סכסוך בין שכנים. צילום: RDNE Stock project Pexels

סכסוך בין משכיר לשוכר: כך תפתרו אותו

מאות אלפי ישראלים וישראליות שוכרים דירות, ורק בתל אביב יש למעלה מ-107,000 דירות להשכרה, מרביתן מוחזקות בידי בעלים פרטיים, אך יש גם חברות פרטיות המחזיקות בנכסים להשכרה. הנושא של השכרת דירה רלוונטי לישראלים רבים, הן לשוכרים והן למשכירים, ויש חוקים ותקנות המסדירים את הנושא, כאשר רוב החוקים שייכים לתחומי המשפט המסחרי והם מכתיבים את הכללים בחוזי השכירות

[object Object]

בשיתוף blog.wecheck

בעלי הדירות שמשכירים את הנכסים שלהם לשוכרים מעוניינים לשמור על האינטרסים שלהם, ודמי השכירות מהווים הכנסה חשובה עבורם. לכן, המשכירים חוששים להשכיר את הדירה שלהם לאנשים לא מוכרים, ולעיתים הם מגלים כי הנכס בסיום חוזה השכירות נמצא במצב שונה בגלל נזקים שנגרמו לתשתיות ולתכולה, ולא פעם הם נאלצים להתמודד עם שוכרים שמנסים להתחמק מתשלומי דמי השכירות, משאירים חובות כמו ארנונה וחשמל, מתנהלים בצורה לא הולמת ועוד. 

גם השוכרים עלולים להיקלע לסכסוך עם בעלי הדירות, מסיבות שונות כמו הפרת חוזה, תיקונים שבעל הדירה מסרב לבצע בנכס, התנהגות לא ראויה ובלתי הולמת מצד בעלי הנכס ועוד. לכן, נשאלת השאלה כיצד לפתור נכון סכסוכים בין משכיר לשוכר, ובכתבה זו המומחים של וויצ'ק מסבירים מהן הדרכים הנכונות לפתרון סכסוכים בין משכירים לשוכרים.

אפיון וזיהוי הסכסוך בין הצדדים

לא פעם מתגלעים סכסוכים בין שוכרים למשכירים, בדרך כלל על רקע הבעיות הבאות:

  • אי תשלום דמי שכירות בזמן.
  • אי תשלום של חשבונות כמו ארנונה, חשמל, מים וגז.
  • הפרת חוזה מצד השוכר או המשכיר.
  • התנהגות בלתי הולמת של אחד מהצדדים, למשל כניסה לדירה המושכרת ללא אישור השוכר.
  • ביטול חד צדדי של חוזה השכירות, ללא התראה מראש.
  • אי תיקון ליקויים בדירה, למרות הוראות החוק.
  • דירה לא ראויה למגורים.
  • אי הארכת החוזה כנגד הוראות החוק.
  • שימוש לא ראוי בדירה מצד השוכר, כמו פתיחת עסק בדירה המיועדת למגורים. 

השלב הראשון בפתרון הסכסוך בין הצדדים, כלומר בין המשכיר לשוכר, מתחיל בזיהוי ומיפוי מאפייני הסכסוך, וכאשר מזהים את הבעיה ניתן ליישב את הסכסוך ולמצוא פתרון המקובל על שני הצדדים, לבד או בעזרת גורם מקצועי כמו מתווך, עורך דין, מגשר וכדומה.

דרכי פתרון אפשריות ליישוב הסכסוך

כאשר שוכר ומשכיר נקלעים לסכסוך ביניהם, מסיבה זו או אחרת, ניתן ליישב את הסכסוך בדרכים שונות, למשל:

משא ומתן ישיר –  אחת מהדרכים היעילות ביותר ליישב סכסוך בין השוכר למשכיר, או להיפך, היא באמצעות ניהול משא ומתן ישיר. במשא ומתן ישיר ניתן לפתור את רוב המחלוקות והסכסוכים, אך חשוב ששני הצדדים ינהלו שיחה פתוחה וכנה ויגיעו למפגש עם כוונה טובה ורצון ליישב את הסכסוך.

גישור – כיום, ניתן ליישב סכסוכים רבים באמצעות הליך גישור, מחוץ לכותלי בית המשפט. הליך הגישור הוא כלי משפטי חשוב ויעיל ליישוב סכסוכים בדרך של פשרה, בעזרת מגשר מנוסה וניטרלי.

הימנעות מסכסוכים עתידיים

 הדרך הנכונה והיעילה ביותר ליישוב סכסוכים בין שוכרים למשכירים היא להימנע מבעיות עתידיות בין שני הצדדים לחוזה השכירות. לכן, כדאי להקפיד על הנושאים הבאים:

חוזה שכירות ברור ומפורט –  במקום להוריד מהאינטרנט חוזה שכירות סטנדרטי כדאי להשתמש בחוזה הקיים באתר הבלוג של וויצ'ק, זהו חוזה שכירות עדכני, מקיף, ברור ומפורט, המספק מענה לכל הסוגיות המרכזיות הקשורות להשכרת הדירה. החוזה כולל פירוט של חובות וזכויות של שני הצדדים, פתרון לסכוכים אפשריים ועוד.

תקשורת פתוחה ושוטפת – כאשר השוכר והמשכיר שומרים על תקשורת פתוחה ושוטפת הם יכולים להימנע ממרבית הסכסוכים האפשריים. לכן, חשוב ליצור ערוץ לתקשורת פתוחה וזמינה בין הצדדים, לשמור על יחס מכבד ולהתחשב זה בזה.

בדיקת שוכרים "דאבל צ'ק" עם וויצ'ק – שירות דאבל צ'ק של וויצ'ק לבדיקת שוכרים מסייע בבחירה נכונה של השוכרים וכך ניתן להימנע מסכסוכים עתידיים.

שירות צ'ק בטוח (ערבות לשכירות) - שירות מומלץ מבית וויצ'ק, מעבר לבדיקת השוכרים, המבטיח את תשלומי דמי השכירות מהדיירים, והשירות המתקדם יכול למנוע סכסוכים עתידיים בין השוכר והמשכיר.

בשיתוף blog.wecheck