מסמכים שנחשפו ביום שישי בבית המשפט ביוטה, ארה"ב, מציירים תמונה מטרידה: טיקטוק ידעה לכאורה כי שידורי הווידאו החיים שלה מעודדים התנהגות מינית ומנצלים קטינים, אך בחרה להתעלם מכך בשל הרווחים המשמעותיים שהפיקה מהם. התובע הכללי של המדינה אף הגדיר את פלטפורמת השידורים החיים של טיקטוק כ"מועדון חשפנות וירטואלי".
התביעה, שהוגשה במקור על ידי הרשות להגנת הצרכן של יוטה ביוני האחרון, טוענת כי שורת בדיקות פנימיות שערכה טיקטוק חשפה את הסכנות בפלטפורמת השידורים החיים. בדיקה שכונתה "פרויקט מראמק" גילתה בתחילת 2022 כיצד מאות אלפי בני 13-15 עקפו את מגבלות הגיל המינימלי של השירות. התביעה טוענת כי רבים מהקטינים הללו הובלו על ידי מבוגרים לבצע מעשים מיניים בתמורה למתנות וירטואליות.
בנוסף, בדיקה נוספת שכונתה "פרויקט יופיטר" ב-2021 מצאה כי עבריינים השתמשו בפלטפורמת השידורים החיים להלבנת כספים, מכירת סמים ומימון טרור, כולל על ידי דאע"ש. מחקר פנימי נוסף מדצמבר 2023 חשף את מה שטיקטוק עצמה הודתה בו כ"אכזריות" של המשך הפעלת השירות למרות הסיכונים הנוכחיים לקטינים באפליקציה.
בתגובה לתביעה, מסר דובר טיקטוק: "התביעה הזו מתעלמת ממספר הצעדים היזומים שטיקטוק יישמה מרצונה לתמיכה בבטיחות ורווחת הקהילה. במקום זאת, התביעה בוחרת ציטוטים מטעים ומסמכים מיושנים ומציגה אותם מחוץ להקשר, מה שמעוות את מחויבותנו לבטיחות הקהילה שלנו".
האחות הקטנה של טיקטוק
לצד התביעה, ובזמן שטיקטוק נאבקת בחוק שעשוי לאסור על פעילותה בארה"ב, Lemon8, אפליקציית האחות שבבעלות חברת בייטדאנס הסינית, הגיעה למקום השני בדירוג האפליקציות החינמיות בחנות האפליקציות של אפל. Lemon8, המציעה פלטפורמה לשיתוף תמונות בדומה לפינטרסט ואינסטגרם, משתמשת באותו אלגוריתם כמו טיקטוק.
אולם, גם עתידה של Lemon8 עומד בסימן שאלה. החוק שעשוי להוביל לאיסור על טיקטוק, אם יאושר על ידי בית המשפט העליון וייאכף על ידי ממשל טראמפ הנכנס, צפוי לחול גם על Lemon8. החוק אמנם מזכיר במפורש את טיקטוק ואת בייטדאנס, אך לשונו רחבה דיה כדי לכלול כל חברה בבעלות מדינה המוגדרת כיריבה של ארה"ב, המאפשרת למשתמשים ליצור חשבון או פרופיל לשיתוף תוכן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו