מכונות קפה הפכו בשנים האחרונות לאביזר חובה במטבחונים של מקומות עבודה. אך הן עלולות לעשות לעובדים יותר מאשר לשמור על ערנותם במהלך יום העבודה. Claude מסכמת לנו מחקר חדש שמצביע על כך שאולי עדיף להכין את הקפה שלכם באופן ידני.
הקשר בין קפה לכולסטרול
את היתרונות של צריכת קפה כנראה כבר אין צורך לפרט – החל משיפור בתפקוד הקוגניטיבי ועד להפחתת הסיכון למחלות מסוימות, המשקה הפופולרי נחשב כבר שנים לכמעט הכרחי. עם זאת, עשויים להיות לו גם חסרונות, ולא כל קפה נוצר שווה מבחינה זו: מאז שנות ה-80, מדענים יודעים שקפה לא מסונן יכול להעלות את רמות הכולסטרול מסוג LDL (ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה) — הכולסטרול ה"רע", הקשור לסיכון למחלות לב. כעת, מדענים מאוניברסיטת אופסלה ומכון הטכנולוגיה צ'אלמרס בגוטנבורג גילו שמכונות קפה במשרדים מכילות רמות גבוהות משמעותית של תרכובות מעלות-כולסטרול בהשוואה לקפה המסונן בפילטר נייר מסורתי.
המחקר החדש בדק קפה מ-14 מכונות במתקני בריאות שוודיים, וניתח תכולה של שתי תרכובות ספציפיות: קפסטול וקהוואול. כימיקלים טבעיים אלה, הידועים כדיטרפנים, זוהו בשנות ה-90 כגורמים העיקריים להשפעת הקפה הלא מסונן על העלאת הכולסטרול. פילטרים מנייר בדרך כלל לוכדים תרכובות אלו, אך מסננים מתכתיים הנמצאים במכונות קפה רבות מאפשרים להם לעבור למשקה.
החוקרים לקחו שתי דגימות בהפרש של 2-3 שבועות מכל מכונה, תוך בחירה בהגדרות הסטנדרטיות לכוס קפה חלוט. הדגימות ייצגו מותגים מסחריים שונים והוקפאו לפני העברתן לניתוח. בנוסף, הם הכינו קפה בבית בשיטות שונות ודגמו גם אותן. בבדיקות נמצאו ריכוזי קפסטול ממוצעים של 176 מ"ג לליטר בקפה ממכונות חליטה — כמעט פי 15 יותר מ-12 מ"ג לליטר שנמצאו בחליטות מסוננות נייר. קהוואול הראה דפוסים דומים.
ההשפעה ארוכת הטווח על הבריאות
החוקרים חישבו שהחלפה של שלוש כוסות קפה ממכונה בחלופות מסוננות נייר חמישה ימים בשבוע יכולה להפחית את ה-LDL ב-0.58 מילימול (יחידת מידה מקובלת בעולם המדע) לליטר. להמחשה, השפעה זו שווה למה שיקרה אם תוסיפו בערך 60 מ"ל שמנת כבדה לכל כוס קפה מסונן נייר.
לטווח ארוך, בהתבסס על מודלי סיכון מבוססים, הפחתה זו ב-LDL עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב בכ-13% על פני חמש שנים. במהלך קריירה שלמה של 40 שנה, הפחתת הסיכון עשויה להגיע ל-36% — כל זה משינוי אופן הסינון של הקפה.
המחקר, שפורסם ב-Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, זיהה שלושה סוגים עיקריים של מכונות במקומות עבודה: מכונות חליטה, מכונות דגם נוזלי, ומכונות אינסטנט. מכונות החליטה, המייצרות קפה ב-10-30 שניות על ידי העברת מים חמים דרך פולי קפה טחונים ומסנן מתכת, הראו את רמות הדיטרפן הגבוהות ביותר. לעומת זאת, מכונות דגם נוזלי, המערבבות תרכיז קפה נוזלי עם מים חמים, הכילו בדרך כלל רמות נמוכות הרבה יותר, הדומות לקפה מסונן נייר.
כוחו של הסינון
ממצא בולט היה עד כמה יעילות אפילו שיטות סינון פשוטות בהפחתת תרכובות אלה: כאשר החוקרים שפכו קפה מבושל דרך מסנן בד "גרב" (בד פוליאסטר/אקרילי דו-שכבתי), רמות הקפסטול ירדו דרמטית, מ-939 מ"ג/ליטר ל-28 מ"ג/ליטר בלבד.
מדוע מכונות אלו מייצרות רמות דיטרפן גבוהות יותר? למסננים המתכתיים המשמשים בדרך כלל במכונות חליטה יש נקבים גדולים יותר בהשוואה למסנני נייר, מה שמאפשר ליותר דיטרפנים לעבור דרכם. החוקרים גם ציינו שונות ניכרת בין דגימות מאותן מכונות שנלקחו בהפרש של שבועות, מה שמרמז שתדירות הניקוי עשויה להשפיע על נקבוביות המסנן. באופן אירוני, ניקוי מסנן מתכת עשוי למעשה להגביר את החדירות שלו, מה שמאפשר ליותר דיטרפנים להגיע לכוס.
מחקר זה תואם למחקר נורווגי גדול שהראה כי צריכת קפה לא מסונן באופן קבוע קשורה לתמותה קרדיווסקולרית גבוהה יותר לאורך 20 שנה. המלצות התזונה הנורדיות לשנת 2023 כללו המלצה ספציפית לבחור קפה מסונן על פני קפה לא מסונן למען בריאות הלב.
אז מה צריך לעשות?
אין צורך להיכנס לפאניקה או לנטוש את המשקה האהוב. קפה מסונן נייר — בין אם בחליטה ביתית או ממכונות דגם נוזלי במקום העבודה — נראה בטוח לחלוטין לבריאות הלב. אפילו מסנני בד הוכחו כיעילים במיוחד בהסרת דיטרפנים. כוס אחת של קפה ממכונה לא תזיק, אך חשיפה יומיומית למשך עשרות שנים עלולה לתרום לסיכון קרדיווסקולרי בדרכים מעודנות.
לכן, כשאתם מתקרבים למכונת הקפה במקום העבודה, שקלו מה בעצם נחלט לכוס שלכם. שקלו לעבור לאפשרויות מסוננות — במיוחד אם אתם מתכננים ליהנות מקריירה ארוכה תוך שתיית כמה כוסות קפה ביום.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו