"זוסיה" נקברה עם מנעול על רגל ומגל ברזל על צווארה ונקברה לפני 400 שנה בבית קברות לא מסומן בפיין שבצפון פולין. הצעירה הייתה אחת מעשרות אנשים שנחשדו על ידי שכניהם כ"ערפדים".
כעת, באמצעות שימוש ב-DNA, הדפסת תלת-ממד וחימר לפיסול, צוות מדענים שחזר את פניה של זוסיה בת ה-400, וחשף את הסיפור האנושי שנקבר תחת האמונות התפלות של התקופה.
"זה די אירוני", אמר הארכיאולוג השוודי אוסקר נילסון לסוכנות הידיעות רויטרס. "האנשים שקברו אותה עשו הכול כדי למנוע ממנה לחזור מהמתים ואנחנו עשינו הכול כדי להחזיר אותה לחיים".
זוסיה, כפי שכונתה על ידי המקומיים, נמצאה ב-2022 על ידי צוות ארכיאולוגים מאוניברסיטת ניקולאוס קופרניקוס בטורון. היא מתה כשהייתה בסביבות גיל 20, וניתוח גולגולתה מרמז שסבלה ממצב בריאותי שגרם להתעלפויות וכאבי ראש חמורים, כמו גם בעיות נפשיות אפשריות, לדברי נילסון.
המגל, המנעול וסוגי עץ מסוימים שנמצאו באתר הקבורה נחשבו באותה תקופה כבעלי תכונות מאגיות המגנות מפני ערפדים, על פי צוות אוניברסיטת קופרניקוס. קברה של זוסיה היה קבר מספר 75 בבית הקברות הלא מסומן בפיין, מחוץ לעיר הצפונית בידגושץ'. בין הגופות האחרות שנמצאו באתר היה ילד "ערפד", שנקבר כשפניו כלפי מטה ועם מנעול דומה על רגלו.
מעט ידוע על חייה של זוסיה, אך נילסון וצוות פיין אומרים שפריטים שנקברה איתם מצביעים על כך שהייתה ממשפחה אמידה - כנראה אצילה. אירופה של המאה ה-17 שבה חיה הייתה מוכת מלחמות, דבר שלדברי נילסון יצר אקלים של פחד שבו האמונה במפלצות על-טבעיות הייתה נפוצה.
השחזור של נילסון החל ביצירת העתק תלת-ממדי של הגולגולת, ולאחר מכן בנייה הדרגתית של שכבות חימר פלסטלינה "שריר אחר שריר" ליצירת פנים טבעיות. הוא משתמש במבנה העצמות בשילוב מידע על מגדר, גיל, מוצא אתני ומשקל משוער כדי להעריך את עומק תווי הפנים.
"זה מרגש לצפות בפנים שחוזרות מהמתים, במיוחד כשאתה מכיר את הסיפור של הנערה הצעירה הזו", אומר נילסון והוסיף כי רצה להחזיר את זוסיה כבן אדם: "לא כמפלצת שבתור כזו היא נקברה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו