X

מתכוונים לטוס לצרפת? זה האוכל שלא תוכלו למצוא בה יותר

חוק חדש ומעורר מחלוקת בצרפת מבקש לאסור על ייצור ומכירה של תחליפי בשר טבעוניים. מה בדיוק יש לצרפתים נגד מוצרים כאלה?

לא תמצאו יותר "סטייק טבעול" בפריזר. מרכול בצרפת. צילום: רויטרס

בפרלמנט הצרפתי עלתה הצעת חוק חדשה, המבקשת לאסור ייצור ושיווק של מוצרים טבעוניים שעל אריזותיהם מופיעים 21 מושגים מתחום הבשר. בין המושגים שייאסר על יצרני מזון טבעוני להשתמש בהם נמצאים "סטייק", “שניצל", “צלעות", “קותל" (חזיר) ועוד. המילה "המבורגר" אינה מופיעה ברשימה. כ-150 מושגים אחרים, שרבים מהם הם שמות של סוגי נקניקיות, יוכלו להופיע רק על מוצרים המכילים חלבוני צמחים בשיעור של חצי אחוז עד 6%.

החוק החדש הוא גרסה משופצת של חוק שהוצע כבר בשנה שעברה, במהלך ראשון מסוגו באיחוד האירופי. החוק, שהוצע במקור על ידי לוביסטים מטעם תעשיית הבשר, היה כבר קרוב ליישום, עד שבית המשפט העליון בצרפת הוציא צו מניעה נגד המהלך, מאחר שההצעה היתה עמומה מדי וזמן היישום קצר מדי.

ההצעה החדשה, כאמור, מכילה הגדרות מדויקות למדי, וזמן היישום שלה הוא שלושה חודשים לשינוי האריזות של מוצרים חדשים כך שלא יכילו את המילים האסורות, כאשר מוצרים שיוצרו עד תאריך היעד יוכלו להמשיך להימכר למשך שנה נוספת.

כאמור, צרפת היתה המדינה הראשונה באירופה שהחלה מהלך לאיסור של שיווק מוצרים טבעוניים עם השמות של המוצרים הבשריים שהם אמורים להידמות להם. עם זאת, היא לא היחידה: בריטניה ובלגיה כבר החלו במהלכים דומים, ומחוץ לאירופה, דרום אפריקה, אוסטרליה וטורקיה החלו גם הן לקדם הצעות כאלו.

לפי סקר משנת 2020, פחות מאחוז בודד מאזרחי צרפת הם טבעונים. שר החקלאות, מארק פֶסנוֹ, טען כי מטרתה של הצעת החוק היא למנוע "טענות מטעות" על אריזות המוצרים, והוסיף שמדובר ב"שאלה של שקיפות ואמינות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר