מתחת למים המנצנצים מול החוף המצרי שוכנת עיר עתיקה שאבדה לפני יותר מאלף שנה. תוניס-הרקליון, עיר נמל מצרית אגדית שנעלמה באופן מסתורי לאחר שטבעה אל תוך הים התיכון, התגלתה מחדש בשנים האחרונות וחשפה אוצר אדיר של חפצים מצריים ויווניים עתיקים. נעזרנו ב-ChatGPT לדלות את הפרטים ממעמקי האינטרנט.
התגלית המדהימה בוצעה על ידי צוות של ארכיאולוגים שהיו במשימה לחשיפת סודותיה של העיר התת-ימית הזו. תוניס-הרקליון, השוכנת במפרץ אבו-קיר, ממש בפתח דלתת הנילוס, הייתה בימי הזוהר שלה מטרופולין סואן ומעצמה פוליטית. היא שימשה כשער למצרים עבור אניות שהגיעו מיוון, והיוותה מוקד לטקסים חשובים של שליטי המדינה.
עם זאת, שורה של אסונות טבע, שכללו עלייה של מפלס המים, רעידות אדמה וגל צונאמי הרסני, הביאה להתנזלות יסודות העיר. עם הזמן, היא פשוט נבלעה על ידי הים התיכון, ונעלמה לחלוטין עד המאה השמינית. הזיכרון היחיד שנותר ממנה לאנושות היה אזכורים שלה בטקסטים וכתובות עתיקות מפוזרות.
רק בשנת 2000 התגלתה העיר מחדש על ידי הארכיאולוג ונשיא המוסד האירופי לארכיאולוגיה תת-ימית, פרנק גוֹדיוֹ, וצוותו, בשיתוף משרד התיירות והעתיקות של מצרים. מאז ועד היום הם ממשיכים בעבודת סקר מפורטת כדי לחשוף את השרידים השקועים של העיר, הקבורים מתחת לשכבות של משקעים.
החפירה האחרונה חשפה מקדש לאל אמון שנחשב כמלך האלים המצריים, מה שהפך את המקדש הזה למקום שבו ביקשו פרעונים ברכות עם עלייתם לשלטון. בין החפצים המדהימים שהתגלו באוצר המקדש היו תכשיטי זהב, "עמוד גֶ'ד" סמלי העשוי מלַפּיס לַזוּלי (“תכלת”, אבן חן הנראית כמו שיש כחול), מגשי כסף ומיכל אלבסטר ששימש לבשמים ומשכות במהלך טקסים. נדירותו של הכסף במצרים העתיקה הדגישה את הפאר הרב במקדש הזה.
לא כל הממצאים עשויים ממתכות יקרות, ובכל זאת היו להם חשיבות ארכיאולוגית עמוקה. כך, למשל, נחשפו מבני עץ השזורים בפפירוס משנת 500 לפני הספירה, שהיו כנראה חלקים מבסיס המקדש.
החפירה חשפה גם אתר קדוש לטקסים יווניים עתיקים. מזרחית למקדש אמון, גילו הארכיאולוגים חפצי ברונזה וקרמיקה שהוקדשו לאפרודיטה, אלת האהבה והיופי היוונית. הדבר מצביע על כך שליוונים הקדמונים שסחרו בתוניס-הרקליון הייתה נוכחות משמעותית בעיר לפני כ-2,500 שנה.
בנוסף, נוכחות הנשק באתר מעידה על העסקתם של שכירי חרב יוונים, שככל הנראה הוטלה עליהם המשימה להגן על העיר בתקופת הזוהר שלה.
הממצאים הללו אינם האחרונים שיימצאו בעיר השקועה, כמובן, וסביר שעוד נשמע על תגליות נוספות בשטחה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו