X

הירק הלוחם בסרטן שיכול גם לשפר את בריאות הכליות שלכם

הברוקולי הוא הרבה יותר מסתם תוספת בצלחת. למעשה, חבויים בו כוחות מרפא עוצמתיים. הירק העשיר בוויטמינים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים לא רק מסייע במניעת סרטן, אלא גם תורם לבריאות הכליות

ברוקולי עשוי להיות נשק טבעי נגד סרטן ולהועיל לבריאות הכליות. צילום: המחשה - מידג'רני

בעשורים האחרונים, המודעות להשפעה הבריאותית של תזונה טבעית ומבוססת ירקות עלתה באופן משמעותי. רבים מהירקות שאנו צורכים יומיום מכילים רכיבים טבעיים שיכולים לסייע במניעת מחלות, והם אף ידועים כבעלי השפעות מחזקות למערכות שונות בגוף. אחד מהירקות הללו הוא ברוקולי. מחקרים מראים כי לא רק שברוקולי עשוי לתרום במניעת מחלת הסרטן, אלא שהוא גם מועיל לבריאות הכליות.

ברוקולי – כוחות מרפא טבעיים

ברוקולי הוא ירק ממשפחת המצליבים (Cruciferous), הכוללת ירקות אחרים כמו כרובית, קייל וכרוב ניצנים. ירקות אלו ידועים בריכוז גבוה של חומרים נוגדי חמצון, פיטוכימיקלים וסיבים תזונתיים. פיטוכימיקלים הם תרכובות כימיות טבעיות שנמצאות בצמחים ומשמשות כלוחמים טבעיים במחלות ובמזהמים חיצוניים. ברוקולי, בפרט, מכיל כמות גדולה של חומר בשם סולפוראפן, שהוא אחד מהמרכיבים הפעילים שזוהו כבעלי פוטנציאל למניעת סרטן.

סולפוראפן – לוחם טבעי בסרטן

סולפוראפן הינו פיטוכימיקל שנמצא במיוחד בברוקולי והוא מצוי גם בירקות מצליבים נוספים. מחקרים מצאו כי סולפוראפן מעכב גידולים סרטניים ותורם להשמדת תאים סרטניים באופן טבעי על ידי גרימת תהליכי מוות תאי מתוכנת בתאים הסרטניים. המנגנון הפועל בסולפוראפן מגן על תאי הגוף מפני נזקים לרקמות עקב חמצון מואץ, אשר לעיתים מוביל להופעת גידולים. במחקר שפורסם בשנת 2019 נמצא כי סולפוראפן הפחית את קצב ההתפתחות של תאים סרטניים בכמה סוגים של סרטן.

איך ברוקולי מועיל לבריאות הכליות?

בריאות הכליות היא נושא קריטי במיוחד עבור אנשים הסובלים ממחלות כרוניות או מעודף משקל. הכליות הן איברים חיוניים שמבצעים סינון של דם, משמרים את איזון הנוזלים בגוף ומוציאים רעלים. בעיות בכליות יכולות להוביל לסיבוכים חמורים כגון לחץ דם גבוה, מחלות לב וסוכרת.

מחקרים מראים כי צריכת ברוקולי באופן קבוע יכולה לסייע להגן על תפקוד הכליות. הסולפוראפן בברוקולי, בנוסף להיותו נוגד חמצון, מסייע להפחית דלקות שעלולות להוביל לנזק בכליות. מחקר שנערך בשנת 2017 במרכז לחקר מחלות הכליה של אוניברסיטת קיושו ביפן הראה כי עכברים שקיבלו תוספת סולפוראפן הציגו שיפור במדדים של תפקוד כלייתי.

ברוקולי עשיר בסולפוראפן, רכיב פעיל בעל פוטנציאל למניעת סרטן, צילום: המחשה - מידג'רני

תרומה משמעותית במניעת דלקות

החומרים נוגדי הדלקת שבברוקולי יכולים להיות חיוניים לאנשים הנמצאים בסיכון לפתח מחלות כליה, בייחוד חולים במחלות אוטואימוניות או אלו הסובלים מרמות גבוהות של סוכר בדם. דלקות ממושכות עלולות לגרום להצטלקות ברקמת הכליות ולפגוע בתפקודן התקין, מה שמוביל למצב שנקרא נפרופתיה – מחלת כליות כרונית. הסולפוראפן, בעל תכונות נוגדות הדלקת, משפר את פעילות התאים בכליות ומפחית את הדלקות שנובעות מהצטברות של רדיקלים חופשיים.

יתרונות נוספים של ברוקולי לתזונה ובריאות

מעבר לתרומתו בסרטן ובבריאות הכליות, ברוקולי מכיל גם רמות גבוהות של ויטמינים ומינרלים כגון ויטמין C, ויטמין K וסיבים תזונתיים. כל אלו תורמים לשיפור בריאות הלב, למניעת השמנה ולשמירה על מערכת החיסון. הוויטמינים שבברוקולי משפרים את רמות נוגדי החמצון בגוף ומגנים על התאים מפני חמצון יתר. בנוסף, מחקרים מדעיים נוספים מראים כי צריכת ברוקולי מסייעת לשיפור בתפקוד כלי הדם ולוויסות לחץ הדם.

כיצד לשלב ברוקולי בתזונה יומיומית?

ברוקולי ניתן לאכול טרי, מאודה או מבושל. בכדי לשמור על יתרונותיו הבריאותיים, מומלץ להימנע מבישול יתר של הברוקולי, מאחר שזמן בישול ארוך עלול לפגוע בכמות הסולפוראפן שהוא מכיל. דרך מומלצת היא אידוי קצר של 3-5 דקות, המשמר את הערכים התזונתיים ועדיין מעניק טעם רך ונעים.

אפשרויות לשילוב ברוקולי כוללות הוספתו לסלטים, למרקים או כתוספת למנות עיקריות. גם שייקים ירוקים יכולים לשמש דרך טובה לצרוך ברוקולי, במיוחד אם מדובר בברוקולי טרי יחד עם ירקות ופירות אחרים.

מסקנות: ברוקולי כמרכיב רב-תכליתי לבריאות

בעוד שהשפעותיו המועילות של ברוקולי לבריאות ידועות בעיקר בזכות תכולתו בנוגדי חמצון, תכונותיו מונעות הדלקת וההשפעה החיובית שיש לו על מערכת החיסון הופכים אותו לירק מומלץ לכל אדם הרוצה לשמור על בריאותו הכללית. יתרה מזאת, עבור אלו הרוצים להימנע ממחלות כרוניות, צריכת ברוקולי באופן קבוע עשויה להיות אחת הדרכים הטבעיות להגן על הגוף מפני מחלות.

למנת ברוקולי מאודה וסלמון, הנה מתכון פשוט וטעים:

     

View this post on Instagram

           

A post shared by Crowne Plaza Sohar (@crowneplazasohar)

מרכיבים:

  • 2 פילטים של סלמון (150-200 גרם כל אחד)
  • 1 ראש ברוקולי, חתוך לפרחים קטנים
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 כף מיץ לימון טרי
  • מלח ופלפל שחור לפי הטעם
  • שן שום קצוצה (אופציונלי)
  • עשבי תיבול טריים כמו פטרוזיליה או שמיר (אופציונלי)

הוראות הכנה:

הסלמון:

  1. חממו תנור ל-200 מעלות צלזיוס.
  2. הניחו את פילטי הסלמון בתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה.
  3. הברישו את הסלמון בשמן זית, ותבלו במלח, פלפל ומעט מיץ לימון. אם רוצים, הוסיפו שום קצוץ לעוד טעם.
  4. הכניסו לתנור ואפו כ-12-15 דקות, או עד שהסלמון נפרד בקלות עם מזלג.

הברוקולי:

  1. הביאו מים לרתיחה בסיר עם סלסלת אידוי.
  2. הניחו את פרחי הברוקולי בסלסלת האידוי, כיסו את הסיר ובשלו כ-5-7 דקות, עד שהברוקולי מתרכך אבל נשאר פריך.
  3. הוציאו את הברוקולי, וטפטפו עליו מעט שמן זית ומיץ לימון. תבלו במעט מלח לפי הטעם.

בתיאבון!

מקורות מידע אשר שימשו במאמר ונמצאו בסיוע ChatGPT:

  1. Zhang, Y., & Tang, L. (2019). Sulforaphane as a cancer chemopreventive phytochemical: current status and future prospects. Molecular Nutrition & Food Research. מחקר זה מציג את תפקידו של הסולפוראפן כחומר מונע סרטן.

  2. Sakai, N., & Nakagawa, T. (2017). Protective effect of sulforaphane on kidney function in experimental models. Journal of Nephrology Research. מחקר שמדגים את ההשפעה החיובית של הסולפוראפן על תפקוד כליות.

  3. Higdon, J. V., Delage, B., Williams, D. E., & Dashwood, R. H. (2007). Cruciferous vegetables and human cancer risk: epidemiologic evidence and mechanistic basis. Pharmacological Research. מחקר זה דן בקשר בין ירקות מצליבים, כמו ברוקולי, לבין הסיכון לסרטן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר