רשות המסים תשיב מיליארד שקל במסגרת תביעה ייצוגית

ביהמ"ש המחוזי בת"א קיבל תביעה ייצוגית נגד רשות המסים שעניינה גבייה שלא כדין של מס שבח מבעלי דירות שהשכירו אותן בפטור ממס. הרשות מתכוונת לערער על ההחלטה

בשיתוף אימפקט שירותי הפקה

לאחרונה קיבל בית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה ייצוגית שהוגשה נגד רשות המסים בגין גבייה שלא כדין של מס שבח. משמעות הפסיקה היא החזר של יותר ממיליארד שקלים לבעלי דירות שהשכירו את הנכסים במשך שנים בפטור מס, אך נאלצו לשלם בגינו במסגרת מס השבח. רשות המסים כבר הודיעה כי בכוונתה לערער על ההחלטה.

במרכז הבקשה לתביעה ייצוגית שהוגשה לביהמ"ש המחוזי בתל אביב, גביית מס שבח ביתר.

לטענת המבקשים, בעלי דירות, הם השכירו במשך שנים את הנכסים שלהם בפטור ממס, ואולם כאשר מכרו אותו החליטה הרשות לחשב "פחת" על הדירות, באופן שהעלה באלפי שקלים את מס השבח.
לפי החלטת המחוזי, על רשות המסים להשיב לחברי הקבוצה הייצוגית את מס השבח המוגדל, בסכום כולל של 1.18 מיליארד שקל. "כאשר עסקינן ברשות המסים", כתב השופט חגי ברנר בהחלטתו, "הפרט מניח ומצפה לפי תומו שגביית המסים תיעשה באופן חוקי, תוך ידיעה שאם לא ישלם את מיסיו, כפי שהוא נדרש לעשות, הוא צפוי לסנקציות אזרחיות ואף פליליות. דווקא משום כך, ישנה חשיבות רבה למוסד התובענה הייצוגית, לשם השבת כספי מסים שנגבו שלא כחוק, והמקרה שלפנינו יוכיח".

לדברי עו"ד רועי עזרא, מומחה במיסוי מקרקעין, ישנם שלושה מסלולים להשכרה, בהיבט של מסים. המסלול הראשון הוא מסלול פטור ממס. נכון לשנת 2024 מדובר במקרים בהם גובה השכירות החודשית הוא עד 5,654 שקלים. המסלול השני הוא מסלול מס קבוע של 10%. במסלול זה, לא משנה מה גובה השכירות המתקבלת, גובה המס יהווה 10% ממנו. המסלול השלישי הוא מסלול רגיל, המחושב לפי מדרגות שונות.
"כאשר אנחנו מוכרים את הדירה", אומר עו"ד רועי עזרא, "עלינו לשלם מס שבח ובו מגולם גם גובה המס מהדירה. מי שנמצא במסלול פטור ומכר דירתו לצד ג', במועד שמכר את הדירה יש לחשב בתוך מס השבח 'פחת' על ההשכרה, למרות שהמסלול פטור. למרות שלא ניכה 'פחת' מעולם כי היה פטור, עדיין ינכו זאת בעת המכירה".

לדברי עו"ד עזרא, עמדה הזו לא הייתה תמיד עמדת רשות המסים. למעשה, בשנות ה-90 של המאה הקודמת עמדתה הייתה כי לא צריך לחשב פחת בעת המכירה. "בשנת 2007", מוסיף עו"ד עזרא, "הרשות שינתה עמדתה וקבעה שכן צריך לחשב זאת במסגרת המכירה. מכאן למעשה הטענה נגד רשות המסים, כי שינתה את עמדתה מבלי להסביר מדוע".

- מי יהיה זכאי לקבל החזר מרשות המסים במסגרת הייצוגית?

עו"ד עזרא: "ביהמ"ש המחוזי קבע שרשות המסים צריכה לשפות, להחזיר את הכספים לכל אחד מהנישומים ששילם את המס, משנת 2018 מי שמכר את דירתו זכאי לקבל את הכסף בחזרה. לפי החלטת בית המשפט יש שלושה תנאים שצריכים להתקיים: נישומים שמכרו דירתם משנת 2018 ועד לאחרונה, שהשכירו את הנכס במסלול פטור והדבר השלישי שבאמת חושב הפחת במסגרת מס השבח. שילוב של שלושת התנאים הללו מביאים למצב שאותו אדם שמכר את דירתו זכאי לקבל את המסים האלו בחזרה".

- האם כדאי לפנות כבר לרשות המסים או להמתין להכרעה בערעור?

עו"ד עזרא: "בכנס לשכת עוה"ד באילת, התראיין ראש רשות המסים, עו"ד שי אהרונוביץ, ואמר שהם באמת בוחנים את פסק הדין שעניין התובענה הייצוגית, ידונו בו ויחליטו אם לערער וכיצד. אני יכול לומר, שבמהלך ניהול ההליך התביעה הייצוגית היא אכן ניסתה לערער על החלטות מסוימות וחזרה בה לאור המלצות ביהמ"ש העליון. אני מציע להמתין להחלטה סופית של רשות המסים האם היא מתכוונת לערער על פסק הדין או אם לאו. בהתאם לכך לקבוע".

בשיתוף אימפקט שירותי הפקה

כדאי להכיר