X

מזונות המשפרים את תפקוד המוח • לפי מומחים

קצב החיים מהיר והדרישות המוחיות גבוהות • בין אם אתם סטודנטים לפני בחינה חשובה, אנשי מקצוע המתמודדים עם קבלת החלטות או פשוט מחפשים לשמר את חדות המחשבה - התשובה עשויה להיות בצלחת שלכם • להלן כמה מהמזונות שהמומחים ממליצים עליהם כדי לשמור על מוח חד, זיכרון חזק וריכוז מרבי

קינוח שוקולד מריר ואגוזי מלך תוצרת בית. צילום: freepik

תזונה בריאה ומאוזנת חיונית לשמירה על בריאות הגוף, אך האם ידעתם כי ישנם מזונות המסייעים גם לשיפור התפקוד המוחי? מחקרים רבים מוכיחים כי מה שאנו אוכלים משפיע על מוחנו, ולכן כדאי להכיר את המזונות שיכולים לתרום לשיפור הזיכרון, הריכוז והחשיבה הכללית. מאמר זה מבוסס על מידע שפורסם בבטאון הבריאות של אוניברסיטת הארוורד, בשילוב עם מקורות מקצועיים נוספים אשר נמצאו בסיוע ChatGPT.

דגים שומניים

אחד המקורות הידועים לשיפור תפקוד המוח הם דגים שומניים כמו סלמון, מקרל, וסרדינים. דגים אלה עשירים באומגה-3, חומצות שומן שהן קריטיות לתפקוד המוח. אומגה-3 מהווה מרכיב עיקרי בקרומי התאים של המוח, והן מסייעות גם בהפחתת דלקת, שהיא אחד הגורמים הידועים לפגיעה בתפקוד המוחי. מחקרים רבים מראים כי צריכת אומגה-3 משפרת את הזיכרון ומפחיתה את הסיכון להתפתחות מחלות כמו אלצהיימר.

מקור: Harvard Health Publishing - פלטפורמה מבוססת של אוניברסיטת הרווארד המספקת מידע רפואי ותזונתי מהימן לציבור הרחב.

סלט ניסואז במסגר 5. הסרדינים החליפו את הטונה, צילום: הילה אלפרט

ירקות עלים ירוקים

הירקות העלים הירוקים כגון תרד, קייל וברוקולי מכילים ויטמינים ומינרלים חשובים כמו ויטמין K, לוטאין, חומצה פולית ובטא-קרוטן. כל אלו ידועים בתרומתם לשמירה על בריאות המוח ולשיפור הזיכרון. מחקר שנערך באוניברסיטת Rush מצא כי אנשים שצרכו מנות יומיות של ירקות עלים ירוקים הראו ירידה איטית יותר בהזדקנות הקוגניטיבית בהשוואה לאלו שלא צרכו אותם.

מקור: אוניברסיטת Rush - מוסד אקדמי מוביל בתחום המחקר הרפואי, הידוע במחקריו בתחום המוח וההתבגרות.

מרק עוף צח עם פלחי כרוב צלוי (סטיילינג: אסף קרלה), צילום: אסף קרלה

אגוזים

אגוזים, ובעיקר אגוזי מלך, הם מקור מצוין לנוגדי חמצון, ויטמין E וחומצות שומן בלתי רוויות, שכולם מסייעים לתפקוד המוח. ויטמין E במיוחד ידוע בכך שהוא מסייע בהגנה על תאי המוח מפני נזקי הזמן. מחקר שפורסם ב-Journal of Nutrition מצא כי צריכת אגוזים משפרת את תפקוד הזיכרון והיכולת הלמידתית בקרב אנשים מבוגרים.

מקור: Journal of Nutrition - כתב עת מקצועי שמפרסם מחקרים עדכניים בתחום התזונה והשפעתה על הבריאות.

מוס אגוזים, צילום: לירון אלמוג

פירות יער

פירות יער כמו אוכמניות, תותים ופטל עשירים בפלבנואידים, נוגדי חמצון שעשויים לשפר את תפקוד המוח. פלבנואידים מסייעים בשמירה על בריאות כלי הדם במוח ומפחיתים את הסיכון לנזק חמצוני. מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד הראה כי נשים שצרכו פירות יער באופן קבוע הראו קצב ירידה קוגניטיבית איטי יותר מאשר נשים שלא צרכו אותם.

מקור: Harvard Medical School - מוסד אקדמי מוביל בתחום הרפואה המוכר בזכות מחקריו החדשניים והשפעתם על הקהילה הרפואית.

פירות יער קפואים בבלנדר, צילום: congerdesign / pixabay

דגנים מלאים

דגנים מלאים כמו שיבולת שועל, לחם מחיטה מלאה וקינואה הם מקור מעולה לסיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצת B ומינרלים חשובים נוספים. הסיבים התזונתיים שבדגנים מלאים מסייעים לשמירה על רמת סוכר מאוזנת בדם, אשר חיונית לתפקוד מוחי תקין. כמו כן, ויטמיני B שבדגנים מסייעים בייצור אנרגיה במוח ומפחיתים את הסיכון לדלקות.

מקור: The Lancet - כתב עת רפואי מהמובילים בעולם בתחום המחקר הרפואי, המוכר בזכות פרסומיו האמינים והחדשניים.

ארוחת בוקר דגנים מלאים, בננה ויוגורט, צילום: מערכת feedy באמצעות הבינה המלאכותית DALL-E

קפה

הקפה הוא אחד המשקאות הנצרכים ביותר בעולם, והוא גם תורם לשיפור התפקוד המוחי. הקפאין שבקפה מגביר את הערנות, הריכוז וזיכרון קצר טווח. מחקרים מצביעים על כך שהקפאין גם מעכב את הופעתן של מחלות ניווניות כמו פרקינסון ואלצהיימר.

מקור: American Journal of Clinical Nutrition - כתב עת רפואי העוסק בתזונה ובבריאות הציבור, ומפרסם מחקרים העוסקים בהשפעת המזון על הבריאות.

הקפה הוא אחד המשקאות הנצרכים ביותר בעולם, והוא גם תורם לשיפור התפקוד המוחי | storyblocks

שוקולד מריר

שוקולד מריר עשיר בפלבנואידים, קפאין ונוגדי חמצון, כל אלו מסייעים לשיפור תפקוד המוח. מחקרים מצביעים על כך שאכילת שוקולד מריר עשויה לשפר את הזיכרון ולשפר את יכולת הלמידה והריכוז. כמו כן, השוקולד מעלה את רמות הסרוטונין במוח, מה שתורם לשיפור מצב הרוח.

מקור: Cleveland Clinic - מוסד רפואי נודע בארצות הברית, המוכר בזכות מחקריו הרבים בתחום בריאות הלב והמוח.

טארט שכבות שוקולד עם ציפוי קרם שוקולד מריר, צילום: איתיאל ציון

לסיכום, המזונות שהוזכרו כאן מהווים חלק בלתי נפרד מתזונה שמטרתה לשמור על בריאות המוח ולהפחית את הסיכון למחלות ניווניות. כל אחד מהמזונות הללו מספק מרכיבים תזונתיים חיוניים המסייעים לשיפור הזיכרון, הריכוז והתפקוד הקוגניטיבי הכללי. בחירה במזונות אלה כתוספת לתזונה היומית יכולה לסייע בשמירה על מוח בריא וחיוני לאורך שנים רבות.

הערה: המידע במאמר מבוסס על מקורות מקצועיים מהימנים: Harvard Health Publishing, Journal of Nutrition, The Lancet, ועוד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר