X

לחופש נולדו: מעל 1,300 חלזונות בסכנת הכחדה שוחררו לטבע

החלזונות הזעירים שנחשבו כבר לאבודים נמצאו בנס, הובאו לגן חיות וגודלו שם במשך שנים, וכעת מתחילים לחזור הביתה

חלזון זעיר מהאיים הנטושים. צילום: גן החיות צ'סטר

מעל 1,300 חלזונות יבשה מאיי דֶזֶרְטַש (בפורטוגזית: "נטושים") מזן הנמצא בסכנת הכחדה חמורה, שגודלו בגן החיות צ'סטר בבריטניה, שוחררו בהצלחה חזרה לבית גידולם הטבעי באי בוג'יו שבארכיפלג דזרטש שמול חופי מרוקו, מה שמהווה ציון דרך בשימור המין.

חלזון היבשה של איי דזרטש , שנחשב בעבר כנכחד לאחר שלא נצפה במשך מעל מאה שנה, שוקם מאיום ההכחדה. בתחילת העשור הקודם, אנשי שימור טבע גילו מחדש אוכלוסייה קטנה של כ-200 פרטים ששרדו על צוקי דזרטַה גְרַנְדֶה (“הנטוש הגדול” – האי הגדול ביותר בארכיפלג). "כשהחלזונות הגיעו לצ'סטר, עתיד המין כולו היה בידינו", נזכר גֶרארדוֹ גרסיה מגן החיות צ'סטר. "כקהילת שימור בגן החיות, לא ידענו עליהם דבר. הם מעולם לא היו תחת טיפול אנושי קודם לכן, והיינו צריכים להתחיל מדף חלק ולנסות להבין מה גורם להם לתפקד".

לאחר שנאספו מהטבע, כ-60 חלזונות נשלחו לגן החיות צ'סטר, שם נוצר עבורם בית חדש במכולת שילוח שהוסבה, ומומחי גן החיות החלו ליצור את התנאים המתאימים לרבייה של חלזונות היבשה מאיי דזרטש.

"לקח לצוות מספר חודשים 'לפצח את הרבייה' של חלזונות היבשה מאיי דזרטש – אך לאחר מכן הם הצליחו לגדל דורות מרובים", אמרה הת'ר פרינס, מומחית לחסרי חוליות בגן החיות צ'סטר. הישג זה היה מפתח ליצירת רשת עם גני חיות אחרים לגידול החלזונות במספרים משמעותיים, הנדרשים להצלת המין.

תוכנית הרבייה הובילה לגידול של למעלה מ-1,300 חלזונות בגן החיות. כעת, חלזונות אלה הוחזרו לבית גידולם באי בּוּז'יוֹ – הבינוני שבאיי הארכיפלג – כדי לסייע בשיקום אוכלוסייתם. השחרור מחזיר שני מינים של חלזונות יבשה מאיי דזרטש לבית גידולם הטבעי, והאי הסמוך לזה שבו נמצאו במקור נבחר בשל ההגנה מפני טורפים פולשים כמו עזים, חולדות ועכברים, שכמעט חיסלו לחלוטין את חלזונות היבשה מאיי דזרטש. מכיוון ששטחו 2 קמ"ר בלבד, והוא מוגדר כשמורת טבע מוגנת, יש בו הרבה פחות פעילות ובעלי חיים זרים שמאיימים על החלזונות (רובם הודברומ במודע). לכן הוא היווה את המקום המיטבי להמשך השיקום של המין בטבע לאחר תוכנית הרבייה בשבי.

דינרטה טיישירה, ביולוג שימור במכון לשימור טבע ויערות של מחוז מַדֵירַה בפורטוגל – הרשות האחראית על כמה איים הסמוכים לחופי אפריקה – הסביר כי תגי זיהוי הוצמדו לכל החלזונות. "זה יאפשר לנו לזהות אותם ולעקוב אחר התפזרותם, כמה הם גדלים, כמה שורדים וכמה טוב הם מסתגלים לסביבתם החדשה", הוא אמר. חלזונות היבשה מאיי דזרטש, שגודל כגודל אפונים, שייכים לשני מינים שונים – שניהם בסכנת הכחדה חמורה. האיחוד הבינלאומי לשימור הטבע דיווח על מצבן הקריטי של רכיכות אלו. האיומים העיקריים על החלזונות כוללים סחף של בית הגידול, טורפים פולשים ובצורת.

ד"ר גרסיה חלק שבחים לצוות גן החיות שלו, ש"בילו שעות אין ספור בטיפול בכל חלזון בודד". הוא הדגיש כי החלזונות "היו ממש על סף הכחדה".

אנשי שימור טבע מבריטניה ומדיירה מקווים כעת לאכלס מחדש את ביתם של חלזונות היבשה מאיי דזרטש . אם יצליחו, חלזונות יבשה רבים נוספים מאיי דזרטש ישוחררו כדי לחזק את מספרם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר