X

"תרשום לי שלוש גלולות נועה קירל" – איך מוזיקה מרפאת אותנו?

המדע הולך ומגלה שהאזנה למוזיקה משפיעה על הגוף במגוון דרכים – החל מהפחתת חרדות לפני ניתוחים ועד זירוז החלמה מפציעות והפחתת כאבים

מטופלת שוכבת על מיטה בבית חולים עם אוזניות ומחייכת , מערכת feedy באמצעות Midjourney
מוזיקה היא הרופאה הטובה ביותר. צילום: מערכת feedy באמצעות Midjourney

דמיינו מרפאה שבה במקום כדורים מחלקים אוזניות, והרופא רושם לכם האזנה לסימפוניה התשיעית או ל”יוניקורן”. נשמע מוזר? מחקרים מראים שמוזיקה היא לא רק תענוג לאוזניים, אלא כלי ריפוי רב-עוצמה למוח ולנפש. מהסרת חרדה ועד שיפור הזיכרון – המוזיקה הופכת לתקווה חדשה בעולם הרפואה.

בשנים האחרונות, מדעני מוח ופסיכולוגים חוקרים לעומק את ההשפעות של מוזיקה על המוח האנושי. מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד מצא שמוזיקה קלאסית, במיוחד יצירות עם קצב איטי כמו הסונטות של מוצארט, יכולה להפחית רמות קורטיזול – הורמון הלחץ – ביותר מ-20% תוך שעה של האזנה. תוצאות דומות נמצאו גם במוזיקה מודרנית: שירי פופ קצביים עשויים לעודד שחרור דופמין, "הורמון האושר".

אבל המוזיקה לא עוצרת בוויסות רגשות; במחלקות שיקומיות בבתי חולים ברחבי העולם, מטפלים משתמשים במוזיקה כדי לסייע לחולים עם פגיעות מוחיות או מחלות כמו אלצהיימר. לדוגמה, מחקר משנת 2024 באוניברסיטת טורונטו הראה שחולי דמנציה שהאזינו לשירים מוכרים מעברם הצליחו להיזכר בזיכרונות אישיים שנראו אבודים. לדברי חוקרי מוח, מוזיקה מסוגלת לפתוח את הגישה לאזורים במוח שמקושרים עם שירים מסוימים, כמו מפתח להשבת זכרונות.

טיפול במוזיקה, או מוזיקותרפיה, הופך לכלי נפוץ גם בטיפול בחרדה ודיכאון. במרפאות בבריטניה, מטופלים עם דיכאון קל עד בינוני דיווחו על שיפור של 30% במצב הרוח לאחר שישה שבועות של האזנה מודרכת למוזיקה, לעיתים בשילוב עם תרגילי כתיבה או תנועה. המפתח, לדברי החוקרים, הוא היכולת של המוזיקה לעקוף את ההגנות הרגשיות שלנו ולחבר אותנו ישירות לחוויות חיוביות.

אפילו בתחום הכאב הפיזי, למוזיקה יש תפקיד מפתיע: לפי הנחיות של המרכז הרפואי שיבא, האזנה למוזיקה מרגיעה לפני ניתוחים מפחיתה את הצורך במשככי כאבים.

המוזיקה, שפעם נחשבה לאמצעי בידור, הופכת לכלי רפואי מבטיח. בין אם מדובר בהפחתת מתח, שיקום זיכרונות או הקלה על כאב, המנגינות האהובות עלינו עשויות להיות התרופה הטובה ביותר שלא ידענו שאנחנו צריכים. בפעם הבאה שאתם מרגישים מוצפים, אולי כדאי לפתוח את ספוטיפיי לפני ארון התרופות.

הכתבה נכתבה ברובה ע"י גרוק.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר