מחקר חדש שנערך באוניברסיטת מישיגן חשף כי צריכת מזון אולטרה-מעובד – כלומר, מזון שעבר עיבוד תעשייתי, ומכיל לעתים קרובות רכיבים שאינם בשימוש רגיל בבישול ביתי, כמו שמנים מוקשים, סירופ תירס עתיר פרוקטוז, מעצימי טעם ומתחלבים – עלולה להפחית משמעותית את תוחלת החיים. המחקר מצביע על כך שבחירות מזון מהיר מסוימות לא רק משפיעות על איכות החיים, אלא גם על אורכם.
המחקר מדגיש את ההשפעה הישירה של מזונות ספציפיים על תוחלת החיים: למשל, אכילת נקניקייה עלולה להפחית 36 דקות מחייו של אדם; החוקרים מצאו שאם נקניקייה נצרכת יחד עם משקה מוגז, סך אובדן החיים מגיע ל-48 דקות, כאשר המשקה המוגז מוסיף 12 דקות של הפחתת תוחלת חיים; באופן דומה, אכילת צ'יזבורגר עלולה להפחית תשע דקות מתוחלת החיים.
צוות המחקר סיווג למעלה מ-5,800 סוגי מזון אמריקאיים והעריך את השפעתם הבריאותית, על ידי ניתוח מרכיבים כמו שומנים, קלוריות וסוכרים. הם תכננו מדד הנקרא "מדד תזונה בריאותית", לחישוב ההשפעה של כל ארוחה על דקות חיים בריאוֹת. המדד פותח על בסיס נתונים ממחקר הנטל העולמי של מחלות, שבחן את השפעת הבחירות התזונתיות על תמותה ממחלות.
לא כל הממצאים היו שליליים: המחקר הראה שמזונות בריאים יותר, כמו כריכי חמאת בוטנים וריבה, יכולים להוסיף עד 32 דקות לתוחלת החיים של אנשים. היתרונות של חמאת בוטנים משמעותיים במיוחד, ותורמים להשפעה החיובית על אריכות ימים.
צריכת סוגים מסוימים של דגים נמצאה גם כן כמועילה: אכילת דגים יכולה להאריך את תוחלת החיים ב-28 דקות, כאשר חלק מהסוגים מאריכים את תוחלת החיים בעד 32 דקות. מזונות אלה מספקים חומרים מזינים חיוניים, ועוזרים להאריך חיים בריאים.
מצד שני, מזונות אולטרה-מעובדים נקשרו לסיכונים בריאותיים שונים. מחקרים קודמים קבעו שצריכה מופרזת של מזונות אולטרה-מעובדים מגדילה משמעותית את הסיכון למחלות לב, חרדה, סוכרת ודיכאון. היא משפיעה לרעה על ויסות התיאבון, בשל תכולת סיבים נמוכה ומיעוט מרכיבים מעוררי שובע, מה שמוביל לצריכת קלוריות מוגברת.
המחקר מדגיש את חשיבות הבחירות התזונתיות המודעות. בעוד שאכילת המבורגר מדי פעם אינה קטלנית, הפיכתה להרגל עלולה להיות בעלת השלכות משמעותיות לבריאות. הניתוח משלב נתונים על חומרים מזינים, מרכיבים מזיקים והקשר שלהם למחלות כרוניות כמו סוכרת, יתר לחץ דם וסרטן.
ד"ר ברברה קרדוסו, ביוכימאית תזונתית, הדגישה את חשיבות צמצום צריכת המזון האולטרה-מעובד. "על כל עלייה של 10% בסך צריכת האנרגיה ממזונות אולטרה-מעובדים, הסיכון לתמותה עולה בכמעט 2%, והסיכון למחלות כרוניות עולה ב-0.5% במשך שנתיים", היא הסבירה.
המחקר, שפורסם בכתב העת Age and Aging, כלל 16,055 משתתפים מארה”ב, בגילי 20 עד 79. הממצאים חשפו שעל כל עלייה של 10% בצריכת מזון אולטרה-מעובד, הגיל הביולוגי עלה בכ-2.4 חודשים. משתתפים בחמישון העליון של צריכת מזון אולטרה-מעובד היו מבוגרים ביולוגית ב-0.86 שנים מאלה בחמישון התחתון.
מומחים ממליצים על תחליפי מזון פשוטים לשיפור תוצאות בריאותיות – למשל, החלפת בשר אדום ומעובד בחלבונים מהצומח כמו שעועית, חומוס ועדשים. צריכת מזונות מלאים יותר קשורה לתחושת שובע גדולה יותר, מה שעוזר בשליטה במשקל ומניעת צריכת קלוריות מופרזת. דגנים מלאים מכילים יותר סיבים ורכיבי תזונה, ותורמים לעיכול טוב יותר ולסיכון נמוך יותר למחלות כרוניות כמו סוכרת מסוג 2.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו