גבר מחזיק כדורסל. צילום: Freepik

היסטוריה: הכדורסל חוגג יום הולדת – מה השתנה בו?

הכדורסל הומצא לפני 132 שנה כתחליף זמני לפוטבול ובייסבול – והיו כמה הבדלים גדולים בינו לבין הכדורסל של היום. למשל: המשחקים הראשונים שוחקו עם כדורי-רגל

בין כל ימי ההולדת שנחגגים היום (וכוללים את מולייר, גמאל עבד אל נאצר, מרטין לות’ר קינג ויורם שפטל), גם משחק הכדורסל מציין ב-15 בינואר את יום היווסדו – לפני 132 שנה. על "סיפור המקור" של הכדורסל, והכדרורים שעבר מאז, נספר בעזרת Claude. 

הכדורסל הומצא למעשה לפני מעט יותר מ-132 שנה – בדצמבר 1891, כאשר ד"ר ג'יימס נייסמית', מחנך גופני בבית ספר אמריקאי, חיפש ספורט קבוצתי שניתן לעסוק בו בחורף, כאשר ענפי הספורט הפופולריים במדינה עד אז – פוטבול ובייסבול, המשוחקים בחוץ – אינם פרקטיים. לאחר שפסל אפשרויות קיימות, הוא המציא והציג ספורט חדש, ומספר שבועות לאחר הרעיון הראשוני, ב-15 בינואר 1892, הוא הציג את 13 החוקים המקוריים שלו. מרגע שהציג את המשחק החדש בפני הספורטאים הצעירים במסצ'וסטס, הוא הפך ללהיט, ועוד באותה שנה כבר הוקמה ליגה ראשונה מבין רבות למחשק.

עם זאת, הכדורסל שאנחנו מכירים היום אינו בדיוק הכדורסל שהציג בזמנו נייסמית’. כך, למשל, המשחק השתמש תחילה בכדורי-רגל, עד שהומצאו כדורים המתאימים יותר לכדרורים. הכדורים הללו היו תפורים בצד אחד, בדומה לכדורי פוטבול – אך הדבר הפך את הכדרור לבלתי צפוי, וכך הומצא הכדור חסר התפרים שאנו מכירים כיום; במקור זרקו השחקנים את הכדור לתוך סל – כלומר, רשת סגורה מלמטה – שהיה תלוי בקצה המגרש. רק בהמשך הוחלף הסל ברשת בעלת פתחים מלמעלה ומלמטה, ונוסף לה לוח שמקל על הקליעה.

הגבלות זמן הופיעו לראשונה בשנות ה-30 של המאה ה-20, עם כללים שהקציבו 10 שניות לעבור את קו המחצית עם הכדור ועד 3 שניות סביב הסל של הקבוצה היריבה עד לזריקה, ובשנות ה-50 הוצגה מגבלת 24 השניות לזריקה, שהעלתה מאוד את מספר הזריקות והנקודות למשחק; אורך המשחק כולו היה במקור 30 דקות – שתי מחציות של רבע שעה.

כמובן שגם השחקנים עצמם השתנו עם השנים – הגובה הממוצע עלה, ועם משטרי אימונים קפדניים השחקנים של השנים האחרונות הם כבדים, שריריים ואגרסיביים יותר מאי פעם. לכן, מזל שכבר בחוקים המקוריים אסר נייסמית’ על מגע בין השחקנים – בניגוד לפוטבול שאליו היו רגילים חברי "הקבוצה הראשונה" שלו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו