חיים במים מתוקים מהווים את אחד ממקורות החיים החשובים ביותר על פני כדור הארץ. אך מחקר חדש, שפורסם בכתב העת היוקרתי Nature, מגלה כי כמעט רבע מהמינים החיים באגמים, נהרות וביצות עומדים בפני סכנת הכחדה. מדובר באחת ההערכות המקיפות ביותר שנעשו עד כה, שבחנה את מצבן של 23,496 מיני בעלי חיים במים מתוקים.
למה זה קורה?
הגורם המרכזי שמאיים על המינים הוא זיהום, שמשפיע על למעלה ממחצית (54%) מהמינים המאוימים. חומרי הדברה, פסולת תעשייתית ונגר חקלאי מזהמים את בתי הגידול ומשבשים את החיים בהם.
מים מזוהמים
גורמים נוספים כוללים סכרים ושאיבת מים, שפוגעים בזרימה הטבעית של נהרות ובנתיבי הנדידה של דגים, ומינים פולשים, המתחרים במינים המקומיים, מפרים את האיזון האקולוגי ומביאים איתם מחלות קטלניות.
מי הכי בסכנה?
בקבוצות המינים שנחקרו, סרטנים עשירי רגליים (כמו חסילונים וסרטני נחלים) מובילים את רשימת הסיכון עם 30% מהמין שלהם בסכנת הכחדה. אחריהם, דגי מים מתוקים (26%) וחרקים כמו שפיריות ושפריריות (16%), המהווים אינדיקטור חשוב לבריאות המערכת האקולוגית.
לאן הולכים מכאן?
המחקר גם מצביע על אזורים שבהם המצב חמור במיוחד, כמו אגם ויקטוריה במזרח אפריקה, אגם טיטיקקה בדרום אמריקה והביצות בסרי לנקה. לדבריהם, הצלת המערכות האקולוגיות במקומות אלו מחייבת פעולה מהירה.
מים מזוהמים באפריקה
החוקרים ממליצים על פתרונות כמו הקמת שמורות טבע ייחודיות, צמצום השימוש בכימיקלים שפוגעים בבתי הגידול ושיקום נהרות באמצעות הסרת סכרים שאינם נחוצים.
למה זה חשוב?
בתי הגידול במים מתוקים מספקים שירותים חיוניים לבני האדם, כמו מי שתייה, בקרת שיטפונות ואספקת מזון. לפי הערכות, הערך הכלכלי של המערכות האקולוגיות האלו נאמד ב-50 טריליון דולר בשנה.
לדברי קתרין סייר, מובילת המחקר: "לא ניתן להתעלם יותר מהמגוון הביולוגי של המים המתוקים. חייבים לפעול כדי לשמר אותו לפני שיהיה מאוחר מדי."
כיצד נוכל לעזור?
למרות שהמצב נראה קשה, יש מה לעשות. הגברת המודעות הציבורית, צמצום זיהום מקומי והשתתפות במאמצי שימור יכולים להבטיח שהדורות הבאים ימשיכו ליהנות מהחיים המדהימים שמסתתרים במים המתוקים.
מקורות שסייעו בהכנת הכתבה:
Nature Journal
Reuters
International Union for Conservation of Nature (IUCN)
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו