X

טופו – הגיבור הצמחוני שמזין, טעים, גדוש בחלבון ומלא באפשרויות

טופו, הידוע גם כ"גבינת סויה", הוא אחד המזונות המזינים והוורסטיליים ביותר שניתן לשלב בתפריט היומי. מקורו בסין, ותהליך ייצורו כולל קרישת חלב סויה , מה שיוצר גושים מוצקים שניתן לעצב ולשמר. מעבר להיותו בסיס טעים, טופו הוא מזון בריא יתרונות בריאותיים רבים ומהווה בחירה מעולה לכל מי שמעוניין לשפר את אורח חייו

חלבון לצמחונים, סיבים ונוגדי חמצון לעיכול. טופו מוקפץ עם ירקות. צילום: המחשה - מידג'רני

יש משהו מרתק בטופו. במבט ראשון, הוא נראה כמו קובייה לבנה פשוטה, שקטה ולא מתבלטת – אבל אל תתנו למראה הזה להטעות אתכם. בתוכו מסתתרת אחת מהאפשרויות הקולינריות הכי מגוונות ומפתיעות בעולם. הטופו הוא כמו דף חלק שמחכה שתכתבו עליו סיפור – הוא סופג טעמים, משנה מרקם, ויכול להיות מה שתבחרו: פריך וממכר, רך ועדין, או אפילו כבסיס לקינוחים מרשימים. לא פלא שהטופו כבר מזמן חצה את גבולות המטבח האסייתי והפך לכוכב גלובלי בתזונה מאוזנת ובריאה, וכמובן, גם מקור מצוין לחלבון צמחי!

מה הופך את הטופו לכל כך מזין?

הרכב תזונתי עשיר:

טופו הוא מקור נהדר לחלבון מלא, כלומר הוא מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות שהגוף אינו מסוגל לייצר בעצמו. בכל 100 גרם טופו יש בממוצע כ-10 גרם חלבון איכותי. בנוסף, הוא עשיר בסידן וברזל, שהם מינרלים קריטיים לשמירה על בריאות העצמות ומערכת הדם.

דל קלוריות ושומנים רוויים:

טופו מכיל כמות נמוכה של קלוריות, מה שהופך אותו לאידיאלי עבור אנשים המעוניינים לרדת במשקל או לשמור על משקל תקין. הוא גם נטול כולסטרול ודל בשומנים רוויים, מה שמסייע בשמירה על בריאות הלב וכלי הדם.

קוביות טופו על סלט גזר ואפרסמון, צילום: לירון אלמוג

נוגדי חמצון טבעיים:

איזופלבונים, פיטוכימיקלים המצויים בסויה, פועלים כנוגדי חמצון חזקים שיכולים לסייע במניעת נזקי חמצון לתאים ולהפחית את הסיכון למחלות כרוניות כמו סרטן ומחלות לב.

מיתוסים על סויה – מה נכון ומה לא?

חששות סביב סרטן השד:

קיים מיתוס רווח שטוען כי צריכת סויה מגבירה את הסיכון לסרטן השד בשל תכולת האיזופלבונים שלה, שמחקים אסטרוגן בגוף. עם זאת, מחקרים עדכניים מוכיחים אחרת. נמצא כי צריכת מוצרי סויה כמו טופו יכולה דווקא להפחית את הסיכון לסרטן השד, בזכות תכונותיהם המגנות של האיזופלבונים.

השפעה הורמונלית:

חשש נוסף הוא שסויה עשויה להשפיע על מאזן ההורמונים בגוף, במיוחד אצל גברים. מחקרים הוכיחו שצריכה מתונה של טופו ומוצרי סויה אחרים אינה משפיעה לרעה על רמות ההורמונים בגברים או בנשים.

הסוגים השונים של טופו והשימושים שלהם

טופו רך (Silken Tofu):

מתאים לשייקים, מרקים קרמיים, רטבים, ומנות קינוח. המרקם שלו חלק ונימוח, והוא סופג טעמים עדינים בצורה נהדרת.

טופו מוצק (Firm Tofu):

מתאים למנות מוקפצות, טיגון קל, או אפילו למנות אפויות. המרקם הקשיח שלו מאפשר לחתוך אותו לקוביות, לטבול במרינדות ולהשתמש בו כתחליף חלבון.

טופו מוצק במיוחד (Extra Firm Tofu):

מיועד למנות גריל, טיגון עמוק או צלייה. הוא מחזיק מעמד בצורה טובה בתהליכי בישול אינטנסיביים ושומר על צורתו גם בתנאים קשים.

ארוחה שלמה בקערה. ראמן טופו טבעוני ב-HIRO, צילום: שי אוחיון

כיצד ניתן לשלב טופו בתזונה היומית?

תחליף לבשר:

טופו הוא תחליף חלבון מצוין למנות בשריות. נסו להוסיף אותו לתבשילים כמו קארי, מוקפצים ואפילו בורגר טופו.

מארזי חלבון לשייקים:

הוסיפו טופו רך לשייקים שלכם לקבלת תוספת חלבון, סיבים ותזונה מועשרת, מבלי לשנות את טעמי השייק.

השרייה במרינדות:

טופו ידוע ביכולתו לספוג טעמים. הכינו מרינדה מתובלת לפי טעמכם (למשל, סויה, שום, ג'ינג'ר ודבש), השרו את הטופו למשך 30 דקות, ואפו או טגנו אותו לקבלת מנה טעימה ועשירה.

יתרונות בריאותיים נוספים של טופו

  1. בריאות הלב:
    מחקרים מראים שצריכה קבועה של מוצרי סויה יכולה להוריד את רמות הכולסטרול הרע (LDL), מה שתורם לשיפור בריאות הלב וכלי הדם.

  2. איזון רמות סוכר:
    הטופו תורם לאיזון רמות הסוכר בדם, מה שהופך אותו לבחירה מעולה עבור אנשים עם סוכרת סוג 2.

  3. שיפור בתפקוד העצמות:
    הסידן הגבוה בטופו מסייע במניעת בריחת סידן ושומר על צפיפות עצם בריאה, במיוחד אצל נשים בגיל המעבר.

לסיכום, מדוע כדאי לשלב טופו בתפריט?

טופו הוא לא רק מזון עשיר בחלבון ובמינרלים חיוניים, אלא גם בחירה מודעת ובריאה המתאימה לכל סגנון תזונה, בין אם אתם טבעונים, צמחונים או אוכלי כל. עם יכולותיו לספוג טעמים והתאמתו למגוון רחב של מנות, הוא יכול להפוך למרכיב עיקרי במטבח שלכם ולתרום לשיפור איכות חייכם ובריאותכם.

 


מתכון לטופו פריך שאפשר לשלב במגוון מנות

הטופו הפריך הזה הוא תוספת מעולה לסלטים, קערות בודהה, מוקפצים ואפילו כארוחה קטנה בפני עצמה. קל להכנה, טעים ובעל מרקם מושלם!

אפשר לשלב במוקפץ אסייתי, סלט ירוק פריך, ועוד. טופן פריך בסויה ושומשום, צילום: המחשה - מידג'רני

מצרכים:

  • 300 גרם טופו קשה (firm tofu)
  • 2 כפות רוטב סויה
  • 1 כף שמן שומשום (אופציונלי, להוספת ארומה)
  • 1 כף עמילן תירס (קורנפלור) או קמח תפוחי אדמה
  • 1 כף שמן קנולה/חמניות/שמן נייטרלי לטיגון
  • תבלינים לפי הטעם: פפריקה מתוקה, פפריקה מעושנת, שום גרוס, פלפל שחור (אופציונלי)

שלבי הכנה:

1. הכנת הטופו

  1. הוציאו את הטופו מהאריזה ונקזו ממנו את הנוזלים.
    • טיפ: להוציא את המקסימום נוזלים, הניחו את הטופו על מגבת נקייה והניחו עליו משקל (לדוגמה: צלחת כבדה) למשך 15-20 דקות.

2. חיתוך והשריה

  1. חתכו את הטופו לקוביות בגודל אחיד (בערך 2x2 ס"מ).
  2. הניחו את הקוביות בקערה והוסיפו את רוטב הסויה ושמן השומשום. ערבבו בעדינות כדי שכל הקוביות יספגו את הרוטב. השאירו להשריה למשך 10 דקות.

3. ציפוי הטופו

  1. פזרו את עמילן התירס על הטופו וערבבו בעדינות כך שהקוביות יכוסו בציפוי דק ואחיד.
    • טיפ: ציפוי זה ייתן לטופו מרקם פריך במיוחד.

4. טיגון הטופו

  1. חממו מחבת רחבה עם כף שמן על חום בינוני-גבוה.
  2. כשהשמן חם, הניחו את קוביות הטופו במחבת (לא לצופף את המחבת).
  3. טגנו 2-3 דקות מכל צד, עד שהקוביות מזהיבות ופריכות.
    • טיפ: אל תערבבו את הטופו בזמן הטיגון כדי שלא יתפרק – רק כשצריך להפוך צד.

שדרוגים ואפשרויות גיוון:

  • מוקפץ אסייתי: הוסיפו את הטופו למוקפץ עם ירקות, רוטב טריאקי או סויה ושומשום.
  • סלט ירוק פריך: הוסיפו את הטופו לסלט רענן עם רוטב ויניגרט לימוני.
  • קערת בודהה: הגישו את הטופו על מצע של אורז מלא, קינואה או אטריות זכוכית עם ירקות טריים ורוטב.

בתיאבון!

טיפ נוסף: אפשר לאפות את הטופו במקום לטגן, אם רוצים גרסה פחות שומנית. יש לסדר את הקוביות על תבנית עם נייר אפייה ולאפות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך 25-30 דקות, תוך הפיכת הקוביות באמצע.

מקורות אלו שימשו בהכנת הכתבה ונמצאו בסיוע הבינה המלאכותית ChatGPT:

Harvard Health PublishingEatingWell, Real Simple

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר