X

זה הדבר שאתם חייבים להפסיק להכניס לגוף שלכם

נתוני תזונה ובריאות של מאות אלפי אנשים מראים שאם עברתם ממשקאות מתוקים רגילים ל"דיאט" – ייתכן שביצעתם את הבחירה הלא נכונה

בחורה יושבת ושותה משקה מתוק מחוץ לבית קפה. צילום: Nate Johnston / Unsplash

זה יפה שאתם שותים את גרסאות ה"דיאט" של משקאות מתוקים בניסיון לשמור לכאורה על בריאותכם – רק שהם עלולים לגרום יותר נזק מתועלת, לפי מחקר חדש ומדאיג מאוד שפורסם אתמול בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology על ידי קבוצה של 9 חוקרים סינים. נעזרנו ב-Claude כדי לצלול אל המסקנות.

צריכת שני ליטר או יותר של משקאות ממותקים בשבוע קשורה לעלייה בסיכון להפרעת קצב, ובפרט מצב המכונה פרפור פרוזדורים – אך באופן מפתיע, העלייה גבוהה במיוחד כאשר צורכים משקאות המכילים ממתיקים מלאכותיים.

משקאות ממותקים מבוססי סוכר הראו סיכון מוגבר ב-10% להפרעת קצב בהשוואה לאלה שלא שתו משקאות מתוקים כלל, אך אלה שצרכו משקאות "דיאטטיים" הממותקים על ידי חומרים אחרים הראו עלייה כפולה של 20% למצב הרפואי הזה.

המחקר ניתח את נתוניהם של מעל 200,000 משתתפים במחקר הביובנק הבריטי, שדיווחו על הרגלי התזונה שלהם ומצב בריאותם. במשך כמעט עשור של מעקב, אלו שדיווחו על שתיית לפחות כוס וחצי של משקה מתוק מדי יום הראו את הסיכון הגבוה ביותר לפתח פרפור חדרים.

פרפור חדרים הוא הפרעת הקצב הנפוצה ביותר, המתבטאת בכך שהחדרים העליונים של הלב פועמים בצורה לא יציבה, מה שמעלה את הסיכון לקרישי דם, שבץ ואי ספיקת לב.

למרות שהמחקר לא הצליח להוכיח סיבתיות, החוקרים משערים שגורמים כמו התנגודת לאינסולין ותגובת הגוף לממתיקים שונים עשויים להסביר את ההשפעות הפוטנציאליות של משקאות מתוקים על הלב. הממצאים מעלים את החשש מצריכת משקאות ממותקים באופן מלאכותי, ששווקו בעבר כחלופות ‘בריאות’ יותר למשקאות מסוכרים. מחקרים קודמים קשרו אותם גם לסיכון מוגבר לשבץ ולהתקף לב. בשנה שעברה אף הגדירה זרוע של ארגון הבריאות העולמי את אחד הממתיקים המלאכותיים הנפוצים, אספרטיים, כ"מסרטן אפשרי", וציינה כי גם המתחרה הוותיק, סוכרלוז, חשוד כלא בטוח לצריכה.

לכן, יותר ויותר מומחים ממליצים למי שדואגים לבריאותם שלא לצרוך משקאות מתוקים כלל, ולהעדיף מים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר