שוק מוצרי החלב עומד לקבל בעתיד הלא רחוק תפנית מפתיעה – אבל רובנו לא נוכל ליהנות ממנה. חוקרים הצליחו לפתח ארבעה סוגי גלידה המבוססים על חלב סוסות, שאינו כשר, והם טוענים כי הפיתוח הזה מבשר על עידן חדש בצריכת חלב.
לדברי הצוות מאוניברסיטת מערב פומרניה לטכנולוגיה בעיר הפולנית שְּׁצֵ'צִ'ין, השימוש בחלב סוסות מציע מספר יתרונות משמעותיים לעומת חלב פרה: ראשית, הרכבו קרוב יותר לחלב אנושי מאשר חלב פרה, מה שעשוי להקל על העיכול והספיגה שלו בקרב צרכנים אנושיים; שנית, חלב סוסות מכיל אנזימים וחלבונים מועילים שאינם נמצאים בחלב פרה, ואינו מכיל את רוב סוגי האנזימים הגורמים לאלרגיה אנושית לחלב פרה; בנוסף, הוא דל יותר בשומן.
החידוש המרכזי במחקר הוא יצירת גלידה פרוביוטית. החוקרים פיתחו ארבעה סוגי גלידות: גלידת יוגורט רגילה, גלידת יוגורט עם אינולין (סיבים פרוביוטיים), ושתי גלידות סינביוטיות עם זני חיידקים שונים ואינולין. תוצאות המחקר היו מעודדות: כל הגלידות נמצאו על ידי קבוצת טועמים כטעימות וקרמיות, הציגו רמות דומות של חלבון, שומן ומוצקים לגלידות קיימות, ובגלידות עם אינולין, החיידקים המועילים שרדו בכמויות משמעותיות.
המשמעויות לעתיד תעשיית החלב הן רבות: ראשית, מחקר זה פותח את הדלת ליצירת מוצרי חלב פונקציונליים, המציעים יתרונות בריאותיים מעבר לערך התזונתי הבסיסי; שנית, הוא מציג אפשרות להרחיב את השימוש בחלב סוסות במגוון מוצרי מזון; בנוסף, זוהי חלופה פוטנציאלית עבור אנשים הרגישים לחלב פרה; לבסוף, המחקר מסמן כיוון חדש לחדשנות בתעשיית המזון, ופותח אפיקים חדשים למחקר ופיתוח במוצרי חלב.
עם זאת, נשארו מספר אתגרים שיש להתמודד איתם: קודם כל, נדרש מחקר נוסף לבחינת היתכנות הייצור המסחרי בקנה מידה גדול; מעבר לכך, יש צורך להבטיח אספקה עקבית של חלב סוסות. כמו כן, יש להתגבר על תפיסות תרבותיות מקובלות לגבי צריכת חלב סוסות בתרבויות שבהן אי הצריכה של חלב כזה מגיע מדעות קדומות ולא, כמו ביהדות, מהלכה שקובעת שרק חלב של בעלי חיים כשרים מותר לצריכה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו