דלקת היא חלק טבעי מתהליך הריפוי של הגוף שלך. עם זאת, כאשר הדלקת הופכת לכרונית, היא עלולה לתרום להתפתחות של בעיות בריאותיות חמורות, כגון מחלות לב וכלי דם, הפרעות אוטואימוניות, סוכרת מסוג 2 והשמנת יתר. אחד הגורמים החשובים ביותר שיש לקחת בחשבון כדי להפחית את הדלקת ולהפחית את הסיכון שלנו להשלכות אלו הוא תזונה. יש הרבה מזונות אנטי דלקתיים שניתן להוסיף לארוחות שלנו - ויש גם הרבה מזונות שצריך לחתוך אם אנחנו רוצים להימנע מדלקת כרונית, וחפצי חיים ארוכים ובריאים באופן כללי.
כדי לגלות כמה מהמזונות והמשקאות הגרועים ביותר שתורמים לדלקת כרונית ולעלייה במשקל, פנינו ל- ChatGPT שפרס בפנינו את עצותיה של היידי מורטי, דיאטנית מוסמכת המתמחה בבריאות המעיים ותוספי תזונה בעלת למעלה מ-20 שנות ניסיון בתזונה קלינית המתמקדת בתזונה פונקציונלית וברפואה טבעית. מורטי ידועה בגישה ההוליסטית שלה לבריאות, תוך שימת דגש על חשיבותם של ויטמינים ומינרלים טבעיים. בנוסף לעבודתה הקלינית, היא בלוגרית וסופרת המשתפת תובנות על בריאות ואיכות חיים באמצעות פלטפורמות שונות. לדבריה, אסטרטגיית מפתח במאבק בדלקת כרונית היא באמצעות תשומת לב תזונתית, במיוחד בהימנעות ממזונות ומשקאות מסוימים הידועים לשמצה בהחמרת מצב זה. לדבריה, קפה בטעמים, מאפינס, גלידה וצ'יפס אינם מומלצים, בלשון המעטה. להלן הסיכונים של כל אחד מהם:
בראש הרשימה של מורטי עומד קפה בטעמים, שהוא למעשה קפה שהושרה או שנוספו לו תוספים שונים כדי להעניק לו טעם או ארומה מובהקים מעבר לטעם הטבעי של פולי הקפה, למשל וניל, קרמל, שוקולד, אגוזי לוז, קינמון וטעמי פירות שונים. בעוד שהקפה השחור ידוע בסגולותיו הבריאותיות, תוספת של סוכרים וחומרי טעם מוגזמים הופכת את מרכיב הבסיס של הבוקר למרקחת שיכולה לעורר דלקת ועלייה במשקל. מורטי מדגישה שלעתים קרובות המשקאות הללו 'עמוסים בכמות בלתי נתפסת של סוכרים ותוספים דלקתיים', אשר לא רק מגבירים את הסיכון לתנגודת לאינסולין אלא גם מעכבים את יעילות שריפת הקלוריות של הגוף. הפינוק היומיומי הזה של משקאות עשירים בסוכר הוא תורם משמעותי לדלקת כרונית.
קשה לעמוד בפני ארוחת בוקר מתוקה, אבל אם אתם רוצים לשמור על גופכם נקי מדלקות ועם קן מותניים צר, חשוב להימנע מפחמימות עמוסות סוכר, כמו מאפינס, לכאורה ארוחת בוקר קלילה ותמימה. מורטי לא מקמצת מילים כשהיא מתארת מאפינס כ'עוגה לארוחת בוקר בתחפושת'. ללא קשר לתכולת הסיבים שלהם, היא טוענת שמאפינס רבים בעיתיים מפני שהם מכילים 'הרבה יותר מדי סוכר שגורם לדלקת ותורם בקלות לעלייה במשקל'. מורטי דוגלת בהימנעות מהאפשרויות עתירות הפחמימות הללו ובמקום זאת מציעה בחור בחלופות ארוחת בוקר עשירות בחומרים מזינים, תוך שימת דגש על החשיבות של להתחיל את היום בנימה חיובית.
גם גלידה, קינוח אהוב, ברשימה. עם זאת, למרבה הצער, הנאה קבועה מהפינוק המתוק הזה עלולה לתרום לדלקת כרונית ולעלייה במשקל. מורטי מציינת שגלידה 'קלה לאכילה מוגזמת והיא עמוסה בסוכר דלקתי ותוספים'. טעימה מגלידה, היא מזהירה, הופכת אותה לפיתוי עתיר קלוריות, ו'לפני שאתם יודעים, אתם יכולים בקלות לאכול יותר מ-800 קלוריות של הקינוח המפנק הזה'. אבל יש הרבה קינוחים בריאים להחליף גלידה והיא מציעה לבחון אפשרויות קינוח בריאות יותר כחלופות.
רוצים צ'יפס בצד? עדיף שלא! צ'יפס עשוי להיות תוספת משביעה וטעימה, אבל מורטי מזהירה מפני הסכנות הבריאותיות שלו: 'לצ'יפס יש שמני זרעים מעובדים ומחומצנים מאוד, שגורמים לדלקת בכל הגוף והרבה מאוד קלוריות', היא אומרת לנו. עוד היא מסבירה כי השמנים הדלקתיים הללו לא רק מעוררים דלקת אלא גם יוצרים עמידות לאינסולין, מה שהופך את שריפת קלוריות יעילה למאתגרת.
השורה התחתונה של היא מתינות. בעוד שפינוקים לעתים לא תכופות אינם מזיקים, לצריכה קבועה של מזונות אלו יכולה להיות השפעות מזיקות על הבריאות. ויתור על צריכת קפה בטעמים, מאפינס, גלידה וצ'יפס, עשוי להיות צעד משמעותי לקראת אורח חיים בריא יותר. תעשו לעצמכם טובה גדולה והימנעו מהם. בחירות תזונתיות מושכלות הן אבן היסוד של בריאות ואיכות חיים. הדרך לחיים בריאים יותר אינה דורשת צעדים קיצוניים אלא מאמץ מודע בניווט בשדה המוקשים הדיאטטי בידע ובזהירות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו