X

מה הם מזונות 'אולטרה-מעובדים' ומדוע הם רעים עבורנו?

בתזונה המודרנית כל נגיסה יכולה לספר סיפור – אבל הסיפור עלול להיות עם סוף לא טוב. מאחורי אוכל יומיומי טעים שנראה יפה מסתתרת אמת מטרידה: הוא בעצם "אולטרה-מעובד ויכול להיות רעיל לגוף שלנו. הגיע הזמן לעצור ולחשוב מחדש על מה שמונח בצלחת שלנו

חלק בלתי נפרד מהתזונה המודרנית, אך מחקרים מראים כי הם מזיקים לבריאות בטווח הארוך. מזונות אולטרה-מעובדים. צילום: המחשה - מידג'רני

המונח "מזונות אולטרה-מעובדים" (Ultra-Processed Foods) הפך שכיח בשיח התזונתי והבריאותי במהלך העשור השני של המאה ה-21. המושג נטבע במסגרת מערכת סיווג המזון NOVA, שפותחה על ידי צוות חוקרים בברזיל, בהובלתו של פרופ' קרלוס א. מונטיירו (Carlos A. Monteiro), בשנות ה-2000.

מערכת זו מחלקת את המזונות לפי מידת עיבודם, כש"מזונות אולטרה-מעובדים" מתייחסים למזונות שעברו עיבוד תעשייתי נרחב וכוללים רכיבים כימיים שאינם נמצאים במזונות טבעיים, כמו חומרים משמרים, צבעי מאכל, ממתיקים מלאכותיים, שומנים מהונדסים ועוד.

מערכת סיווג המזון NOVA
     

View this post on Instagram

           

A post shared by Food Club Hub (@foodclubhub)

הדיון סביב מזונות אולטרה-מעובדים צבר תאוצה במחקרי תזונה ובריאות במהלך שנות ה-2010, בעקבות מחקרים שהראו קשר בין צריכת מזונות מסוג זה לבין בעיות בריאותיות משמעותיות עקב תכולת הסוכר, המלח והשומנים המזיקים הגבוהה שלהם.

בעוד שעיבוד מזון עצמו אינו בהכרח רע – אחרי הכל, לחם אפוי בבית או יוגורט הם גם תוצאה של עיבוד – ההבדל המשמעותי טמון באיכות העיבוד ובכמות המרכיבים המלאכותיים שהתווספו.

המתכון הסודי: מה מסתתר מאחורי מזונות אולטרה-מעובדים?

מזונות אולטרה-מעובדים מכילים לרוב רשימת מרכיבים ארוכה, הכוללת חומרים תעשייתיים ולא רק רכיבים טבעיים. לדוגמה, חטיפים ארוזים, דגני בוקר, משקאות קלים, ומזונות מהירים מוכנים מראש הם חלק מהמזונות בקבוצה זו. מאפיין נוסף של מזונות אלו הוא שהם נוטים להיות טעימים מאוד – ואף ממכרים – בשל כמות גדולה של שומן, סוכר ומלח, שהוספו במיוחד כדי להמריץ את תחושת הטעם ולגרום לצרכנים לרצות מהם עוד.

מאחורי הצבעוניות, המתיקות והפיתוי מסתתרת אמת מטרידה. מזונות אולטרה-מעובדים,

המחיר הבריאותי: איך מזונות אולטרה-מעובדים פוגעים בגוף שלנו?

קשר להשמנה. אחד המחקרים המצוטטים ביותר בנושא, שפורסם בכתב העת "Cell Metabolism", מראה כי תזונה עשירה במזונות אולטרה-מעובדים עלולה לגרום לעלייה משמעותית במשקל. במחקר זה, משתתפים שקיבלו דיאטה של מזונות מעובדים נטו לצרוך יותר קלוריות מאלה שקיבלו מזונות לא מעובדים, והם העלו במשקל תוך זמן קצר. מזונות מעובדים אלו מעוררים את הגוף לייצר יותר אינסולין, מה שמוביל לצבירת שומן.

סיכון למחלות לב וכלי דם. מזונות אולטרה-מעובדים מכילים שומנים מזיקים, כמו שומן טרנס, אשר נקשרו לעלייה ברמות הכולסטרול הרע (LDL) ולהגברת הסיכון למחלות לב וכלי דם. מחקר שפורסם בכתב העת "British Medical Journal" מצא כי צריכת מזונות מעובדים קשורה לסיכון מוגבר ב-12% לפתח מחלות לב וכלי דם ולעלייה בסיכון למוות מוקדם.

סכנות הקשורות לסוכר ומלח. מזונות אלו מכילים לרוב כמויות גדולות של סוכר ומלח, המשמשים כמשמרים וכמגבירי טעם. תזונה עשירה בסוכר נקשרת לסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2, בעוד שמלח בכמויות גבוהות קשור ללחץ דם גבוה, אחד מהגורמים המרכזיים למחלות לב ושבץ מוחי. מחקר שפורסם על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) ממליץ להפחית את צריכת הסוכר החופשי ל-10% מצריכת הקלוריות היומית כדי למנוע בעיות בריאותיות חמורות.

השפעה על מערכת העיכול. מזונות מעובדים עשירים בחומרים תעשייתיים כמו תחליפים מלאכותיים וסיבים תעשייתיים. חומרים אלה עלולים להשפיע לרעה על המיקרוביום, קהילת החיידקים הטובים במערכת העיכול, ולגרום לבעיות עיכול ולהגברת הדלקות בגוף. השינויים האלו בתפקוד מערכת העיכול עלולים להשפיע גם על מערכת החיסון ולפגוע ביכולת הגוף להתמודד עם מחלות.

מעבר לצלחת: איך מזונות מעובדים משפיעים על החברה שלנו?

מזונות אולטרה-מעובדים אינם רק בעיה בריאותית אלא גם בעיה חברתית. הם זמינים בכל מקום, זולים יחסית, ומהווים פתרון מהיר לאנשים רבים שמנהלים חיים עמוסים ולחוצים. אולם ההשפעות הבריאותיות של צריכתם נוטות להיות חמורות יותר בקרב אוכלוסיות מעוטות הכנסה, אשר נוטות לצרוך יותר מזונות אלו בשל מחסור בגישה למזונות טריים ובריאים. בנוסף, תעשיית המזון המהיר משקיעה מיליארדים בפרסום ושיווק, כדי לגרום לצרכנים לקנות יותר מהמוצרים המעובדים.

בחזרה לטבע: כך תצמצמו את הצריכה של מזונות מעובדים

קריאת תוויות מזון. דרך פשוטה לזהות מזונות מעובדים היא לקרוא את התוויות שלהם. אם הרשימה כוללת מרכיבים שקשה לבטא או כאלה שלא הייתם מצפים למצוא במטבח הביתי, כנראה שמדובר במזון מעובד במיוחד.

בישול ביתי. מעבר לאכילת מזונות טריים ובישול ביתי ככל שניתן יכול לעזור להימנע ממזונות מעובדים. כשהמזון מבושל בבית, יש שליטה מלאה על המרכיבים ותהליכי ההכנה.

סלמון, אבוקדו, אגוזים וזרעים. שומנים בלתי רוויים, צילום: Seksak Kerdkanno / Vecteezy

העדפת מזון טבעי. מומלץ לצרוך יותר פירות, ירקות, קטניות, דגנים מלאים ודגים על פני מזונות מוכנים ומעובדים. מזונות אלה עשירים ברכיבים תזונתיים חיוניים ומסייעים לשמור על בריאות טובה.

הפחתת צריכת משקאות ממותקים. משקאות ממותקים הם אחד המקורות העיקריים לסוכר בתזונה של רבים. שתייה של מים, תה ללא סוכר או משקאות טבעיים יכולה להיות חלופה טובה לבריאות.

בהכנת הכתבה שימשו המקורות להלן שנמצאו בסיוע ChatGPT: 

  • Cell Metabolism - מחקר מ-2019 שבדק את הקשר בין תזונה עשירה במזונות מעובדים לבין עלייה במשקל וצריכת קלוריות מוגברת.
  • British Medical Journal (BMJ) - מחקר משנת 2019 שמצא כי צריכת מזונות מעובדים קשורה לעלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם.
  • World Health Organization (WHO) - הנחיות הארגון לבריאות הציבור בנוגע לצריכת סוכר ומלח והסיכונים הבריאותיים הנלווים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר