שריפת קלוריות בגוף היא נושא שמעניין רבים, אך עדיין לא מובן כראוי במקרים רבים – במיוחד בכל הנוגע לתפקידם של שרירים ושומן. מחקרים חדשים שופכים אור על האמת המדעית מאחורי תהליכים אלה, ו-Claude מביאה לנו כמה עובדות שכדאי לדעת.
כיצד הגוף שורף קלוריות?
קלוריות הן יחידות אנרגיה מהמזון, המניעות כל תהליך בגוף. בעוד שאיברים כמו המוח, הלב, הכליות והכבד פעילים ברציפות ושורפים קלוריות באופן קבוע, רקמות אחרות, כמו שרירים ושומן, יכולות להיכנס למצב לא פעיל. למעשה, כל איבר מהאיברים המרכזיים שורף פי 20 קלוריות יותר משריר במנוחה.
שרירים, שומן ושריפת קלוריות
שרירים:
* קילוגרם שריר במנוחה שורף כ-13 קלוריות ביום. בניגוד לאמונה הרווחת, שרירים גדולים יותר לא בהכרח שורפים יותר קלוריות במנוחה. ד"ר אדוארד מריט, קינזיולוג מאוניברסיטת סאות'ווסטרן, מסביר שהיתרון העיקרי של שרירים גדולים הוא ביכולתם לבצע עבודה רבה יותר בזמן פעילות גופנית.
* בזמן אימון, שרירים יכולים לשרוף הרבה יותר: אימון התנגדות יכול לשרוף מעל 12.6 קלוריות לדקה, בעוד ריצה על הליכון שורפת כ-9.5 קלוריות לדקה.
שומן:
* קילוגרם שומן שורף רק כ-4 קלוריות ביום;
* בגוף האדם קיימים שני סוגי שומן: שומן לבן – בעיקר מאחסן קלוריות ומבודד איברים; ושומן חום – שורף קלוריות לוויסות טמפרטורת הגוף בקור;
* השומן החום שורף רק 2 קלוריות ביום במצב לא פעיל;
* בחשיפה לקור של 90 דקות, הוא שורף 20 קלוריות נוספות – כלומר כמו 2 דקות של פעילות גופנית.
המלצות מעשיות
אימוני קרדיו הם היעילים ביותר לשריפת קלוריות בטווח הקצר. אימוני התנגדות מומלצים כגישה בת-קיימא לטווח הארוך. שילוב של שניהם יביא לתוצאות המיטביות. עם זאת, יש להיזהר מאימונים בקור קיצוני, העלולים להגביל את זרימת הדם.
מחקרים עתידיים יבחנו את הקשר בין פעילות גופנית נמרצת לבין כמות השומן החום בגוף, שכן נמצא כי אנשים המתאמנים בעצימות גבוהה נוטים להיות בעלי יותר שומן חום. הבנה טובה יותר של קשר זה עשויה לספק תובנות חדשות על חילוף החומרים בגוף. בכל מקרה, נראה שאין "קיצורי דרך" לשריפת קלוריות – פעילות גופנית סדירה היא המפתח. בניית שרירים גדולים חשובה רק בשל תרומתה ליכולת לבצע פעילות גופנית יעילה יותר. טבילות קרח אינן פתרון קסם לשריפת קלוריות. שילוב של אימוני כוח וקרדיו, יחד עם תזונה מאוזנת, הוא המפתח להצלחה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו