X

זה הדבר הכי מזוהם במטבח שלכם • והנה מה שאפשר לעשות

כאשר אנו חושבים על המטבח שלנו, לרוב עולה בדעתנו מקום נקי כי הרי כאן אנחנו מכינים את הארוחות הטובות ביותר • אך למעשה ספוג המטבח יכול להיות נשא של חיידקים מסוכנים כמו סלמונלה, אי-קולי וליסטריה • האמת המטרידה וטיפים פשוטים בנוגע לעניין זה

היגיינת המטבח מתחילה עם הכלים הכי בסיסיים; התחילו עם ספוג המטבח. צילום: freepik

כאשר מעבדות רוצות לגדל חיידקי סלמונלה או אי-קולי לצרכי מחקר, הן יוצרות סביבות חמות ולחות עם הרבה מזון מזוהם לחיידקים. מנקודת המבט של החיידקים, המטבחים שלנו הם העתק מדויק של אותן סביבות מעבדה: חדרים חמימים עם המון מזון ביולוגי לחיידקים - על משטחי ההכנה והבישול שלנו, בכיורים שלנו, על הכלים שלנו, ובמיוחד, על ובתוך הספוגים שלנו.

רשימת החיידקים שיכולים לשגשג בספוג רגיל נראית כמו רשימת מי-ומי של חיידקים שגורמים לנו לבעיות רציניות: סלמונלה, קמפילובקטר, סטפילוקוקוס, אי-קולי וליסטריה.

ייתכן שאינספור חיידקים מסוכנים חיים פה, צילום: freepik

המחקר מדגיש: הספוג במטבח שלך הוא גן עדן לחיידקים

מחקר שנעשה על ידי המכון האמריקאי למיקרוביולוגיה מציין שסלמונלה, סטפילוקוקוס אאורוס ואי-קולי יכולים לחיות עד 16 ימים על או בתוך ספוג מטבח. ניסויי גידול החיידקים של המכון כללו גם מגבות מיקרופייבר, שכמעט זהות בסיכון עם 13 ימים.

המטבח שלכם כנראה מלוכלך יותר מאסלת השירותים

לבשל במטבח שלנו ארוחות יפות זה עבודה מלוכלכת. זה לא חדשות שהעולם מלא בחיידקים שחיים לידנו. המלחמה הנצחית בחיידקים היא קרב מלחמת נצח. בעיית הספוג היא דוגמה קלאסית לכך שאנחנו צריכים להיות ערניים וממוקדים במאבק. מה שעובד נגדנו הוא העצלות הטבעית שלנו. ברשימת הדברים שחשובים לנו ביום-יום, ניקוי הספוג שבכיור אינו גבוה בסדר העדיפויות כשאנחנו מותשים מהיום הארוך.

אבל זה הוא כן צריך להיות.

הספוג הוא משאית האשפה הביולוגית שלך

הספוג הוא למעשה נשא האשפה הביולוגית שלך לכלים ולמחבתות. מבחינת החיידקים, הספוג הוא המקום המיוחד במטבח שלא מתייבש אף פעם, מתחמם שוב ושוב, ומספק מזון לחיידקים בכל פעם שאתם מנקים כלי או משטח הכנה. כל הפעולות שלנו עם ובקשר לספוג יוצרות לחיידקים סביבת מלון יוקרה. והצ'ק אאוט קשה להם. 

ספוג המטבח הוא נשא האשפה הביולוגית שלכם | storyblocks

איך לשמור על הספוג נקי

יש הרבה עצות עדכניות לסגירת מלון החיידקים הזה, ונגיע אליהן. אבל הצעד הראשון במאבק הוא לשנות את הדרך בה אנחנו חושבים על ספוגים. חיידקים לא יפספסו כל הזדמנות להבטיח את הישרדותם. זה אומר שקבוצות התקיפה של קמפילובקטר וסלמונלה שלך ימשיכו להילחם על הישרדותן גם כשאתן חושבים שהמטבח שלכם נקי.

אז הנה שבעה טיפים פשוטים לניקוי הספוגים ושמירתם נקיים. הם לא נטולי עבודה, אבל הם לא קשים - והמטרה כאן היא לאמץ הרגלים טובים בזמן שאתם במטבח עושים משהו אחר.

  1. ייבשו אותם. אל תשאירו את הספוג שלך רטוב על יד הכיור, וודאי שלא בתחתית סבוניה. בין השימושים, הוא צריך להתייבש. יש לכם מתקן ייבוש כלים? אכסנו את הספוגים בו בצורה אנכית.

  2. שימוש בסודה לשתייה. קחו קערה קטנה, הכניסו כמות קטנה של סודה לשתייה עם מעט מים ושטפו את הספוג בתוכה לכמה דקות. סחטו וייבשו. סודה לשתייה היא בסיס שמנקה על ידי העלאת ה-pH. אמנם זה לא יחטא את הספוג לחלוטין, אבל זו התחלה טובה.

  3. חומץ גם עובד. חומץ יפחית בצורה דרמטית את ה-pH בספוג וגם יהיה עוין יותר לחיידקים מאשר סודה לשתייה. אמבטיה של חומץ לבן מלא לחמש דקות מומלצת. הערכות שונות מראות שחומץ מחסל 99.6% מהחיידקים.

    שמרו על ספוג המטבח שלכם נקי, צילום: freepik
  4. אופציית הבליץ. אמבטיית אקונומיקה היא אפשרות עוצמתית במיוחד. שלוש-רבעי כוס אקונומיקה בגלון מים מחסלת כמעט הכל. זכרו לשטוף את הספוג היטב לאחר השימוש.

  5. מיקרוגל. מחקרים מראים שהקרינה מהמיקרוגל הורגת אחוז גבוה של חיידקים. אך הימנעו מספוגים עם לוחיות מתכת.

  6. מים חמים. הרתחה של הספוג לכמה דקות מפחיתה את עומס החיידקים בו.

  7. מדיח כלים. המדיח יכול להרתיח את הספוג לאורך זמן. פעולה ידנית עשויה להיות כמעט באותה אפקטיביות, אך המדיח יעיל בהריגת חיידקים.

לסיכום

הספוג במטבח שלך עלול להיות אחד המקומות המזוהמים ביותר בבית. עם מעט תשומת לב, ניתן לשמור עליו נקי ובטוח לשימוש. זכרו, שמירה על היגיינת המטבח מתחילה עם הכלים הכי בסיסיים.

בהכנת הכתבה הסתייענו ב-ChatGPT.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר