מאז תחילת המלחמה באוקראינה, שבסוף השבוע ימלאו לה שנתיים, גברה המודעות העולמית לבעייתיות בהסתמכות על חיטה, שקשה ויקרה לגידול, והשוק העולמי שלה תלוי במספר מצומצם של מדינות המספקות את רוב התנובה העולמית. כעת, ייתכן שנמצאה תשובה שתפתור אותנו ממצוקת החיטה, ויחד איתה מבעיית הרעב בעולם. נעזרנו ב-Claude כדי להסביר את התשובה.
מחקר חדש מהאוניברסיטה של מדינת של פנסילבניה (“פן סטייט"), שפורסם לפני חודש בכתב העת Food Science & Nutrition, מאיר בזרקור על צמח מים בשם אַזוֹלה, או "קטיפת מים", שמהווה פוטנציאל אדיר להגברת הביטחון התזונתי בעולם. מקורו של הצמח במזרח ארצות הברית, והזן שחקרו המדענים מכונה לעתים קרובות “אזולה קרוליינית”. תכונות המפתח שלו כוללות יכולת להתרבות במהירות – עד כדי הכפלת הנפח בכל יומיים – יניקת חנקן מהאוויר, אפשרות לשימוש כדשן לצמחים או כמזון לצאן, בקר וכעת מאמינים החוקרים כי אף בני אדם, לפחות במקרים של אסונות או במקומות שבהם אין מספיק מזון זמין אחר.
זן האזולה המככב במחקר נמצא כמתעכל בגופם של בני אדם יותר מזני אזולה פראיים אחרים, המשמשים כמזון לבהמות במדינות אחרות. בניגוד לזנים מסוימים, לאזולה הקרוליינית יש רמות נמוכות יחסית של פוליפנולים ותרכובות אנטי-תזונתיות, המפריעות לספיגת חומרים מזינים. בישול פשוט של השרך המימי באמצעות הרתחה, בישול בלחץ או התססה יכול להפחית עוד יותר את האנטי-נוטריינטים הללו ב-60-90%, מה שהופך את הצמחים לאכילים עבור בני אדם ובעלי חיים כאחד.
מעבר לאפשרות לספק חלופה למקרי אסון, החוקרים רואים באזולה פוטנציאל לסייע באספקת תזונה לאוכלוסיות מוחלשות וחוות חקלאיות קטנות. יכולתו של הצמח העשיר בחלבונים להכפיל את נפחו פי שניים תוך יומיים מבטיחה שפע של יבול עם תחזוקה מינימלית.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו