בעוד שרוב האנשים פשוט זורקים את שאריות הקפה המשומשות שלהם לאחר השתייה, למשקעי קפה טחון עשוי להיות שימוש חוזר מפתיע: מחקר חדש מגלה שניתן "למחזר" שאריות המכילות קפאין כדי להסיר קוטלי עשבים מזיקים ממקורות מים מזוהמים. זרקנו כמה שאריות מהמחקר ל-Claude כדי שתמחזר לנו הסבר בשפה פשוטה לתגלית.
מדי שנה מושלכות לפח מיליוני טונות של שאריות קפה טחון ברחבי העולם, מה שמציב אתגר סביבתי – גם מכיוון שהן תופסות מקום רב, וגם משום ששריפה שלהם, כפי שעושים עם סוגי זבל אחרים, פולטת גזים רעילים. עם זאת, מדענים חשפו דרך חדשה להפוך את תוצר הלוואי הזה של קפה לחומר סופח יעיל ללכידת מזהמים, כמו קוטל העשבים הרעיל בֶּנְטַזוֹן.
במחקר, שפורסם לפני כשבועיים וחצי ב-Journal of Chemical Technology and Biotechnology, תכולת הפחמן של שאריות קפה טחון "הופעלו" באמצעות טיפול כימי באבץ כלוריד. הפחמן הפעיל הזה התגלה כיעיל להפליא, והסיר עד 70% מהבנטזון מדגימות מים מזוהמות. עורכי המחקר הסבירו כי "הפחם הפעיל היה יעיל גם בבדיקת רגישות גבוהה למזהמים במים". בדיקות קפדניות של המים לא הראו שום שאריות של רעילות, בהשוואה לרעילות משמעותית לפני תהליך הספיחה באמצעות שאריות הקפה.
מעבר לניקוי שאריות של קוטלי עשבים מאתרים חקלאיים, החוקרים מציינים כי לשאריות הקפה יכולים להיות שימושים נוספים כדי לסייע ביצירת "כלכלה מעגלית" בת קיימא, על ידי הפחתת הפסולת מצד אחד והזיהום של מקורות מים ומזון מצד שני. העובדה שקפה נצרך ברחבי העולם בכמויות ענקיות מדי יום הופכות את השאריות שלו לזמינות מאוד לשימושים חוזרים כאלה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו