X

חושבים שאתם אוהבים קפה? החיידק הזה במעיים שלכם אוהב אותו יותר

העלייה בנוכחות החיידק נצפתה במעיים של שותי קפה, הן עבור משקאות מכילי קפאין והן עבור נטולי קפאין

תשתי, החיידק במעי ממש ישמח. צילום: Getty Images

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature Microbiology חושף ששתיית קפה משנה את המיקרואורגניזמים במעיים שלנו, ומשפרת את התפתחותם של חיידקים מועילים. חוקרים מחברת המדע התזונתי ZOE ערכו את המחקר על יותר מ-77,000 משתתפים מארה"ב, בריטניה ומדינות אחרות. הם גילו יתרונות רבים הקשורים לצריכת קפה יומית, המשפיעים על היבטים בסיסיים כמו עיכול, מערכת החיסון ואיזון מטבולי.

המחקר חשף שחיידק בשם Lawsonibacter asaccharolyticus משגשג במעי של חובבי קפה, בין שמדובר בקפה עם קפאין ובין שמדובר בקפה נטול קפאין. ההרכב הכימי המורכב של הקפה מגרה את צמיחת הלוסוניבקטר, שיכול להמיר רכיבים בקפה לתרכובות מועילות יותר.

פרופסור טים ספקטור ציין שהמחקר "מדגיש עד כמה בררניים המיקרובים שלנו יכולים להיות", והוסיף ש"חיידק הלוסוניבקטר נשאר במצב של השהיה – הוא פשוט מחכה לכוס קפה כדי לשגשג". חיידק זה היה נפוץ פי שמונה בקרב שותי קפה לעומת משתתפים שלא שתו קפה.

"קפה מיוצר מפולי קפה מותססים, שמלאים בתרכובות כימיות בריאות ופיטוכימיקלים, כולל פוליפנולים, שיכולים לשפר את הבריאות. תרכובות אלה, כמו חומצה כלורוגנית וקינין, מעובדות על ידי המצע החיידקי כדי לייצר תרכובות משניות מועילות", הוסיף ספקטור. "זה נותן לנו תובנה חדשנית לגבי איך אנחנו זקוקים למגוון צמחים גדול בתזונה שלנו כדי להאכיל כראוי את כל חיידקי המעיים שלנו ולקצור את היתרונות הבריאותיים".

ההשפעה של קפה על המצע החיידקי במעיים עשויה להסביר חלקית את יתרונותיו הבריאותיים, כולל הפחתת הסיכון למוות ממחלות לב, סוכרת סוג 2 וסוגי סרטן מסוימים. נוכחות הלוסוניבקטר היא הקשר החזק ביותר שזוהה אי פעם בין מזון או משקה ספציפי לחיידק מסוים.

"כרגע, איננו יודעים איך המיקרוב הזה משפיע על בריאותנו, אם כי ייתכן שהוא מעורב בהשפעות בריאותיות חיוביות שאנחנו יכולים להודות לקפה עליהן", ציין ספקטור. "זה קצה הקרחון. עם גודל המדגם העצום של מאגר הנתונים של ZOE, אנחנו יכולים לפענח עוד קשרים רבים בין מזון למיקרובים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר