נופים בתוליים וים צלול כמו בקריביים, רק שעה מישראל

קפריסין מציעה גיוון עצום - ממסעדות גורמה ומלונות יוקרה ועד כפרים אותנטיים ונופי טבע בתוליים • מאתרים ארכיאולוגיים עתיקים ועד מרינות מודרניות • מחופי טורקיז ועד הרים ירוקים • יעד שמתאים לכל עונות השנה

קפריסין , אבי כהן
קפריסין. צילום: אבי כהן

במרחק טיסה של פחות משעה מישראל שוכן לו אי קסום, שלעיתים לא מקבל את תשומת הלב המגיעה לו במפת התיירות הישראלית - קפריסין. בעוד רבים רואים בו יעד של "שמש וים" בלבד, אנחנו דווקא גילינו פנים חדשות ומפתיעות לשכנתנו הים־תיכונית.

"בחרנו לפתוח את עונת התיירות בתקופה הכי יפה בשנה, וזוהי עונת האביב. הכל ירוק, פורח וצבעוני", כך הסבירה לנו לואיזה ואראקלס, מנהלת משרד התיירות של קפריסין בישראל, בעודנו נוחתים בשדה התעופה בלרנקה ביום אביך אך חמים. ואכן, בניגוד לדימוי של קפריסין כיעד קיץ חם ומזיע, האביב הקפריסאי מציג את האי בשיא תפארתו - מרבדים ירוקים משתרעים עד קו האופק, פרחי בר בשלל צבעים מכסים את הגבעות, והטמפרטורות נעימות להפליא.

הנסיעה משדה התעופה לפאפוס אורכת כשעה וחצי. התארחנו במלון Cali Resort & Spa, מלון חמישה כוכבים מפנק בפגיה, פרוור של פאפוס, שהיה בסיס מושלם ליציאה לטיולים באזור. המלון נמצא בטבע - הרבה גידולי בננות, אבוקדו, פסיפלורה, דרגון פרוט ועוד.

הספא במלון Cali, צילום: אבי כהן

היציאה לטיול היא דרך הכבישים המתפתלים של פאפוס, אחד מששת המחוזות של קפריסין, הנמצאת בצד המערבי במדינה. מצד אחד כפרים קטנים עם בתי אבן מסורתיים, ומצד שני וילות יפהפיות וריזורטים מפנקים.

אחד מרגעי השיא היה שיט ביאכטה ללגונה הכחולה, מפרץ מבודד בחוף הצפוני של האי, עם מי טורקיז צלולים להפליא. "ים צלול כמו בקריביים, רק שעה מישראל", התפעלה אחת מחברות הקבוצה. כשהיאכטה עגנה, חלק קפצו למים, ובינתיים הספינות שעגנו שלפו מגלשות והתיירים גלשו למים הצלולים.

מהלגונה הכחולה נסענו לאתר "מרחצאות אפרודיטה" - בריכת מים טבעית במערה קטנה, שלפי האגדה המיתולוגית רחצה בה אלת האהבה והיופי. המדריכה סיפרה על המיתוסים השונים הקשורים למקום, בעוד עינינו משוטטות בנוף הטבעי המופלא - הצוקים הנישאים מעל, הים הכחול הנשקף מרחוק והצמחייה הים־תיכונית.

אריגה מסורתית וגילוף דלעת

הסעודות בקפריסין היו חוויה בפני עצמה. בצהריים התיישבנו במסעדת הדגים של מרחצאות אפרודיטה, שולחנות פרושים על מרפסת הצופה לים. "כאן מרגישים את הטברנות האמיתיות", הסביר בעל המקום - שהחל להציף את השולחן במאזטים מסורתיים - טחינה, צזיקי, זיתים, סלט כפרי עם גבינה מקומית ולחם שום חם. אחר כך הגיעו צלחות גדולות עם דגים טריים שנתפסו באותו בוקר - לברק ודניס על הגריל, מתובלים בשמן זית מקומי ובלימון.

ביקרנו גם ב"לאונה־אקמאס" שבכפר דרושיה, מוזיאון קטן אך מרתק המשמר את המסורת המקומית. אישה מבוגרת בבגדים מסורתיים הדגימה לנו אריגה מסורתית, ואמן מקומי הציג את אמנות הגילוף בדלעת, הייחודית לאזור. "זו המורשת שלנו", אמר בגאווה, "היום כבר מעט אנשים יודעים לעשות את זה". ידיו המיומנות חרטו צורות מורכבות בדלעת יבשה, שהפכה בתוך דקות לכלי קיבול ליין.

תוצרת מקומית בכפר דרושיה, צילום: אבי כהן

לעת ערב, לאחר מנוחה קצרה במלון והירגעות בספא המפנק, יצאנו למסעדת Alati במלון Ivi Mare, אחד ממלונות רשת Louis. שם נהנינו מערב גסטרונומי עם מוזיקה יוונית. השף הכין עבורנו תפריט טעימות עם פרשנויות מודרניות למאכלים קפריסאיים מסורתיים, מלווים ביינות מקומיים משובחים. אחרי ארוחה טובה אפשר לצאת לסיור בנמל פאפוס (קאטו פאפוס) השוקק.

ביום השלישי עזבנו את פאפוס ונסענו לכיוון לימסול. בדרך עצרנו באתר הארכיאולוגי קוריון - מאתרי העתיקות המרשימים באי. התיאטרון היווני-רומי העתיק, שנבנה במאה השנייה לפני הספירה, משתרע על מצוק המשקיף לים. "תנסו לדבר כאן", הזמינה אותנו המדריכה, והופתענו לגלות שלמרות גילו העתיק של המבנה, האקוסטיקה בו מושלמת - כל לחישה במרכז הבמה נשמעת בבירור גם בשורות הצופים האחרונות.

המשכנו ליקב זמברטס שבכפר אגיוס אמברוסיוס. "קפריסין היא אחת מארצות היין העתיקות בעולם", הסבירה המדריכה, "אנו מגדלים כאן זנים מקומיים שאינם גדלים בשום מקום אחר בעולם". טעמנו את זן הקסיניסטרי הלבן המקומי, וכן את ה"קומנדריה" - יין קינוח מתוק מפורסם שמיוצר בקפריסין עוד מימי הצלבנים, והוא למעשה אחד מיינות הקינוח העתיקים ביותר בעולם שעדיין מיוצר.

ארוחת צהריים אכלנו במסעדה המסורתית של לניה בכפר ווני - כפר קטן ומקסים בהרים שמנסה לשמר את המסורת תוך פיתוח תיירות כפרית בת־קיימא. "אנחנו רוצים שאנשים יבואו לכאן לא רק לאכול ולשתות, אלא גם להכיר את אורח החיים שלנו, את ההיסטוריה והתרבות", אמרה אחת העובדות במסעדה. הסעודה עצמה היתה חוויה אותנטית של ממש - בשר צלוי בתנור אבן מסורתי וירקות מהגינה של הטברנה.

מקושט, יפהפה ומסורתי. הכפר ווני, צילום: אבי כהן

בהמשך היום ביקרנו במוזיאון הרכב של קפריסין בלימסול, מקום מפתיע שמציג אוסף מרשים של כלי רכב היסטוריים. אפשר גם לטייל במרינה החדשה של לימסול - אזור יוקרתי עם חנויות מעצבים, מסעדות גורמה ויאכטות מפוארות בסמוך לעיר העתיקה. "זו לימסול החדשה", הסבירה המדריכה, "שילוב של מסורת וחדשנות".

הרבה יותר מ"רק שמש וים"

הלילה האחרון של הסיור עבר עלינו במלון Royal Apollonia בלימסול, מלון יוקרתי על חוף הים. שם ניתן ליהנות מטיפולי ספא מפנקים ומארוחת ערב מפוארת במסעדת המלון, עם תצפית מרהיבה לים המנצנץ באורות החוף.

קפריסין מציעה גיוון עצום, ממסעדות גורמה ומלונות יוקרה ועד כפרים אותנטיים ונופי טבע בתוליים, מאתרים ארכיאולוגיים עתיקים ועד מרינות מודרניות, מחופים טורקיזיים ועד הרים ירוקים. כל זאת במרחק טיסה של פחות משעה מישראל. "קפריסין היא הרבה יותר ממה שאנשים חושבים", אמרה לי לואיזה ואראקלס לפני שנפרדנו, "אנחנו יעד שמתאים לכל העונות, עם הרבה יותר מרק שמש וים".

הכותב היה אורח משרד התיירות הקפריסאי, לואיס הוטלס וסייפרוס איירווייז

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר