על סירת מפרש: מסע דרך 23 איים ביוון

חמש שנים חיו אבירמה גולן ושמוליק שם טוב על סירת מפרש קטנה ששטה בין איי יוון • בדרך עברו ב-23 איים, טיילו בהם ושהו בהם תקופות ארוכות • ספרם "סיפור אהבה - מסע באיי יוון" הפך לרב מכר • לקראת האביב ועונת הנסיעות ליוון בחרנו בכל אי, מסעדה אחת שעליה לא כדאי לוותר

חוף סלעי שפונה לטורקיה. נמל מיטיליני . צילום: מהאלבום הפרטי

חיינו ובילינו בעשרות איים. אכלנו במאות ואלפי מסעדות יווניות – טברנות, אוזריות, מסעדות תבשילים, סופלקיות פשוטות ומסעדות גורמה. אפשר למנות על אצבעות יד אחת את מספר הפעמים שיצאנו מאוכזבים. האוכל היווני באיים פשוט וקל להכנה, מורכב מחומרי גלם בסיסיים שאפשר למצוא בכל חנות ובכל שוק. הוא מוכן במקום ותמיד תמצאו בו את חותמה האישי של האם או הסבתא שעומדות במטבח בעצמן.

אנחנו מכורים לאוכל יווני. הבקשה להמליץ על מסעדה אחת בלבד בכל אי נראתה לנו קשה. אכזרית כמעט. הלוא בכל אי יש מסעדת דגים מעולה, אחרת מצטיינת בצליית בשר, ועוד אחת שיש בה סלטים נפלאים. שלא לדבר על המסעדות שמשקיפות אל נוף נהדר, שהופך כל ארוחה למושלמת. איך אפשר לבחור?

יום כחול. אבירמה ושמוליק ביאכטה, צילום: דפנה טלמון

אבל הבטחנו, ואנחנו נענים לאתגר. עם זאת, חייבים להזהיר מראש: מדובר במסעדות שאנחנו אהבנו במיוחד. אין ספק שבכל אחד מהאיים האלה יש מסעדות נוספות, טובות לא פחות, אולי אפילו יותר. בחרנו במסעדות פשוטות ונגישות, לא ביקרות או יוקרתיות שלא תמיד מצדיקות את המחיר. העדפנו מסעדות שיש להן בעל בית מקומי, וגם ההרגשה בהן ביתית ונעימה, ואנחנו מקווים שגם אתם תרגישו כמונו כשתגיעו לשם.

האי פורוס (לא פארוס) – מסעדת OASIS, במעגן התעלה המרכזי בצד הדרומי
ישראלים מגיעים לאי בעיקר כשייטיים. הוא קרוב לאתונה (כשעה וחצי במעבורת) וצמוד לפלופונז. זהו אי קטן שיש בו כמה חופים נפלאים ואווירה נהדרת. הודות לקרבתו לעיר הבירה ולמוסדות ממשלתיים שונים שפועלים בו הוא פתוח במשך כל השנה, אבל כשמגיעה עונת התיירות הוא פורח ומושך תיירים רבים.

יש בפורוס עשרות מסעדות טובות. לדעתנו, אואזיס עולה על כולן. בעל הבית סאקיס מתהלך על המדרכה כאילו הוא מנהל את האי ולא רק את המסעדה שלו, מקדם את פניו של כל אורח ומעניק לו תשומת לב אישית וחמה. בחלוף השנים הולכת המשימה הזאת ונעשית לא קלה: המסעדה שבתחילת הדרך הכילה כמה שולחנות ספורים בפנים ועוד כמה בחוץ התרחבה מאוד, והיום היא מקיפה עשרות שולחנות ומלצרים רבים.

לא לשכוח בגד ים. מפרץ מים חמים באי, צילום: מהאלבום הפרטי

כיוון שכך, אתם חייבים להזמין מקום מראש. רצוי להגיע לקראת השקיעה ולשבת בנחת על הרציף. הסירות והמעבורות יחלפו מול עיניכם, בהן עשרות סירות טקסי קטנות שחוצות הלוך ושוב את התעלה הצרה בין רציף המסעדה ליבשת שממול. ברקע יתנגנו שירי עם אהובים וכשהארוחה תוגש – אנחנו מבטיחים לכם הנאה מלאה.

יש ב"אואזיס" עשרות סוגי תבשילים: פירות ים, דגים ומגוון בשרים, וכל המנות מוקפדות וטעימות. לא נמליץ על מנה מיוחדת. כל אחד וטעמו. אבל העיקרון פשוט – בישול יווני אותנטי ומשובח. אפשר להזמין אוזו, ציפורו, יין הבית או סתם בירה יוונית טובה.
האי סקיאת'וס - MYLOS טברנה על הים בין הנמל לשדה התעופה

סקיאת'וס הוא אי בינוני, אחד היפים מקבוצת האיים הספורדיים הצפוניים. יתכן שהשנה ייפתחו טיסות ישירות לאי. אם כן, אנחנו ממליצים מאוד לבקר בו. אף שיש בו תנועת תיירות תוססת, אפשר תמיד למצוא כאן חוף שקט יחסית להתבודד בו ולמצואר טברנה מקומית מעולה רחוקה מכל מלון תיירותי. אם לא יהיו טיסות ישירות – אפשר להגיע לאי במעבורת מהעיר וולוס או בטיסה מאתונה.

האי כולו מזמין לטיולים ברכב, באופניים וברגל, אבל מרכז החיים הוא בעיר הבירה סקיאת'וס. זו היתה פעם כפר ליד נמל קטן, ועם הזמן התרחבה לעיירה שוקקת חיים. בעונה סקיאת'וס מלאה תיירים, רובם איטלקים, בריטים וכמובן ישראלים. סביב הנמל הישן תוכלו למצוא לא מעט מסעדות מעולות, אבל אנחנו מציעים לכם להתאמץ קצת וללכת ברגל כ-15 דקות מהנמל לכיוון שדה התעופה.

קצת לפני השדה, ממש על קו המים, תראו טחנת רוח ישנה. זהו אחד המבנים הידועים והוותיקים בסקיאת'וס. פעם באמת היה טחנת קמח, שהתושבים שעסקו אז בחקלאות הביאו אליה את החיטה שקצרו. אחר כך, כשהטחנות הישנות נסגרו ונבנו במקומן טחנות רוח מודרניות וגדולות על הפסגות, הקימו שם מסעדה ששמה "הטחנה", MYLOS , והיא טברנה עממית נהדרת עם שירות אדיב ואישי ואוכל מצוין.

כאן, ממש על המים עם השחפים והרוח הקלילה, יגישו לכם אוכל יווני קלאסי, בעיקר דגים ומאכלי ים טריים ומעולים. עם ערב נדלקים האורות בטחנת הקמח, סירות דייגים יוצאות לים או חוזרות ופורקות רשתות, ואם יתמזל מזלכם ינחת מטוס תיירים ממש מעל ראשכם. תיירים רבים מגיעים לכאן במיוחד כדי לצפות במטוסים. מסלול הנחיתה נמצא ממש מטרים ספורים מהמים, ומי שעומד קרוב מספיק יכול אפילו להרגיש את הדף האוויר החם הנפלט מהמטוס. מין אטרקציה מוזרה שכזאת...

האי קפלוניה - מסעדת ALATI על החוף המערבי בצפון האי בדרך לפיסקרדו

מהשנה שעברה נפתח קו תעופה ישיר לאי הזה, אחד האיים היוונים היפים והמרתקים ביותר של יוון. זוהי בשורה נהדרת, אבל שימו לב: קפלוניה הוא אי גדול ממש. רצוי לשכור בו רכב אם רוצים להיחשף למלוא יופיו ולהגיע לכל המקומות המעניינים. המסעדה שאנו ממליצים עלייה נמצאת הרחק מהערים המרכזיות, אבל שווה בהחלט את המאמץ.

בקפלוניה כדאי בהחלט לשהות כמה ימים. אפילו שבוע. וחייבים – כן ממש חייבים לטייל ולהגיע לצפון האי, עד לעיירה תאסוס וצפונה ממנה לעיר הנמל פיסקארדו. רבע שעה נסיעה בערך לפני פיסקארדו יורד כביש צר ומפותל אל החוף המערבי של הכף.

סעו בזהירות ותגיעו עד למפרצון קטן על קו המים. המסעדה ניצבת על סלע וגרם מדרגות תלול יורד ממנה עד למים. בלילה התאורה מקסימה, אבל אנחנו ממליצים להגיע לפני השקיעה. כל כך יפה ונעים וכל כך מרגיע לשבת כאן, לא למהר, להרים כוסית לחיים ולזמנים טובים, ולראות איך השמש שוקעת אט-אט אל הים עד שהיא נעלמת והכל מתעטף חשיכה חמימה.

המסעדה נקראת "אלאטי", מלח, כי גם ביוונית, כמו בשפות רבות, המלח נחשב למזון שאיננו רק בסיסי אלא יש לו גם ערך ויש להתייחס אליו בכבוד. זוהי מסעדה יוונית עם ניחוח אירופי ובינלאומי. השף שלה מקפיד מאוד על איכות חומרי הגלם והבישול והמלצרים יעניקו לכם יחס אישי ומקצועי. שמה של "אלאטי" הולך לפניה, וקשה למצוא בה שולחן פנוי. הזמינו מראש. התפריט לא גדול אבל יש בו מגוון מספיק של מנות, ואין לנו ספק שתהנו.

האי לרוס - Dimitris o Karaflas, בתצפית ההר מעל מפרץ וורמוליטוס (במזרח האי)

לרוס הוא אחד האיים האהובים עלינו במיוחד. הקדשנו לו בספר פרק ארוך ומפורט, בגלל ההיסטוריה, והיופי עוצר הנשימה, אבל גם בזכות הקולינריה המשובחת שמאפיינת אותו בשנים האחרונות. לא קשה למצוא בלרוס מסעדה מעולה. כמעט בכל פינה של האי תתנסו בארוחה יוונית מעולה.

האי לרוס ומפרץ המסעדה,

לרוס הוא אי קצת מרוחק, אבל כדאי מאוד להגיע אליו. מי שקיבל את המלצותינו לא התחרט. אפשר להגיע בטיסה מאתונה – בקיץ יש שתי טיסות או לפחות אחת (תלוי במזג האוויר - או במעבורת מהאי השכן קוס. גם בשיא העונה יש כאן פחות תיירים מאשר באיים הפופולריים, ובכל אזור שתגיעו אליו תמצאו מפרצים יפהפיים, חופים נפלאים ומסעדות מעולות – מהטברנה העממית הפשוטה שתסחרר לכם את הראש עם אוזו או יין פשוט ונהדר ועד למסעדת מישלן שמציעה סרטנים שנשלו זה עתה מבין הסלעים (אבל כמובן יותר יקרה). אנחנו נאמנים כבר שנים למסעדה שתלויה בראש ההר ומשקיפה על כל המפרץ היפה ביותר באי, ומנהל אותה דימיטריס המקסים והלבבי.

תמצאו אותה בקלות. היא נמצאת לצד הכביש המוביל לחוף פנדלי. כל החלונות במסעדה, ובעיקר המרפסת הרחבה שהכי נעים לשבת בה בלילות הקיץ, משקיפים על המפרץ. למטה עוגנות סירות מפרש ויאכטות מפוארות שמגיעות בדרך כלל ללילה או כמה לילות מטורקיה. בלילה המפרץ כולו זוהר בשלל אורות צבעוניים. נסו להזמין מקום במרפסת. כבו את הטלפונים הסלולריים ותרגישו כאילו הגעתם לגן עדן לערב קצר אחד.

דימטריס הוא בעל הבית ושף יצירתי נפלא. המנות - בשר ודגים, סלטים עשירים בטעם ובמראה, תבשילים, ממולאים – הכל מוכן במקום. כדאי להזמין ייון מקומי בקנקן. הוא תמיד זול ומענג. גם הארוחה לא יקרה, והאווירה שווה הכל.

לסבוס (מיטיליני) – המסעדה בחוף Paralia Agios Ermogenis והמסעדה של מריה בכפר מלינטה

במקרה של לסבוס אנחנו לא יכולים להתאפק ומציעים שתי מסעדות במקום אחת. אחרי הכל, לסבוס (שהיוונים קוראים לו מיטיליני), הוא אי ענק, וממילא לא תגיעו אליו לשהות קצרה. הוא בהחלט מתאים לטיול ממושך יחסית, בפינות רבות של האי שכל אחת מהן מציעה חוויה שונה.

תצפית אל המפרץ באי לסבוס. מצפון יש שטח הררי לא מיוער, צילום: GettyImages

המסעדה הראשונה היא בעצם טברנה קטנה שמגישה תפריט מצומצם של דגים, מגוון קטן של בשרים וכמה סלטים. אבל היא יושבת לה על חוף מדהים, אחת מפינות החמד המשובחות של האי. זהו חוף קטן עם מי טורקיז צלולים, חורשה מוצלת וקרירה שמגיעה עד למים ממש, וכדי להשלים את האווירה האגדית מעט ניצבת שם גם כנסייה קטנטונת.

הכביש הצר היורד מהמסעדה יוביל אתכם עד למפרץ המבודד בפינה הדרומית של האי, הרחק מכל מקום יישוב. אל תמהרו. שבו על החוף, היכנסו לשחות קצת, טיילו בחורשה, וכשתהיו רעבים גשו אל הזוג שמכין ומגיש את האוכל והזמינו מה שנראה לכם נחמד מהתפריט הלא כל כך מסובך. על המרפסת עומדים רק כמה שולחנות. שבו בנחת, והתענגו על היופי ועל הארוחה.

אבל לא נוותר גם על טברנה יוונית טובה אחרת. בצד הדרום מערבי, קצת אחרי פלומרי, בכפר הדייגים הקטן מלינטה, בכניסה לכפר ממש על קו המים תמצאו את Taverna Maria. טברנה ביתית קטנה ששייכת לדייג מקומי, והוא מנהל אותה עם משפחתו. לפני הארוחה בקשו מהדייג שייקח אתכם לטיול קטן בסירתו אל המעיין החם במפרץ הסמוך. אין לכם מושג כמה יפה הנוף הימי והסלעי הפראי שם, וכמה נעים המעבר מהמים הצלולים כבדולח אבל קרירים לזרם החמים. אחרי השחייה תהיו רעבים כמו שצריך. וכשתחזרו למסעדה הארוחה המצוינת כבר תחכה לכם על השולחן.

עוד על מסלולי טיול, מסעדות, תרבות ומיתולוגיה ב-23 איים יוונים בספרם של אבירמה גולן ושמואל שם טוב. באתר greecelove.co.il ובחנויות הספרים

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר