בני נוער באלבניה מביעים תסכול עמוק בעקבות חסימת אפליקציית טיקטוק במדינה, שנכנסה לתוקף ביומו הראשון של 2025, והפכה להיות המדינה הראשונה בעולם ללא טיקטוק.
לדבריהם, הפלטפורמה הייתה חלק בלתי נפרד מחייהם, כלי לביטוי עצמי ולשיתוף עם חברים. אנה, תלמידת תיכון מטירנה, בירת אלבניה, אמרה בראיון לאתר “Monitor.al”: “טיקטוק היה המקום שבו יכולתי להיות יצירתית ולהתחבר לאנשים. עכשיו זה מרגיש כאילו לקחו לנו חלק מהחיים״.
החסימה הוכרזה בנובמבר 2024, לאחר מקרה טרגי שבו נער בן 14 נדקר למוות בעקבות ויכוח שהחל בטיקטוק. ראש ממשלת אלבניה, אדי ראמה, תיאר את האפליקציה ככלי להפצת אלימות ושנאה בקרב צעירים. “בסין, טיקטוק מקדם תכנים חיוביים כמו לימודים ושמירה על הטבע, אך באלבניה הוא הפך לזירה של בוץ ובריונות״, אמר בנאום רשמי לתקשורת המקומית.
מעבר להשפעה על הנוער, החסימה מכבידה על בעלי עסקים קטנים שהשתמשו בטיקטוק לקידום מכירות. ארגיס, בעל חנות בגדים בטירנה, סיפר לאתר “Euronews Albania”: “טיקטוק עזר לי להציג את המוצרים שלי לקהל רחב. עכשיו, בלי הפלטפורמה, אני חייב להשקיע יותר כסף וזמן בפרסום בערוצים אחרים״.
מנגד, הורים ואנשי חינוך טוענים שהחסימה הייתה צעד הכרחי. לדבריהם, החשיפה לתכנים מסוכנים ירדה משמעותית. מורה בבית ספר תיכון בטירנה אמרה לכתבי “Balkan Insight”: “טיקטוק הפך לתופעה מסוכנת. אני מקווה שהחסימה תעודד את הילדים לחפש תחביבים חדשים, כמו ספורט או לימודים״.
הצעד מעורר ויכוח רחב במדינה. בעוד שתומכי המהלך מציינים את הפגיעה בתכנים האלימים, מתנגדים טוענים שהפתרון צריך להיות חינוכי ולא קולקטיבי. רבים מבני הנוער עברו לפלטפורמות אחרות, כמו אינסטגרם ויוטיוב, אך טוענים שהחוויה אינה זהה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו