אסטרואיד קטן שהתגלה אתמול במסלול התנגשות עם כדור הארץ מסמן את הפעם הרביעית השנה שבה אסטרואיד מתגלה רק זמן קצר לפני הכניסה לאטמוספירה – תופעה שמדגישה את האתגרים בזיהוי מוקדם של גופים בחלל שמאיימים על כדור הארץ. נעזרנו ב-Claude כדי ללמוד על התקרית והמגמה המדאיגה.
גודלו של האסטרואיד שהתגלה אתמול היה כ-70 ס"מ בלבד – קטן מכדי לשרוד את הכניסה לאטמוספירה ולהגיע לפני האדמה. הוא התגלה על ידי אסטרונומים במצפה הכוכבים הלאומי קיט פיק שליד טוסון, אריזונה, שהרגיעו כי הוא צפוי להישרף באטמוספירה של מעל צפון סיביר וליצור מעין זיקוקים בשמיים.
Incoming!☄️
A small asteroid has just been spotted on a collision course with Earth. At around ~70 cm in diameter, the impact will be harmless, likely producing a nice fireball in the sky over northern Siberia around seven hours from now at ~16:15 +/- 05 min UTC (17:15 +/-5 min… pic.twitter.com/ie9yj0FHfB
— European Space Agency (@esa) December 3, 2024
למרות גודלו הזערורי והסיכון האפסי שהיווה, האסטרואיד, שכונה זמנית C0WEPC5, הוא רק אחד מתוך שורה של גופים שהמתגלו בשנים האחרונות שעות ספורות לפני פגיעתם בכדור הארץ. לאורך ההיסטוריה נרשמו 11 אירועים כאלה – 4 מהם ב-2024, ושלושה מתוכם ברבעון האחרון: בינואר נשרף אסטרואיד בקוטר מטר אחד מעל ברלין; בספטמבר התפוצץ אסטרואיד מעל הפיליפינים בכדור אש; ובאוקטובר נשרף אסטרואיד מעל הוואי שעתיים בלבד לאחר גילויו. בנוסף לכל אלה, במאי חלף אסטרואיד מעלינו בגובה נמוך יותר מרוב הלוויינים שמקיפים אותנו.
סוכנויות החלל בעולם מגבירות את מאמציהן לעקוב אחר עצמים שמתקרבים לכדור הארץ. הן מפעילות רשתות חיישנים רבות ברחבי העולם, לצד תוכניות כמו ATLAS, Catalina Sky Survey ו-NEOCC של סוכנות החלל האירופית פועלות לזיהוי ואינדוקס כל העצמים השמימיים שעלולים לפגוע בנו בעתיד. בינתיים, נאס"א מפתחת טלסקופ אינפרא-אדום חדש (NEO Surveyor) שיסייע באיתור עצמים מסוכנים.
Video of the 70cm asteroid that entered earths atmosphere over northern Siberia today ☄️ pic.twitter.com/YABlrPRtaO
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) December 3, 2024
למרות שהאסטרואידים שהתגלו עד כה היו קטנים מכדי לגרום נזק משמעותי, העובדה שהם מתגלים רק שעות לפני הפגיעה מעלה שאלות מטרידות: מה לגבי אסטרואידים גדולים יותר, שעלולים להוות סכנה אמיתית? האם המערכות הקיימות מספיקות לזיהוי מוקדם של איומים פוטנציאליים, כמו זה שגרם לנזק כבד ואלפי פצועים בצ’ליאבינסק ב-2014? האם יש צורך בהשקעה נוספת במערכות התרעה וזיהוי? השאלות הללו נותרות כרגע ללא תשובה ברורה, מה שמעלה את מפלס הדאגה מפני התנגשויות עתידיות משמעותיות יותר שלא נקבל עליהן התראה מספיקה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו