רגע לפני התפרצות נגיף הקורונה, קפצנו לביקור בסלובניה המדהימה. לא האמנו שהיא תהיה הראשונה שתפתח את שעריה לתיירים, ותהיה המדינה הראשונה באירופה שתכריז ניצחון מוחץ מול התפשטות הנגיף. היא קטנה במעט משטחה של ישראל, והאוכלוסייה שבה מונה כ־2 מיליון תושבים בלבד, אך כפי שאומר הפתגם הידוע, דברים טובים מגיעים באריזות קטנות וכך בדיוק היא סלובניה.
המדינה הקסומה הזו הפכה בשנים האחרונות ליעד אהוב בקרב הישראלים, עם מחירים שפויים ונופים מאוד מגוונים, כאשר נוסף ליערות הרבים שמכסים יותר ממחצית מהמדינה, ניתן לראות לצדי הדרך גם נהרות, אגמים, טירות, וכפרים פסטורליים לצד ערים מודרניות.
וכשמדברים על טירות ואגמים אי אפשר שלא לציין את אגם בלד ואת הטירה שנושאת את שמו. לאחר לינה ושחיית בוקר מרעננת בבריכה המחוממת שבמלון סאווה בלד (SAVA BLED), שממנה רואים את האגם והטירה, כדאי לצאת לראותם מקרוב. בסיומה של עלייה מעט תלולה, מגיעים לטירה העתיקה אשר מתחתיה נפרש נוף עוצר נשימה של האגם ובמרכזו האי הציורי (היחיד במדינה). הכניסה למבוגר תעלה 11 יורו, לסטודנטים 7 יורו, וילדים עד גיל 14 ישלמו 5 יורו.
נסיעה קצרה תביא אתכם למעגן הסירות שבאגם. השיט נעשה על ידי גונדולרים, ורעש המשוטים שמפלח את המים בין הברבורים והברווזים השרה שלווה מיידית. באי יש כנסייה שבה ניתן לצלצל בפעמונים ולהביע משאלה. בסמוך אליה נמצא בית קפה שמתמחה באפיית הפוטיצה, עוגה מסורתית שלדברי המקומיים מריחה כמו חג המולד.
במרחק של כשעה נסיעה נמצא אתר הסקי שבהר ווגל. הדרך עוברת בנופים קסומים, שלא פלא שהיו חלק מהסרט נרניה. העלייה להר נעשית ברכבל, ובמהלכה הנוף משתנה במהירות. בהתחלה נגלה אל העין אגם בוהין ששוכן למרגלות ההר, ואחרי שעוברים את שכבת העננים הסמיכה אפשר לצפות בהר טריגלב, שהוא הגבוה ביותר בסלובניה ואף מופיע בדגל המדינה. אתר הסקי פתוח בחורף, ובקיץ תמצאו בו מסלולי אופניים, הדרכות טיולים ומצנחי רחיפה. את הביקור מומלץ לסיים במסעדה שבראש ההר, שמגישה אוכל מסורתי טעים.
אירופה הקלאסית
עיר הבירה לובליאנה מתאפיינת ברובה במראה אירופאי מודרני והיא קלה להתמצאות. בתקופת החגים העיר מתקשטת באורות, ותמצאו בה שווקים קטנים. חובבי השופינג בוודאי ישמחו לשמוע שבקניון BTC יש סניף של פריימרק האהוב על הישראלים, וחובבי האיפור ימצאו ברחבי העיר את רשת הדראגסטור dm. וכדי לשים את הראש, והשקיות כמובן, מלון קובו (cubo) שנמצא במרכז העיר מציע שירות נהדר וחדרים מרווחים.
עוד בנושא:
• ההסכם שיאפשר לישראלים לטייל בעולם כבר בקרוב
• טיסות ליוון בקיץ הקרוב החל מ-69 יורו לכיוון
• שונה מכל מה שהכרתם: כך נראה נתב"ג החדש
• בשורה: חברת התעופה הגדולה באירופה חוזרת לישראל
אם אתם מחפשים חופשת ספא מפנקת, מלון טרמה אולימיה (TERME OLIMIA) יתאים בדיוק. מדובר בכפר מלונות קטן שבו תמצאו גם פארק מים לילדים. במרכז הספא קיימות בריכות וג'קוזי פנימיים וחיצוניים, והאמיצים שישבו בשעות הלילה בג'קוזי החיצוני יזכו בחוויה מיוחדת. הכניסה לאזור הסאונות היא ללא בגדים, כמו גם השחייה בשעות הלילה המאוחרות. עיסויים וטיפולים משלימים מומלץ להזמין מראש.
אין אפשרות שנכתוב פה על מלונות מבלי להזכיר לפחות מלון בוטיק אחד. מלון דאם (DAM) שנמצא בעיר הקטנה נובה גוריצה מציע פחות מעשרה חדרי שינה. את המלון הקים השף אורוש (Uroš Fakuč) שמנהל ומפעיל אותו ואת המסעדה שבמקום. החדרים מרווחים במיוחד עם עיצוב מודרני וחמים, וניכר שבכל פרט הושקעה מחשבה. המיטה רכה וגדולה, ואל תופתעו אם תתקשו לצאת ממנה לארוחת הבוקר הנפלאה שהשף מכין.
אם הגעתם לסלובניה, אל תוותרו על טיול במערת הנטיפים פוסטוינה, אחד היעדים הפופולריים במדינה. אל פנים המערה מגיעים ברכבת שממנה אפשר לצפות באולם הנשפים, בנטיפים המיוחדים ובנהר הפיבקה שזורם בפנים. האגדה מספרת על דרקון שחי במערה, וכשהתגלתה בה לטאה שחיה בתנאים קיצוניים, היא כונתה "תינוק הדרקונים" והפכה לסמל של המקום.
במרחק של כמה דקות נסיעה נמצאת טירת פרדיאמה, שנבנתה בימי הביניים ושימשה כמקום מסתור. הטירה נבנתה בתוך מערת סלע ונכנסה בזכות כך לספר השיאים של גינס. בשנת 1986 ג'קי צ'אן צילם בה חלקים מסרטו "שריון האל". תוכלו לרכוש כרטיס משולב לסיור במערה ובטירה במחיר של כ־35 יורו למבוגר, כ־28 יורו לסטודנט, ולילדים בגילים 15-6 המחיר הוא כ-21 יורו.
קולינריה מתפתחת
ברחבי סלובניה תוכלו למצוא סצנה קולינרית שמתפתחת בעשור האחרון. ליאור כוכבי, מקים מיזם שוק האוכל בלובליאנה, מספר על מקומיים שאוהבים להשתמש בחומרי גלם איכותיים ולהכין מנות מסורתיות, ורק בשנים האחרונות למדו איך לשווק את עצמם ולהגיע לקהלים חדשים ולתיירים. כוכבי מפעיל מאמצע מרץ ועד סוף אוקטובר שוק פתוח בעיר הבירה, שבו נמצאים דוכנים שמשלבים אוכל יוקרתי ואוכל רחוב במחירים שנגישים לכולם, כשהמנה היקרה ביותר עולה שמונה יורו.
אם אתם מחפשים ארוחת במסעדת יוקרה שמשלבת חומרי גלם מקוריים וטריים, מסעדת זמונו Zemono היא המקום בשבילכם. את המסעדה מוביל השף תומאש קבצ'יץ' (Tomaž Kavčič) שמדורג כאחד ממאה השפים הטובים בעולם. במסעדה תוכלו למצוא מנות שמאדירות חומר גלם אחד ומציגות אותו במרקמים שונים, ואוכל שאותו תתבקשו לאכול ישירות מחלוקי נחל שמגיעים מעמק ויפאבה שבו יושבת המסעדה. המחיר לארוחת טעימות של תשע מנות עומד על 100 יורו בלי יין. מומלץ מאוד.
מסעדות נוספות שכדאי לבקר בהן במהלך ביקורכם בסלובניה, הן מסעדת לנדריק (Landerik) של השף איזאדור (IZIDOR) בלובליאנה, שבה תמצאו מנות מוקפדות עם שילוב טעמים עשיר במיוחד. המסעדה האחרונה שנמליץ עליה היא מסעדת גריץ' (Grič) של השף לוקה קושיר (Luka Košir), שנמצאת בהרים ליד לובליאנה. המסעדה לקחה את הקונספט של "פארם טו טייבל" צעד קדימה, כך שאם תעמדו במרפסת תוכלו לראות את החווה שבה גדלים חומרי הגלם שבצלחת שלכם.
דבר נוסף שבולט בסלובניה הוא האהבה ליין. הסלובנים מייצרים כמויות גדולות של יין איכותי, ואת רובו הם צורכים בעצמם. בתיאום מראש תוכלו לטעום בכרם לפה וידה (Lepa Vida) שניים עשר סוגי יינות מקומיים ביקב משפחתי, ולשמוע הסברים מפורטים.
אז אם אתם מחפשים חופשה זולה באירופה ביעד שהישראלים רק התחילו לגלות, שמשלבת טבע ונוף עירוני, שופינג זול, יינות איכותיים וקולינריה ברמה גבוהה, סלובניה היא היעד בשבילכם. חשוב לציין כי למדינת ישראל אין הסכם עם אף מדינה בעולם בנוגע למעבר חופשי ובעלי דרכונים זרים בלבד יכולים להיכנס לסלובניה ללא צורך בבידוד. בימים אלו מתקיימות שיחות בין המדינות במטרה לאפשר גם לישראלים להיכנס לסלובניה מבלי להיכנס לבידוד, שהיא מבחינתה פתחה את השערים כמעט לכל המדינות בעולם ומעוניינת באישור שכזה גם מול מדינות ישראל.
הכותבת הייתה אורחת של לשכת התיירות הסלובנית
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו