X

15 מזונות סתיו בריאים ודלים בקלוריות שכדאי להוסיף לתזונה שלכם

ימי אחרי החגים המתקררים הם הזמן המושלם לעדכן את התפריט בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, שמחזקים את מערכת החיסון ומשפרים את הבריאות הכללית • רשימת 15 חמימה וטעימה לעונת העלים הנושרים

ימי אחרי החגים הם זמן אידיאלי להוסיף לתפריט מזונות שתומכים בחיזוק מערכת החיסון. צילום: המחשה - אידאוגרם

הימים המתקררים מסמנים זמן אידיאלי להוסיף לתפריט מזונות עשירים בחומרים מזינים שתומכים בחיזוק מערכת החיסון, משפרים את הבריאות הכללית ומעניקים תחושת חמימות. מזונות עונתיים אלה זמינים בשווקים בסתיו ובחורף, ומספקים ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון חשובים. להלן 15 מזונות מומלצים לעונת הזהב וההתכנסוות הביתית, רובם דלים בקלוריות ומתאימים לשילוב בתזונה מאוזנת: 

דלעת: מקור עשיר לויטמין A

הדלעת, סמל הסתיו והחורף, עשירה בויטמין A, המועיל לשמירה על עור בריא וראייה טובה. בנוסף, היא מכילה סיבים תזונתיים שתורמים לתחושת שובע ולפעילות עיכול תקינה. מחקר מ-Nutrients (2020) מצא כי נוגדי החמצון בדלעת עשויים לסייע במניעת נזקי חמצון ולתרום להאטת תהליכי ההזדקנות.

מרק דלעת, קארי וכוסברה, צילום: לירון אלמוג

תפוחי עץ: עשירים בפלבנואידים

תפוחי העץ מכילים פלבנואידים, נוגדי חמצון המועילים להפחתת דלקות בגוף ולשיפור בריאות הלב. מחקר שפורסם ב-American Journal of Clinical Nutrition מצביע על כך שאכילת תפוח אחד ביום עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב בכ-20%, תוך שהיא מספקת גם ויטמין C ויתרונות רבים נוספים.

תפוחים ירוקים, צילום: daria-yakovleva / pixabay

חמוציות: מונעות זיהומים בדרכי השתן

החמוציות ידועות ביכולתן לסייע במניעת דלקות בדרכי השתן בשל ריכוז גבוה של נוגדי חמצון. מחקר מאוניברסיטת הארוורד מצא כי שתיית מיץ חמוציות או צריכת חמוציות באופן קבוע יכולה להפחית את הסיכון לזיהומים בדרכי השתן, ולהוות מקור טבעי לנוגדי חמצון חזקים.

סלט תמרים צהובים טריים, סלרי אמריקני, חמוציות ואגוזים עם רוטב דבש-לימון, צילום: גיל אבירם

אגוזי מלך: טובים לבריאות הלב והמוח

אגוזי המלך מכילים חומצות שומן אומגה-3 וסיבים תזונתיים התורמים לתפקוד בריא של הלב והמוח. מחקר ב-Journal of the American Heart Association (2021) מראה כי צריכת אגוזי מלך יכולה לסייע בהפחתת רמות כולסטרול וטריגליצרידים בדם, מה שתורם לבריאות הלב ולמניעת מחלות לב וכלי דם.

אגוזי מלך וזקעי צ'יה, צילום: המחשה - מידג'רני

כרוב ניצנים: נוגד חמצון עוצמתי

כרוב ניצנים הוא מקור מעולה לויטמינים K ו-C, אשר שניהם תורמים לשמירה על מערכת חיסונית חזקה ועצמות בריאות. מחקר שפורסם ב-Journal of Nutrition מצא כי ירקות מצליבים כמו כרוב ניצנים יכולים לשפר את פעילות מערכת החיסון ואף להפחית את הסיכון לסוגי סרטן שונים.

כרוב ניצנים מאודה עם בוטנים קלויים,

בטטה: מקור מצוין לויטמינים A ו-C

הבטטה עשירה בוויטמינים A ו-C, החיוניים לחיזוק מערכת החיסון ולשמירה על בריאות העור והעיניים. היא מכילה גם סיבים תזונתיים המסייעים לתהליך עיכול תקין ולתחושת שובע. Journal of Food Science ממליץ על בטטות כאמצעי טבעי לחיזוק מערכת החיסון, במיוחד בתקופות המעבר ובחודשי החורף.

פרגיות בדבש עם בטטה ודלעת, צילום: לירון אלמוג

רימון: משפר זרימת דם ומפחית לחץ דם

הרימון הוא פרי עשיר בנוגדי חמצון חזקים, כולל פוליפנולים וויטמין C, שמסייעים בשיפור זרימת הדם והפחתת לחץ דם. מחקרים, כולל אחד שפורסם ב-Frontiers in Nutrition, מראים כי צריכת מיץ רימונים או פרי רימון יכולה לסייע בשמירה על בריאות הלב, בהפחתת דלקות ואף בהגנה מפני מחלות כרוניות.

סלט פטה, קינואה ורימונים, צילום: יחצ

קייל: מקור לברזל, סידן וויטמינים חיוניים

הקייל הוא ירק עלים עשיר במינרלים חיוניים כמו ברזל וסידן, לצד ויטמינים רבים שתורמים לחיזוק המערכת החיסונית ולשמירה על בריאות העצמות. מחקר של המכון הלאומי לבריאות מדגיש כי צריכת קייל תורמת לשמירה על תחושת שובע, מקלה על העיכול ומספקת לגוף אנרגיה טבעית.

קייל, ירק עלי עשיר בחומצה פולית, מפחית את רמות ההומוציסטאין בדם, חלבון שיכול לגרום לדלקות בעורקים, צילום: pompi / pixabay

פטריות שיטאקה: מקור לויטמיני B

פטריות השיטאקה עשירות בויטמינים מקבוצת B ובסלניום, המסייעים בחיזוק המערכת החיסונית ובשמירה על בריאות העור. מחקרים שפורסמו ב-Journal of Medicinal Food מצביעים על כך שפטריות אלו מסייעות להגן על הגוף מפני מחלות וזיהומים, משפרות את ספיגת הברזל ואף תורמות לאיזון הורמונלי.

פטריות שיטאקה, צילום: Getty Images

אגס: עשיר בסיבים תזונתיים

האגס הוא פרי חורפי עשיר בסיבים תזונתיים, שמסייעים לשמירה על תחושת שובע ומקדמים עיכול בריא. מחקר שפורסם ב-British Journal of Nutrition מצא כי אכילת אגסים יכולה לשפר את תפקוד מערכת העיכול ולסייע בניהול משקל, במיוחד במעבר לעונת החורף.

סלט אגסים עם גבינה כחולה, צילום: Getty Images

קינמון: תבלין מחמם עם יתרונות בריאותיים

הקינמון הוא תבלין מחמם וארומטי הידוע בהשפעותיו הבריאותיות, כמו הפחתת רמות הסוכר בדם ושיפור זרימת הדם. מחקר שנערך בשנת 2021 ב-Journal of Clinical Investigation מצא כי צריכת קינמון יכולה לסייע בשיפור הרגישות לאינסולין ובהפחתת דלקות, מה שהופך אותו לתוסף טבעי מומלץ לעונת החורף.

תבלין ארומטי עם פוטנציאל בריאותי עצום. קינמון, צילום: grmarc / freepik

שומר: מקור לוויטמין C וסיבים תזונתיים

השומר (Fennel) הוא ירק חורפי המכיל ויטמין C וסיבים תזונתיים המועילים לבריאות העיכול ולחיזוק מערכת החיסון. מחקר ב-Food & Function מצא כי לשומר יש השפעות נוגדות דלקת ושהוא מסייע לשמירה על בריאות הלב, תורם לעיכול בריא ואף מספק תחושת שובע ממושכת.

מקור מצוין לויטמין C וסיבים. שומר, צילום: congerdesign / pixabay

חיקמה (או ג'יקמה): עשיר בוויטמין C וסיבים

ג'יקמה (Jicama) הוא ירק שורשי שמקורו במקסיקו, המהווה מקור עשיר לויטמין C וסיבים תזונתיים התומכים במערכת החיסונית ומקדמים עיכול תקין. מחקר ב-Journal of Agricultural and Food Chemistry ממליץ על ג'יקמה כדרך טבעית לשמירה על בריאות העיכול והעצמות, במיוחד בחודשי החורף הקרים.

ניתן לאכול ג'יקמה טרי, לרוב חתוך לרצועות או קוביות, ולהוסיף אותו לסלטים או מנות קרות, צילום: lauryann / pixabay

עלי חרדל: עשירים בנוגדי חמצון

עלי חרדל (Mustard Greens) הם ירק ירוק עונתי המכיל ויטמינים A, C ו-K, התורמים לבריאות העצמות, שיפור תפקוד מערכת החיסון והגנה על העיניים. מחקר ב-Journal of Functional Foods מדגיש כי עלי חרדל יכולים לסייע בהגנה על הגוף מנזקי חמצון ולהפחתת דלקות.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by yarookale ירוקל׳ה חקלאות כתרבות (@yarookale)

תאנים: פירות סיבים עשירים במינרלים

התאנים הן מקור עשיר בסיבים תזונתיים, מינרלים כמו סידן ואשלגן, ונוגדי חמצון. מחקר שפורסם ב-British Journal of Nutrition מצא כי תאנים מסייעות בשיפור בריאות הלב והעצמות ומקדמות עיכול בריא, במיוחד כשהן נצרכות בעונת החורף כמזון עשיר וטעים.

סלט תאנים ומוצרלה באפלו, צילום: מאיה דרין

שילוב מזונות הסתיו-חורף בתפריט קל ופשוט: אפשר להוסיף דלעת או בטטה לתבשילים ולמרקים, לשלב קייל וכרוב ניצנים בסלטים, לשלב חמוציות ודבש באגוזים, להכין משקה עם תפוחים וקינמון, ולהוסיף תאנים למאפים. הוספת מזונות סתיו-חורף לתפריט שלכם תחזק את הבריאות שלכם בתקופת החורף ותעשיר את התפריט בטעמים ייחודיים. מקורות מדעיים ממליצים על כל אחד מהמזונות כאן בשל תרומתם לבריאות כללית, עם יתרונות שמעשירים את אורח החיים הבריא.

מקורות אלו שימשו בהכנת הכתבה ונמצאו בסיוע ChatGPT:

"Nutrients", 2020 – מחקר על דלעת ונוגדי חמצון. 

American Journal of Clinical Nutrition – מחקר על השפעת תפוחים על בריאות הלב.

British Journal of Nutrition – מחקר על תאנים ואגסים והשפעתם על מערכת העיכול.

Journal of Clinical Investigation, 2021 – מחקר על השפעת קינמון על סוכר בדם.

Food & Function – מחקר על השומר ותרומתו להפחתת דלקות

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר