X

שימו לב: לנשים יש רגישות גבוהה במיוחד לחלב

לפי ממצאי מחקר חדש, ככל שנשים שתו יותר חלב, כך גדל הסיכוי שלהן לאירועי לב, כולל אי ספיקת לב, התקפי לב ושבץ. גם הגברים צריכים לשים לב לכמויות החלב שהם שותים

אישה שותה חלב. צילום: מערכת feedy באמצעות Midjourney

לפי מחקר חדש שפורסם בשבוע שעבר בכתב העת BMC Medicine, צריכה גבוהה של חלב פרה עשויה להעלות את הסיכון למחלות לב בקרב נשים. המחקר התבסס על בחינת שני מחקרים גדולים קודמים שסיפקו לו מדגם ענק של כ-101,000 אנשים, בהם כמעט 60,000 נשים וכ-40,000 גברים.

הממצאים של החוקרים מאוניברסיטת אוּפּסַלה בשוודיה הראו כי ככל שנשים שתו יותר חלב, כך גדל הסיכוי שלהן לאירועי לב, כולל אי ספיקת לב, התקפי לב ושבץ. נשים שצרכו 400 מ"ל חלב ביום סבלו מסיכון מוגבר ב-5% למחלות לב; צריכה של 600 מ"ל ביום הגבירה את הסיכון ב-12%; ואילו צריכה של 800 מ"ל העלתה את הסיכון ב-21%.

החוקרים מאמינים כי הלקטוז בחלב הפרה עשוי לגרום לדלקת מזיקה ולנזק לתאים. "לאורך זמן, השפעות אלו גורמות ללב להזדקן מהר יותר", הם ציינו.

גם גברים הושפעו מצריכת חלב, אך לא באותה המידה. החוקרים ציינו כי גברים יכולים לעכל את הסוכר בחלב טוב יותר מאשר נשים, ולכן בריאות הלב שלהם לא נפגעה באותה מידה. התוצאות היו דומות עבור חלב מלא, חלב חצי שמן וחלב רזה. אפילו חלב דל שומן נושא סיכון גבוה למחלות לב ממש כמו חלב מלא.

"תזונה בריאה חיונית למניעת מחלות לב וכלי דם", ציין פרופסור קארל מיכאלסון, מחבר המחקר.

החוקרים מצאו כי צריכה מופרזת של חלב לא מותסס קשורה לשינויים ברמות של שני חלבונים חשובים בפלזמה: ACE2 ו-FGF21. עם צריכה גבוהה של חלב, רמת ה-ACE2 עלתה ורמת ה-FGF21 ירדה.

יש לציין כי אוהבי החלב נמצאו כבעלי מדד מסת גוף (BMI) גבוה יותר, ובתזונתם היה הרבה בשר אדום – גורמים שעשויים להגדיל גם הם את הסיכון למחלות לב.

מומחים, ובהם האנדוקרינולוגית זוכרה פאבלובה, מציעים כי ניתן להפחית את הסיכון על ידי החלפת חלב פרות במוצרי חלב מותססים כמו יוגורט, בהם הלקטוז מתפרק חלקית במהלך התסיסה. פאבלובה ציינה כי אוהבי גבינה, יוגורטים וחלב מותסס לא נמצאו במחקר כבעלי סיכונים מוגברים לבריאות הלב.

לא כדאי לוותר לחלוטין על חלב ומוצריו; חלב הוא מקור חשוב לסידן, זרחן, חלבון ומרכיבים חיוניים אחרים הדרושים לעצמות בריאות. לפי הקרן הבינלאומית לאוסטיאופורוזיס, "הסידן הוא אבן הבניין של השלד שלנו והרכיב המרכזי של העצמות". חוסר בסידן עלול לגרום לעצמות להפוך לשבירות לאורך זמן ולהגביר את הסיכון לאוסטאופורוזיס. מוצרי חלב מותססים, כמו יוגורט, מספקים כמויות ניכרות של סידן והם מקור טוב גם לחלבונים. לכן, הם עשויים להיות חלופה בריאה יותר לחלב.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר