X

אלה האנשים שממש לא מומלץ להם לאכול סלט ירקות טרי

כמה פעמים אמרו לכם לאכול את הסלט שלכם? מתברר שעבור אסטרונאוטים, סלט עלול להיות לא רק לא בריא – אלא מזיק באופן מסוכן

סלט חסה עם בוטרדו. צילום: איתיאל ציון

סלט ירקות הוא הבסיס המומלץ על ידי כמעט כל תזונאי בעולם תזונה בריאה – אך כעת נראה שיש אנשים שעבורם זו עשויה להיות אפשרות הרבה פחות בריאה. נעזרנו ב-Forefront כדי להסביר את הסיבה.

מחקר חדש שפורסם החודש באתר ההוצאה לאור המדעית Springer Nature מצא כי תנאי מיקרו-כבידה, כמו אלו שחווים אסטרונאוטים על סיפון תחנת החלל הבינלאומית, עשויים להפוך ירקות עלים כמו חסה לפגיעים יותר לפתוגנים הנישאים במזון. המשמעות היא שצריכת עלים שגודלו בחלל עלולה לגרום להתפרצויות של חיידקים כמו סלמונלה.

נכון להיום, אסטרונאוטים בתחנת החלל הבינלאומית מגדלים ואוכלים מעט ירקות באמצעות תאי גידול צמחים מבוקרים. עם זאת, הסביבה האטומה של התחנה, המיועדת לאפשר לאסטרונאוטים לשהות בה בלי חליפות חלל מסורבלות, כוללת כמובן גם חיידקים ופטריות רבים, שחלקם גורמים למחלות, שמסכנות את בריאותם של אסטרונאוטים.

ארבעה חוקרים מאוניברסיטת דלאוור דימו תנאי מיקרו-כבידה, ומצאו שצמחים שנחשפו לסביבה כזו פתחו את נקבוביות הסטמטה שלהם בנוכחות חיידקי סלמונלה – מה שמאפשר לחיידקים פלישה קלה יותר אל תוך הצמחים. על פני כדור הארץ, צמחים בדרך כלל סוגרים את הנקבוביות הללו כתגובה הגנתית. נראה כי החוסר בכוח הכבידה משבש את המנגנון הזה.

אפילו חיידקי עזר, שנועדו להגן על צמחים, לא הצליחו לעשות זאת בתנאי מיקרו-כבידה מדומים. זה מצביע על כך שחיידקים וצמחים מתקשים לתקשר ללא כוח המשיכה של כדור הארץ.

מחלות הנישאות במזון עלולות לשבש את משימות החלל, שבהן מושקעים מיליארדי דולרים. כדי להפחית את הסיכון הזה, החוקרים מציעים להשתמש בזרעים מעוקרים, או בצמחים שעברו שינוי גנטי כדי לסגור סטמטות במיקרו-כבידה. מחקר מתמשך עשוי למצוא דרכים לגדל ירקות בטוחים ומזינים בחלל, כדי לתמוך במגורים בחלל לטווחי זמן ארוכים יותר מששת החודשים שאסטרונאוטים מבלים בתחנת החלל הבינלאומית כיום.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר