האם כורי היתוך הם אפשרות ריאלית? . צילום: Belish, שאטרסטוק.

"השמש המלאכותית" של סין שוברת שיא בזמן זרימת הפלזמה

סוכנות הידיעות הסינית שינחואה תיארה את ההישג כ"צעד מפתח לקראת פיתוח כור היתוך"

[object Object]

הכור הסיני EAST, קיצור ל-Experimental Advanced Superconducting Tokamak, שמכונה גם 'השמש המלאכותית', השיג שיא עולמי חדש בשמירה על זרימת פלזמה יציבה ומרוסנת למשך 1,066 שניות ב-20 בינואר, עובר את שיאו הקודם של 403 שניות שנקבע ב-2023. מכון הפיי לפיזיקת פלזמה הודיע ב-22 בינואר כי אבן דרך זו מסמנת צעד לקראת הפיכת כורי היתוך למציאות.

השיא החדש עובר את המשך הקודם ביותר משלוש פעמים, ומייצג קפיצת דרך משמעותית במחקר היתוך. סוכנות הידיעות הסינית שינחואה תיארה את ההישג כ"צעד מפתח לקראת פיתוח כור היתוך", כפי שדווח על ידי SIC Notícias.

"מתקן היתוך חייב להשיג פעולה יציבה ביעילות גבוהה למשך אלפי שניות כדי לאפשר מחזור פלזמה עצמאי, שהוא קריטי לייצור אנרגיה רציף של יחידות היתוך עתידיות", אמר סונג יונטאו, מנהל מכון פיזיקת הפלזמה, על פי People's Daily.

EAST, שהוקם ב-2006, משמש כפלטפורמת בדיקה פתוחה בה מדענים סינים ובינלאומיים יכולים לערוך ניסויים ומחקר בתחום ההיתוך, תומך בפיתוח כורים אחרים.

"אנו מקווים להרחיב את שיתוף הפעולה הבינלאומי באמצעות EAST ולהביא את אנרגיית ההיתוך לשימוש מעשי עבור האנושות", אמר סונג.

כדי להשיג היתוך גרעיני בר-קיימא על כדור הארץ, כורים חייבים לשמור באופן יציב על טמפרטורות גבוהות מאוד (מעל 100 מיליון מעלות צלזיוס) בתנאי פלזמה, שהוא חיוני לייצור חשמל. מדענים עובדים על טכנולוגיית היתוך גרעיני למעלה מ-70 שנה, במטרה לשחזר את התהליכים התרמו-גרעיניים המתרחשים בפנים השמש בתנאי מעבדה.

היתוך גרעיני הוא העיקרון שבו השמש פולטת אור וחום, הכולל שילוב של גרעיני אטום קלים יותר לכבדים יותר, משחרר כמות עצומה של אנרגיה בתהליך. ייצור אנרגיה באמצעות היתוך גרעיני מכונה לעתים קרובות "גביע הקדוש" בתחום ייצור האנרגיה.

לפני שניתן יהיה להציג פתרון מעשי למשבר האנרגיה העולמי, הטכנולוגיה של כורי היתוך צריכה להגיע לעוד הישגים משמעותיים. נכון להיום ההערכות הן שזמינות מסחרית תתאפשר רק בעוד עשורים. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו