ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי. צילום: רויטרס

גזענות או שירות לציבור? הסרטון שמזעזע את הרשת

יוצרת תוכן ממוצא הודי מואשמת בהנצחת סטריאוטיפים גזעניים נגד תרבותה, בעקבות הסרטון הוויראלי שלה "איך לא להריח כמו קארי". האם ההאשמות מוצדקות? צפו והחליטו

[object Object]

שיווי צ'אוהאן, יוצרת תוכן הודית המתגוררת בסן פרנסיסקו, עוררה דיון סוער ברשת לאחר שסרטון האינסטגרם הוויראלי שלה, "איך לא להריח כמו קארי", צבר כמעט 8 מיליון צפיות. בסרטון היא דנה בסטריאוטיפ המקשר הודים לריח של קארי, ומשתפת שיטות למניעת הריח המתמשך של אוכל הודי לאחר הבישול. "אני אוהבת אוכל הודי, אבל אני גם שונאת לצאת החוצה כשאני מריחה כמו אוכל הודי", היא מסבירה בסרטון.

צ'אוהאן משתפת בערוצי המדיה החברתית הפופולריים שלה פרטים מחייה כהודית החיה בארה"ב, וצברה עד היום מעל 100,000 עוקבים. בסרטון המדובר היא מפרטת את האסטרטגיות שלה להתמודדות עם הארומות החזקות של תבלינים ובצלים המזוהים לרוב עם המטבח ההודי.

"הריח של הבצל, השום והתבלינים באמת נדבק לבגדים שאתה לובש, אז שווה שיהיו לך בגדים שאתה מבשל בהם ותמיד, תמיד להחליף את בגדי העבודה ברגע שאתה חוזר הביתה. אני גם מחליפה את הבגדים שלי לפני שאני יוצאת החוצה, כדי שלא יהיה להם את הריח המתמשך של הבישול", היא אומרת. בסרטון היא ממליצה גם להחליף בצלים אדומים חריפים בבצלים לבנים פחות חריפים, אך מודה ש"טעם האוכל לא יהיה אותו דבר".

כדי להימנע מהריח, צ'אוהאן שומרת את המעילים שלה בארון סגור בזמן הבישול, וממליצה לאחרים לעשות אותו דבר. "אם הריח נדבק למעיל שלך, הוא פשוט לא ייעלם עד שתנקה את המעילים בניקוי יבש. ואפילו אז, זה עלול לא לעזור". היא מציעה לסגור דלתות ארון, דלתות חדר שינה ואזורים אחרים בהם מאוחסנים בגדים בזמן הבישול, כדי להגביל את התפשטות ריחות הבישול. בנוסף, היא ממליצה להשתמש במאווררי מטבח ולפתוח דלתות מרפסת כדי להפחית את ריחות הבישול.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by Shivee Chauhan | Indian in USA | Desi Lifestyle (@shiveetalks)

שרשור התגובות לסרטון שלה געש, כאשר חלק מהעוקבים משבחים את הטיפים השימושיים שלה, בעוד אחרים מאשימים אותה בחיזוק סטריאוטיפים גזעניים. צופים רבים העריכו את העצות שלה, עם תגובות תומכות כמו "כולם צריכים להעריך את הסרטון הזה" ו"הלוואי שכל ההודים היו נהדרים כמוך". אדם אחד כתב: "טיפים טובים לכולם, לא רק להודים". המגיבים גם הציעו טיפים משלהם, כמו "חממו אבקת קפה במחבת למשך זמן מה, מה שינטרל את ריח הבישול. בנוסף, שמרו סודה לשתייה במיכלים מחוררים קטנים בארונות, ליד הכיריים, בתוך המקרר והתנורים, מה שיספוג את המולקולות הגורמות לריח חזק".

עם זאת, אחרים ביקרו את הסרטון, בטענה שהוא מחזק סטריאוטיפים על התרבות ההודית. "אין מצב שזה מריח כל כך רע", נכתב בתגובה אחת. משתמש אחר כתב: "אז האוכל מריח כל כך רע שאתם צריכים להכניס את המטבח להסגר?", ומשתמש נוסף הגיב: "אני חושב שזה קונספט של אנשים לבנים". מגיב כועס שאל: "יש לך גם עור שונה שאת משתמשת בו לבישול?".

חלק מהצופים ציינו שארומות חזקות הן חלק מהקסם והזהות של המטבח ההודי. לעומת אחרים שתהו האם אמצעים כאלה מדללים את האותנטיות התרבותית. משתמש אחד כתב ש"זה לא קשור ל'הלבנה תרבותית', אלא להתמודדות עם הריח המתמשך של בצלים. לא משנה בכמה בושם תשתמשו, הריח יכול להיות קשה להסרה". הוא הוסיף: "לצערנו, חלק מהאנשים מקבוצות גזעיות אחרות עלולים ליצור סטריאוטיפים עלינו בגלל זה, ולהעיר הערות על איך הבגדים והבתים שלנו מריחים. אבל זה לא קשור אליהם – זה קשור לכך שאתה לא רוצה לשאת את הריח הזה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו