הסופה קורל בדרך: הפסקות החשמל, הטיסות שיושפעו - ואיפה יירד שלג? | כל מה שצריך לדעת

גל הקור צפוי להגיע כבר היום, עם גשמים מקומיים שיחלו בשעות הקרובות • שלג צפוי לרדת בסוף השבוע במספר הרים ברחבי הארץ - אך ברובם לא ייערם בכמויות משמעותיות • בחברת החשמל מתכוננים להתגברות הפסקות החשמל, ובמערכי הכבאות וההצלה נערכים לשריפות ביתיות בגלל תנורי חימום

שלג בקיבוץ אלרום (ארכיון). צילום: אייל מרגולין - ג'יני

ברחבי הארץ מתכוננים לסופת הקור שקיבלה את השם "קורל", הצפויה להגיע לישראל בימים הקרובים ולהישאר כאן עד תחילת השבוע הבא. כבר היום (רביעי) תורגש התקררות שתימשך לתוך סוף השבוע. גשם מקומי יירד בצפון ובמרכז, ובלילה יתפשט לצפון הנגב.

השאלה הגדולה מכולן: שלג - איפה ומתי?

גל הקור שיגיע ילווה בטמפרטורות נמוכות במיוחד באזורי ההרים, אולם כרגע נראה שהוא לא צפוי להיות מלווה בכמויות משקעים גדולות. המודלים המרכזיים מלמדים שדווקא בימים הקרים ביותר של קורל כמעט ולא ירדו גשמים.

מחר שלג יחל לרדת בחרמון, במקביל לגשמים חזקים בכל חלקי הארץ וירידה נוספת בטמפרטורות. שבת צפויה לעמוד בסימן שיא החורף, עם גשם וסופות רעמים יחידות, שלג צפוי לרדת בחרמון, ושלג קל צפוי לרדת בפסגות הרי הצפון. תחול ירידה נוספת בטמפרטורות בעיקר בצפון הארץ. קר מהרגיל לעונה. בלילה ייתכן שלג גם בפסגות הרי המרכז.

השלג הכבד בהר החרמון בשבוע שעבר, צילום: אתר החרמון

רשויות הביטחון והחירום נערכות לסייע לתושבים ולמטיילים בכל רחבי הארץ. קיימת אזהרה מיוחדת לגבי סכנת שיטפונות באזור מדבר יהודה, ים המלח ונחלי הדרום והמזרח, עקב פריסת העננים שתגיע עד למזרח הארץ. המטיילים מתבקשים להימנע מכניסה לאזורים מועדים להצפות ולבדוק היטב את תנאי השטח לפני כל טיול.

בנוסף, בשירותי הכבאות דורשים שלא לשהות בחניונים או מעליות תת קרקעיות במקרה של הצפה, ולא להתקרב לנחלים וכבישים מוצפים.

 

מעדיפים להישאר בבית?

ועבור אלו שיציאה אל הקור העז לא מפתה אותם - אפשר לשמור על בית חמים ונעים גם בלי להעלות את המזגן למקסימום ולהתעצבן מחשבון החשמל בסוף החודש. הנה כמה טיפים פשוטים שיעזרו לכם להתחמם:

לשמור על בית חם גם בלי להעלות את המזגן למקסימום, צילום: GettyImages

אטמו את הפתחים: פתחים קטנים ליד החלונות, הדלתות ופתחי האוורור יכולים לגרום לבריחת חום משמעותית. השקעה קטנה באטמים או בסיליקון יכולה לעשות פלאים בשמירה על החום בבית.

וילונות תרמיים: שדרגו את הווילונות שלכם לדגמים תרמיים או מבודדים. הם עוזרים ללכוד את החום בפנים ומונעים מהקור לחדור דרך החלונות. בקיץ תוכלו ליהנות מפעולה הפוכה – שמירת הקור של המזגן בפנים.

נצלו את התנור: אין כמו אפייה חורפית לחימום הבית. מעבר לריח הנפלא, החום מהתנור יעזור להעלות את הטמפרטורה במטבח. אחרי האפייה, השאירו את דלת התנור פתוחה מעט כדי שהחום יתפזר בחדר (רק לאחר שהתנור כבוי וכמובן תחת השגחה). לכתבה המלאה: 10 טיפים לשמירה על בית חם >>

כללים לחימום בטוח

עם עליית גל הקור, במערך הכבאות נערכים גם לעלייה במקרי השריפות בבתים, בעקבות שימוש לא בטיחותי באמצעי חימום. נציב הכבאות, רב טפסר אייל כספי, פרסם הנחיות מצילות חיים, בכל הקשור לחימום בטוח: להשתמש במזגן או רדיאטור ולהימנע מתנור סלילים; הרחקת חפצים דליקים מאמצעי החימום; איסור הנחת חפצים על מכשיר חימום, ולא לשכוח לכבות מכשירי חימים כשעוזבים.

 

לתשומת לב הטסים

גורמים בענף התעופה מסבירים כי עקב מזג האוויר, ייתכן שיהיו עיכובים ושינויים במערך הטיסות. "כמויות גדולות של משקעים או ערפל כבד, עשויים לגרום לשינויים בנחיתה או בהמראה. זה משתנה, אין שום דבר קבוע ועושים הכל כדי לשמור על בטיחות הנוסעים. יש מצבים קיצוניים שבהם גם סוגרים את שדה התעופה, כיוון שחורף יכול להיות מאתגר".

"אין שום דבר קבוע ועושים הכל כדי לשמור על בטיחות הנוסעים". הדיוטי פרי בנתב"ג, צילום: יהודה פרץ

שלא נדע: כך תתכוננו למצב חירום

משרד הרווחה והביטחון החברתי פרסם היום (רביעי) המלצות להיערכות לסופה, וקרא לציבור להכין ערכת חירום הכוללת מים, מזון לימים אחדים, תרופות, פנס, רדיו, סוללות, שמיכות ובגדים חמים. המשרד ממליץ להקים קבוצות וואטסאפ שכונתיות ולשמור על קשר עם שכנים, בדגש על קשישים ואנשים עם מוגבלויות. בנוסף, למשתמשים במכשירים מצילי חיים מומלץ להצטייד מראש בסוללות גיבוי ובמקרה חירום להתפנות לבית החולים.

במערכת הבריאות נערכים לעלייה בפניות למיון. "מניסיון שנים קודמות, אנו צופים עלייה במקרי היפותרמיה, בעיקר בקרב דרי רחוב וקשישים שלא מצליחים לחמם את בתיהם", אומר ד"ר גל פחיס, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי שמיר-אסף הרופא. "בנוסף, צפויה עלייה בווירוסים נשימתיים בשל השהייה בחללים סגורים ומחוממים".

ההמלצה: הכנת ערכות חירום ושמירה על קשר עם שכנים, צילום: GettyImages

משרד הרווחה מפעיל מוקד חירום בטלפון 118, והרשויות המקומיות יפעילו צוותים לאיתור ופינוי דרי רחוב לגגונים ומלוניות - שם יקבלו ארוחות חמות ולינה.

בחברת החשמל פועלים לשינוע דיזל, גנרטורים וציוד כבד לאזורים שצפויים להתקרר ברמה משמעותית כמו גוש עציון, אריאל, קצרין וצפת. באזור ירושלים, ייפתח מטה חירום בשיתוף עם העירייה, ומתבצעות סריקות לאתר מפגעים ולנטרלם מבעוד מועד.

הפעולות לשינוע הגנרטורים לירושלים, צילום: יוסי וייס

בחברה מבקשים מהציבור להרחיק חפצים ולוודא קיבוע תקין של פריטים שעלולים להיסחף ברוח ולפגוע ברשת החשמל. במידה וכתוצאה מרוחות עזות ושלגים כבדים ייקרעו חוטי חשמל, מתבקש הציבור לנהוג בזהירות ולהודיע מיידית לחברת החשמל.

חיים צרור, מנהל עבודה מרחב גליל גולן בחברת החשמל, בנושא ההיערכות לסופה // יוסי וייס

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר