חלב זה בריא, חלב זה טעים, ומעל הכל, חלב עובר בגרון חלק יותר ממים. אם כן, מדוע לא מומלץ להיעזר בו כדי לבלוע גלולות? מתברר שמוצרי חלב עלולים לפגוע ביעילות של תרופות מסוימות. נעזרנו ב-Claude כדי ללמוד למה בניגוד לאינטואיציה, חלב אינו עדיף על מים להורדת תרופות בגרון.
מחקרים מראים שבליעת תרופות עם חלב עלולה לגרום לתרופות להיות פחות יעילות באופן משמעותי. כך, למשל, מחקר אחד מצא שספיגת האנטיביוטיקה דמקלוציקלין (או, בשם המותג שלו, דקלומיצין) יורדת ב-83% כשהיא נבלעת עם חלב; לפי מחקר אחר של עשרות חוקרים מרחבי אירופה, רמות הציפרופלוקסצין בדם יורדות ב-30% עד 36% כשהתרופה נלקחת עם חלב, לפי מחקר אחר. גם מוצרי חלב אחרים, כמו גבינה ויוגורט, מפחיתים את רמות האנטיביוטיקה בדם.
למה זה קורה?
מאחורי התופעה עומד תהליך מדעי פשוט למדי: הסידן והמגנזיום בחלב נקשרים למולקולות התרופה, מה ש"לוכד" את התרופה במערכת העיכול. כתוצאה מכך, כמות קטנה בהרבה של התרופה מגיעה למחזור הדם, וכך יעילות התרופה יורדת משמעותית.
התופעה משפיעה במיוחד על אנטיביוטיקה מסוג טטרציקלינים ופלואורוקינולונים; תרופות לסרטן הערמונית, כמו אסטרמוסטין; תרופות ללב, כמו סוטלול; תרופות לאפילפסיה, כמו פניטואין; ותרופות לסרטן, כמו מרקפטופורין.
פתרונות מעשיים
כדי להימנע מהבעיה, רצוי לקחת תרופות עם מים בלבד, להמתין שעתיים לפני צריכת מוצרי חלב או 6 שעות אחרי צריכת מוצרי חלב לפני נטילת התרופה, ולהיוועץ ברוקח בנוגע לתזמון הנכון של התרופות שלכם.
שימו לב גם לתוספי סידן ומגנזיום, תרופות לצרבת המכילות סידן ומזונות עשירים בסידן.
כמובן שאם אתם צריכים ליטול תרופה כלשהי, רצוי לקרוא את העלון לצרכן ולבדוק אם יש אזהרות לגבי אינטראקציה שלה עם מוצרי חלב; להתייעץ עם אנשי מקצוע, כגון רופא, רוקח או דיאטנית (אם אתם זקוקים לעצות תזונתיות); לתכנן את הארוחות כך שצריכת מוצרי חלב תהיה בטווח זמן ‘בטוח’ לפני או אחרי נטילת התרופות; ולתעד את זמני נטילת התרופות וצריכת מוצרי החלב, כדי למנוע טעויות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו