ובעלי חיים פולשים אינה הומנית וגם לא יעילה. מחקר חדש מציע פתרון טבעי: פיתוח מזון שיפגע אך ורק בפוריות החיות

[object Object]

בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה

בפרק זה אירחה דנה רון את ד״ר חיליק מרום רופא וטרינר, חוקר ו-CVO בחברת CommuniTreat וד"ר סמדר טל, חוקרת ומרצה בביה״ס לרפואה וטרינרית של האוניברסיטה העברית. השלושה דיברו על בעיית המינים הפולשים והמתפרצים בישראל ועל המחקר החדשני וההומני שלהם שמטרתו דילול אוכלוסיות חתולי הרחוב וחזירי הבר בצורה ידידותית יותר.

בעיית חזירי הבר בחיפה קיימת מזה שנים, וניסיונות לטפל בה באמצעות ציידים מורשים מטעם רשות הטבע והגנים נמשכים, אך ללא תוצאות מספקות. "דילול כשלעצמו, שמתרחש במספר מקומות בארץ כמו רמת הגולן ואגמון החולה, הוא כביכול פעולה שהיא נכונה", מספרת ד"ר סמדר טל, "אבל רק כשהוא אפקטיבי. בארץ לא יודעים לעשות את זה כמו שצריך ובהיקף מספק, והתוצאות בהתאם".

הצורך בדילול נובע מהפגיעה האקולוגית של המינים הללו. "כאשר מין מתרבה ללא טורפים טבעיים, הוא פוגע במאזן האקולוגי של סביבתו", מסביר ד"ר חיליק מרום. "עלינו להגיע לאיזון".

הפתרון שפיתחו ד"ר טל וד"ר מרום החל בניסיון לפתור את בעיית חתולי הרחוב בישראל. כיום ישנם כשלושה מיליון חתולים כאלו, שהם לא רק סובלים בעצמם אלא גם מהווים מטרד ופוגעים במינים אחרים. ד"ר מרום מדגיש כי המטרה הייתה ליצור כלי שיאפשר ויסות אוכלוסיית חתולי הרחוב בלי לפגוע בהם ישירות.

הפיתוח, בשיתוף עם הביוכימאית ד"ר תמי בר, כולל מזון שמסייע לעיקור וסירוס טבעי מבלי לפגוע במערכות הגוף, אלא רק בפוריות. לפני מספר חודשים השלושה סיימו מחקר מוצלח על חולדות, וכעת ממתינים לפרסום המאמר. השלב הבא יבדוק את המזון על חתולים, ובמקרה של הצלחה, יישקל הניסוי גם בקרב חזירי הבר.

בישראל, בעיית המינים הפולשים והמתפרצים חמורה. דוגמה לכך הן הנוטריות באגמון החולה, שהובאו מארגנטינה לצורך תעשיית הפרוות. בעקבות טיפול לקוי והזנחה שלהן בטבע, הן התפשטו למקומות נוספים, כמו פארק הירקון והן פוגעות בצמחייה ובעלי חיים בסכנת הכחדה. גם חזירי הבר, שהם לא מינים פראיים במקור, אף הם גורמים לנזקים סביבתיים.

חשוב להתמודד עם בעיות אלו לא רק בשל הפגיעה האקולוגית אלא גם כי הם נושאים מחלות ומסכנים את בני האדם. ד"ר מרום מבהיר: "זה נחמד לראות להקות של תנים בפארק הירקון, אבל בסופו של דבר, זה לא טוב להם ולא טוב לנו".

מגמה נוספת היא התפשטות כלבי הרחוב, שהוחרפה בעקבות המלחמה בעזה, שהביאה כלבים רבים מהרצועה לישראל. "כלבים וחתולים הופכים מחיות מבויתות לציידים בטבע, התפקיד שלנו כחברה וכקהילה הוא לטפל בהם באמצעות פתרונות הומניים בלבד", מסכם ד"ר מרום.

בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה