זה מאוד יפה שעברתם ממכונית מבוססת בנזין לטסלה או ג’ילי, ועכשיו אתם בטוחים שהאוויר בבית שלכם וסביבו כולו נופת צופים – אבל האמת היא שיכול להיות שהגורם המזהם ביותר בסביבתכם נמצא בכלל בתוך הבית. על הפריט שכנראה כדאי לכם להיפטר ממנו בהקדם נספר בעזרת Claude.
מחקר חדש מאוניברסיטת פרדו מצא שבישול על כיריים גז משחרר לאוויר הבית רמות גבוהות להחריד של ננו-חלקיקים – פי 10 עד 100 יותר ממפליטת מכוניות. חלקיקים זעירים אלה יכולים להיכנס בקלות למערכת הנשימה ולהתפשט לאיברים אחרים, מה שמגביר את הסיכון שלכם לפתח אסתמה או מחלות אחרות.
באמצעות מכשור מיוחד, החוקרים מדדו ננו-חלקיקים בקנה מידה של 1-3 ננומטר שנפלטו בזמן הרתחת מים או בישול ארוחות בסיסיות על כיריים גז בתוך בית. הם מצאו עד 10 קוודריליון (או, במלים אחרות, 1 ואחריו 16 אפסים) ננו-חלקיקים לכל קילוגרם של גז בישול – מספר שעולה על זה שנפלט מאגזוזי רכבים.
בניגוד לחלקיקים גדולים יותר, הננו-חלקיקים הללו כמעט בלתי אפשריים לראייה, ואפילו למדוד אותם היה עד כה קשה מאוד. למרות זאת, הם יכולים להתנחל ביעילות בדרכי הנשימה והריאות, בשל גודלם הזעיר. מודלים מצביעים על כך שבין 10 מיליארד לטריליון חלקיקים כאלה עשויים להיכנס למערכת הנשימה של אדם מבוגר ב-20 דקות של שימוש בכיריים. ילדים עומדים בפני סיכונים גבוהים עוד יותר, מכיוון שגופם הקטן יותר סופג ריכוזים גדולים יותר של ננו-חלקיקים כאלה. מחקרים קודמים כבר קשרו גדילה בבתים עם תנורי גז לסבירות גבוהה יותר להתפתחות אסתמה.
החוקרים משווים שאיפה של הננו-חלקיקים הללו לשאיפה ישירה של אדי פליטת דיזל – סכנה בריאותית ברורה. עם זאת, רוב האנשים לא מפעילים קולטי אדים בזמן הבישול, מה שמאפשר לננו-חלקיקים המסוכנים להצטבר בתוך הבית.
החוקרים קוראים להכרזה על ננו-חלקיקים הנישאים באוויר כקטגוריית מזהמים מסוכנת מובהקת, הדורשת טיפול בדמות פיתוח נהלים חדשים לבישול בעזרת כיריים מבוססות גז ואף הטלת רגולציה נוספת על בנייה שלהן ושימוש בהן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
