מחקר חדש מציע סיבה משכנעת להוסיף יותר ברוקולי, כרוב וכרובית לתפריט היומי שלכם: חוקרים מאוניברסיטת אדית' קוואן באוסטרליה גילו כי צריכה יומית של ירקות מצליבים עשויה להפחית משמעותית את לחץ הדם, במיוחד אצל מבוגרים בגיל העמידה ומעלה. על הממצאים נספר בעזרת Claude.
22 חוקרים מאוניברסיטאות שונות באוסטרליה עקבו אחר 18 משתתפים בגילאי 56-72 עם לחץ דם גבוה, שצרכו כ-300 גרם (בערך 4 מנות) של ירקות מצליבים ביום במשך שבועיים באמצעות אכילת מרקי ירקות בארוחת הצהריים וארוחת הערב. לחץ הדם שלהם נמדד באמצעות ניטור אמבולטורי 24 שעות ביממה.
הממצאים: המשתתפים חוו ירידה ממוצעת של 2.5 מ"מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי. ההשפעה הייתה משמעותית יותר במהלך שעות היום, עם ירידה ממוצעת של 3.6 מ"מ כספית. המשתתפים שצרכו ירקות מצליבים הראו גם רמות נמוכות יותר של טריגליצרידים בדם.
מדובר בממצאים משמחים, שכן אפילו ירידה קטנה בלחץ הדם יכולה להוביל להפחתה משמעותית בסיכון למחלות לב וכלי דם. הירידה שנצפתה במחקר עשויה להוביל להפחתה של כ-5% בסיכון לאירועים קרדיווסקולריים משמעותיים.
קבוצת הירקות המצליבים כוללת את הברוקולי, הכרובית, הכרוב, כרוב הניצנים והקייל. ירקות אלה עשירים בתרכובות הנקראות גלוקוזינולטים, המתפרקות לחומרים פעילים ביולוגית כמו סולפורפאן כאשר הירקות נחתכים או נלעסים. החוקרים משערים כי תרכובות כמו סולפורפאן ו-S-מתיל ציסטאין סולפוקסיד (SMCSO) הנמצאות בירקות המצליבים עשויות לשחק תפקיד מרכזי באיזון לחץ הדם. מחקרים קודמים הראו שלחומרים אלה יש השפעות מיטיבות על מערכת הלב וכלי הדם.
עם זאת, המחקר הזה רחוק מלהיות מושלם: גודל המדגם שלו היה זעיר ביותר, ומשך המחקר גם הוא היה קצר מאוד – שבועיים בלבד. בנוסף, רוב המשתתפים היו נשים ממוצא קווקזי, כך שהתוצאות אינן מייצגות לא את הטווח הארוך ולא את כלל האוכלוסייה.
למרות זאת, עוד ועוד מחקרים מראים שכדאי להוסיף ירקות מצליבים לתפריט היומי. כדאי לשלב לפחות מנה אחת של ירקות כאלה בכל ארוחה, לשלב מגוון של ירקות מצליבים בתזונה לקבלת מגוון רחב של חומרים מזינים, תוך ניסוי שיטות הכנה שונות כמו אידוי, צלייה או הוספה לסלטים טריים. אם יש לכם בעיות בריאותיות, התייעצו עם רופא או דיאטנית לפני ביצוע שינויים משמעותיים בתפריט היומי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו