לא חשוב כמה מטהר אוויר ריססתם, כמה אבזרי בישום יש לכם בבית או כמה האף שלכם סתום כרגע בגלל החורף – ריח של צואה תמיד יתקוף את האף שלכם במלוא העוצמה, ולא ישאיר שום ספק לגבי המקור שלו. אבל למה דווקא לצרכים, מכל הדברים בעולם, יש ריח כל כך חזק? מתברר שמדענים תהו בשאלה הזו ואף חקרו אותה, ו-Forefront ו-ChatGPT עזרו לנו להבין את התוצאות.
לדברי מומחים, האשמים העיקריים שאחראים לניחוח הלא נעים של הקקי הם תוצרי לוואי המיוצרים במהלך העיכול על ידי מיליארדי החיידקים החיים במעי שלנו. תרכובת אחת בפרט, הנקראת סקאטול או 3-מתילינדול, נוצרת כאשר חיידקים מסוימים במערכת העיכול מפרקים את חומצת האמינו L-טריפטופן. במינונים קטנים, סקאטול מעניק לפרחים כמו יסמין את ניחוחם הנעים – אך במינונים גדולים יותר הוא יוצר הריח העוצמתי והבלתי נעים של הצואה.
מערכת העיכול האנושית כוללת למעלה מ-10,000 מינים שונים של חיידקים, הממלאים תפקידים שונים בפירוק המזונות שאנו אוכלים. בזמן שהם מעכלים ומתסיסים סיבים, חלבונים ופחמימות לא מעוכלים במעי הגס, חיידקי המעיים הללו משחררים גזים כמו מימן גופרתי, מתאן ואמוניה.
לכן, התזונה שלנו משפיעה על ריח הצואה שלנו. למרות שאין צואה בעלת ריח נעים, יש כזו בעלת ריח עוד יותר גרוע מהרגיל. כך, למשל, מזונות המכילים גופרית, כמו ביצים וכרוב, נוטים במיוחד לייצר גז מימן גופרתי, שריחו מזכיר ביצים סרוחות, במהלך העיכול; מזון מעובד מאוד, שקשה לחיידקים לפרק, כמו גם מזונות מתוקים דווקא, גורמים לייצור של יותר גזים. אלכוהול גורם להרס המעיים ושיבוש העיכול, ומוביל לצואה מסריחה יותר. אפילו ממתיקים מלאכותיים מסוימים, כמו סורביטול, גורמים להגברת הריח הרע.
שלבי יאצ’קו, דיאטנית קלינית מאוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג’לס, מציינת כי שינויים פתאומיים בריח הצואה נובעים בדרך כלל משינויים בתזונה, ועם הזמן הם נוטים להתאזן כאשר מערכת העיכול מתאימה את תפקודה לשינויים הללו. אם הריח החריג נמשך, הוא עלול להצביע על בעיה בריאותית כמו מחלות מעי דלקתיות או זיהום.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

