מה שהתחיל בתור אוזניים של כלב ועיוותי פנים מצחיקים, הפך בשנים האחרונות לתעשייה של ממש עם עשרות אפליקציות שונות ואינספור פיצ'רים חדשים שהרשתות החברתיות מציעות למשתמשים שלהן, וההשפעות על בני הנוער ניכרות.
בבריטניה החלו בתקופה האחרונה לפעול לכיוון הטלת רגולציה על התחום הפרוץ. הצעת חוק "בטיחות ברשת" של הממשלה עוברת בימים אלו דיונים בפרלמנט והיא צפויה להיות מוצגת בחודשים הקרובים. נכון לעכשיו לא ברור אם החוק יכוון רק לפרסומים ברשתות החברתיות או שיהיה תקף גם למשפיענים, אך זהו צעד חריג שנועד לרסן את השימוש בטכנולוגיה הפופולרית.
בשנים האחרונות, עם התרחבות טכנולוגיות הריטוש לסרטוני וידאו וביתר שאת עם הופעת הבינה המלאכותית (המסוגלת לבצע כמעט כל מניפולציה ושינוי), הולכת וגוברת הדאגה בקרב רבים לגבי ההשפעה של הנושא על החברה, במיוחד על ילדים ובני נוער.
אפליקציית FaceTune (מעל 200 מיליון הורדות עולמיות) היא דוגמה להתרחבות טכנולוגיית הפילטרים לעולם הסרטונים. האפליקציה, שמאפשרת למשתמשים לבצע שינויים עדינים במראה הפנים שלהם או לשנות אותו לחלוטין, השיקה לפני כשנתיים גרסה המיועדת לסרטוני סלפי קצרים. כעת, המשתמשים יכולים להצר את פניהם, לשנות את הצורה והגודל של העיניים שלהם או אפילו לתת לעצמם "ניתוח אף", גם בווידאו.
FaceTune נמצאת בבעלות חברת Lightricks הישראלית ולפני שנתיים דווח כי החברה הגיעה לשווי של 1.8 מיליארד דולר. אפליקציה פופולרית נוספת לפילטרים בשם Perfect 365, צפויה גם היא להשיק את גרסת הווידאו שלה לקראת סוף השנה.
יש לציין שמזה זמן רב טוענים רבים כי השימוש בריטוש על כל סוגיו איננו בריא, לא מבחינה נפשית ולא מבחינה פיזית. הטענה העיקרית היא שהתמונות הלא מציאותיות שמעלות פעמים רבות מפורסמות ומשפיעניות דוגמת בנות משפחת קרדשיאן, מקדמות ראייה מעוותת של אידיאל היופי שעלולה להיות מסוכנת, במיוחד בקרב ילדות ונערות צעירות.
על פי סקר שביצע מותג הטיפוח Dove, כ-80% מהמשיבות ענו שהן השתמשו בפילטרים על מנת לשנות את המראה שלהן בדרך כזו או אחרת עוד לפני שהגיעו לגיל 13.
אף על פי שאיש לא קורא לאסור את הטכנולוגיה, הולכים וגדלים המאמצים לגרום למשפיענים ברשתות החברתיות, אותם האנשים שמקבלים כסף על מנת לקדם מוצרים בצורה לא רשמית, לרשום בתיאור התמונה כי נעשה שימוש בפילטרים, או לחלופין להשתמש בתמונות האמיתיות שלהם.
נזכיר כי נורבגיה הציגה כבר בשנת 2021 חוק המחייב את הרשתות החברתיות הפועלות במדינה, לציין בכל תמונה אם עברה ריטוש. צרפת צפויה להצטרף למהלך ותציג חוק עם דרישה דומה שתכלול גם סרטונים מרוטשים. כאמור גם בבריטניה בוחנים מחוקקים את הנושא השנוי במחלוקת שכבר עורר דיון ציבורי נרחב.
תגובת חברת לייטריקס: "הטכנולוגיות והאפליקציות של לייטריקס מאפשרות למיליוני אנשים בעולם לבטא את עצמם ברשתות החברתיות, חוויה שבעבר הייתה נתונה בידי חברות מסחריות ואנשי מקצוע בלבד. החברה מפתחת אפליקציות רבות למטרות עריכה של תמונות וסרטוני וידאו עם תכנים מגוונים עבור יחידים, יוצרי תוכן, אמנים ועסקים. האפליקציות מאפשרות דמוקרטיזציה של ביטוי עצמי. אנו מכירים בחשיבות הנושא הציבורי ולוקחים חלק אקטיבי בשיח".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו